12 maj 2010

Det är dags att sluta skratta...




..åt de "mindre" hockeynationerna nu. Norge, Danmark, Schweiz och till viss del Frankrike, har på ett tydligt sätt bevisat att de kan spela ishockey. Den tiden då Sverige var dominerande och ledande inom hockeyn i Europa är ett minne blott. Sett till spelet på isen så har både norrmän, danskar och schweizare visat upp ett betydligt rörligare, snabbare och mer offensivt spel än oss svenskar. Där dessa länder kreerar och skapar med hjälp av finess och fart, där åker svenska spelare i invanda bågar och envisas med tröstlösa, och upprepade, överlämningar bakom ryggen längs sarghörnen.

Jag inser till min fasa att svenska spelare är väldigt kompletta tvåvägsspelare, men, ofta saknar den riktiga spetsen, åt något håll! Vi har inte några riktigt bra målskyttar likväl som vi saknar riktigt bra defensiva backar. Alla spelare är så "allround" att de inte är riktigt bra på någonting. Det är min uppfattning efter att ha sett de inledande matcherna av pågående VM.

Behållningen så här långt har varit att följa Norge, Danmark och Schweiz framfart på rinkarna.De kanske inte är skolade lika bra som svenska spelare, men, jösses vad de kan lira hockey! Som åskådare är det en fröjd att delta från TV- soffan.

Tyvärr är det inte alls samma fest när det Tre Kronor spelar. Det är segt, lojt, fegt och tamt. Ingen fart, ingen frenesi, ingen ordning alls på det mesta. Har faktiskt inte orkat se igenom en hel match med Tre Kronor ännu. Då känns det mer stimulerande att vattna blommor eller att ta en långpromenad med hundarna!

För övrigt börjar jag allt mer ifrågasätta statusen på NHL! Visst finns det riktigt, riktigt bra spelare där. Inget tvivel. Men, handen på hjärtat, där finns också en himla massa "dussinspelare" som inte har någon stjärnglans alls. Att NHL:s status börjar utarmas vittnar flera saker om, tycker jag. Bland annat det faktum att så många spelare från Sverige blir draftade och åker över till "andra sidan Atlanten" trots att de knappt presterat något i ES!

Annat var det förr. Då var det endast ett fåtal spelare från Elitserien, de allra bästa av de bästa, som kunde slå sig in i ett NHL lag. Nu räcker det tydligen med att man skottar(!) in fyra puckar på 70 omgångar för att bli draftad och erbjuden en fantasilön. Se bara på vår egen Patrik Berlund. Ansedd som en av de största talangerna i modern tid(!) i svensk ishockey. Han fick inte många minuter speltid denna säsong trots att han spelar i ett ganska mediokert NHL-lag. Det om något måste understryka att de "världsstjärnor" vi får fram idag inte på något sätt kan jämföras med tidigare svenska spelare som lyckats i NHL...

Säger bara en sak: Börje Salming, Håkan Loob, Mats Sundin, Niklas Lidström, Mats Näslund, Anders Hedberg etc etc. Nu snackar vi RIKTIGA lirare...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar