15 juli 2009

Janne - inte vilken Janne som helst..

Janne!I brist på annat skall jag försöka ge min syn på historien om Janne. Som ni alla vet, antar jag, drabbades Janne av en olycklig försummelse. I ett obevakat ögonblick stal någon dennes mobil och kom därmed över foton av högst privat natur. Självklart(!) var tjuven då tvungen att snabbt distribuera sitt fynd via Internet. På några ögonblick blev det som var ytterst privat tillgängligt för - alla!


Man kan ställa sig några frågor efter denna händelse:
- Var den gode Janne naiv och oförsiktig och fick "skylla sig själv" då han genom försumlighet gav någon möjlighet att stjäla telefonen?

På den frågan svara jag Nej! Man kan inte anklaga Janne för detta. Vi vet alla hur lätt det är att lämna mobilen för ett ögonblick, på handfatet, i bilen, i jackfickan, och genast kan den försvinna!

- Kan man påstå att Janne fick skylla sig själv då han sparade pikanta bilder på mobilen?

I det fallet kan jag själv tycka att det var olämpligt att låta dessa bilder/filmen ligga på en mobil som faktiskt lätt kan tappas bort eller stjälas!

Man kan med andra ord summera enligt följande:
- Vem som helst kan när som helst tappa bort eller få sin mobil stulen och det är därför ingen bra idé att spara viktig information av privat natur som lätt kan bli tillgänglig för upphittaren/tjuven!


Hur blev reaktionen av den "borttappade" mobilen. Självklart hördes snabbt röster runt om i landet där man gjorde narr av Janne på olika sätt. Bloggar fylldes med kommentarer och bilder florerade, mer eller mindre äkta, över hela Webben. Ett tag var "Jannes film" den mest sökta på Google i Sverige!

Vad var det då som gjorde att vanliga "svensons" blev så sjukligt intresserade av denna händelse och viljan stor att ta del av denna film/bilder! Kanske säger det mer om oss än om Janne! Vem är det som skall skämmas? Vem är det som borde känna skammens rodnad på sina kinder?

Jag roade mig idag med att göra några sökningar på Janne + dildo och häpnade över alla träffar som kom upp! Det som är beklagansvärt i denna cirkus är, till skillnad mot annan media, att dessa bilder/texter kommer ligga kvar i cyberrymden i eviga tider!

Man kan konstatera att det pratades mycket om Jannes egen "skuld" i det inträffade och att han "fick skylla sig själv" för att han "var så korkad" och lät privata(!) bilder sparas på mobilen!

-Men det pratades väldigt lite om den skuld som tjuven hade!
Det skrevs/pratades i stort sett inget om vilken skändlig handling Janne utsattes för av den som stal hans telefon! Vad pekar det på för moraliska värderingar? Att det är helt ok att stjäla och avslöja andras hemligheter och att den som drabbas - får skylla sig själv?

- Handen på hjärtat, du som läser detta, visst har även du Gogglat för att se dessa pikanta bilder?Korrigering:(090715 // 14:51)
Tydligen är det inte korrekt att någon stal telefonen från Janne! Men det spelar ingen roll då mitt inlägg mer pekar på den bristande empati och moral hos personen/erna som slutligen publicerade materialet på Internet!


Uppdatering:(090715 // 21:03)
Har valt att plocka bort några kommentarer då de inte håller sig till min egentliga frågeställning som var: - Varför har inte den som spred detta privata material ifrågasatts mer, eller, varför tycker vi det är ok att sprida skvaller, rykten, lögner om personer som är offentliga!


För övrigt önskar jag alla en trevlig sommar:)22 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. - Vem som tog mobilen har jag inte riktigt förstått av det jag läst om händelsen. Men det är inte det viktiga i mitt inlägg. Bevisligen hamnade telefonen och dess innehåll i fel händer...

  Personligen lägger jag inga värderingar i folks olika vägar för att hitta sexuell njutning. Det är trots allt deras privatliv och det bör respekteras!

  Det som jag tycker är intressant är att den som offentliggjorde bilderna/filmen går helt utan skuld!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 11. - Det märks att denna historia berör på många sätt. Tydligen finns det fler "bottnar" än vad man kunnat ana!

  SvaraRadera
 12. Vilket jävla pack till läsare du har gurkolle.

  SvaraRadera
 13. Pack till läsare ? Du är tydligen en av packet. Klart som tusan att GurkOlle ställer frågan när AIKare och Leksingar själva snackar om detta i Masugnen
  Sopa rent framför egen dörr innan ni kastar skit på GurkOlle

  Dessa leksingar och framför all aikare, förvånad ? inte ett dugg

  SvaraRadera
 14. Stå på dig GurkOlle.Låt inte "packet" tysta dig,är så trött på dessa aikare och leksingar som tror dom styr allt vad som skall tyckas,sägas och vad som skall publiceras

  SvaraRadera
 15. Är man som Jan Huokko född i 08 land (Värmdö) och spelat några säsonger i AIK,men flera i Leksand får man räkna med mothugg från dessa supportrar
  GurkOlle det är inget att bry sig om, kör ditt race. Ärlighet vinner alltid,även över dessa patetiska supportrar

  SvaraRadera
 16. Bakom mina solglasögon kan jag va mig själv, typ. Internets illustration av Ugglas hitswinger. Yttrandefrihetens fana skall dock vajja högt. Jag själv anser att som offentlig person med allt som kommer därkring så bör man känna ett vist ansvar, ja. Det är självklart. Småkidsen uppe i Leksand går ju runt nu och tror att en dildo i stjärt är fett, bara man heter rätt. =)

  Det är långt ifrån dildojan som fått utstå detta offentlighetens baksida. Det ingår liksom i jobbet om man klantar sig. Det är sådan värld vi lever i oavsett om vi gillar det eller ej.

  SvaraRadera
 17. Det var gurkolles blogginlägg som drar igång hela snacket i masugnen inte tvärtom.

  SvaraRadera
 18. Inte mindre än 7 kommentarer av samma person... Det måste vara jobbigt att bära runt på allt detta hat. Vet inte hur Olle ställer sig till "censur" men ibland kan man fråga sig om det inte är på sin plats att rensa bort lite idioter från kommentarsfälten.

  Vi leksingar älskar verkligen Janne, både för det han åstadkommer på isen och för hans personlighet.

  I övrigt så är det 2009 och det mesta inom sex har faktiskt nu för tiden nått allmän kännedom. Knappast någon chockeras längre av sexhjälpmedel, att folk sysslar med bondage, smisk eller överhuvudtaget annat än missionären. Självklart så sysslar även hockeyspelare med skumma grejer i sängkammaren, liksom stora delar av den övriga befolkningen.

  Den här historien är enbart tragisk pga spridningen av materialet som internetpublicering innebär. Vad han har för sig privat är ingenting som angår någon annan, och flera med mig har inte heller sett något som helst nöje i att ens titta på videoklippet.

  Ett tips, flytta till Litauen istället... Där går utvecklingen i motsatt riktning. Där har det under gårdagen stiftats några fina lagar som säkert passar alla haters.

  Jag tycker att man kan låta den här historien vara nu. Det enda som händer är att man lockar fram en massa aggressioner och fobier hos diverse svagbegåvade, moralpredikande extremister.

  SvaraRadera
 19. - Som sagt! Denna historia "berör"! Tyvärr fick jag reaktioner på fel sätt. Mitt uppsåt var att ifrågasätta den som spred materialet! Hur vi ställer oss till det! Inte vad materialet innehöll!

  Av den anledningen har jag valt att ta bort några inlägg som inte besvarar min frågeställning det minsta!

  Det skall vara högt i tak i en demokrati med yttrandefrihet, men, det finns gränser för allt!

  SvaraRadera
 20. Som svar på din fråga GurkOlle:
  För att korrekt kunna svara på frågeställningen måste vi också ta ställning till uppsåtet samt orsaken bakom handlingarna. Drevs hon till det eller var det en handling som hade i uppsåt att helt utan orsak skada vederbörande.

  Det är en stor skillnad mellan begreppen och hur vi ska ställa oss till skuldfrågan. Jag brukar hela tiden tala om orsak och verkan. Du som arbetar med människor är nog inte helt främmande med detta begrepp. Orsakerna som leder till en viss handling har här stor betydelse för kvinnan i frågas skuld eller inte skuld.
  Var hon misshandlad och mådde dåligt så kanske det finns en viss "rätt" till självförsvar.

  SvaraRadera
 21. PS: Ibland fungerar inte ditt kommentarsfält.
  Ha det bra.
  -Hängiven Gulsvart-

  SvaraRadera
 22. - Det är tokigt om kommentatorsfältet inte fungerar som det skall, men, det står utom min kontroll!(tror jag)

  SvaraRadera