10 december 2016

Stå upp för varandra, för i helvetet!

Björklöven - Västerås 5-4
Ja, vi förlorade igen. Ja, vi gjorde en härlig uppryckning. Ja, vi hade chans till poäng trots urusel start. Ja, domaren var inte på vår sida denna gång. Men allt detta tycker jag är irrelevant i denna nattens timma. Det som är relevant är en iakttagelse jag gjort denna säsong. En iakttagelse som förstärks i och med en händelse i matchen mot Björklöven. Men vi tar det i tur och ordning.


Omgång 15
Match i ABB Arena mot BIK Karlskoga. Fredrik Höggren gör in inbrytning mot mål där han kör över, och skadar, Henrik Lundberg. Efter matchen meddelas att Lundberg blir borta en längre tid. 

Omgång 25
Match i ABB Arena mot SSK. I sudden blir Simon Karlsson fult tacklad av SSK:s Anton Holm. Samme spelare, Anton Holm, kör lite senare över vår målvakt Henrik Lundberg. I båda fallen resulterar detta i skador som innebär att både Simon och Henrik är borta från spel. 

Omgång 26
Match borta mot Björklöven. Johan Jonsson åker på en ful tackling av Björklövens Mattias Granlund. Johan blir liggande på isen och kan först efter några minuter resa sig och ta sig till båset. Kommer inte tillbaka i spel under matchen. 

Vad har ovan nämnde incidenter för gemensam nämnare? Jo, den flathet som övriga spelare på isen visat upp. Är det något fel på folk nu för tiden? Känner man ingen empati med den lagkamrat som blivit pååkt, överkörd, söndertacklad? Inte vid något av ovan nämnda tillfällen har jag sett att laget, de övriga spelarna på isen, visat det rätta engagemanget när egen spelare farit illa ute på isen. Istället har övriga spelare mest agerat fågelholkar. Vad är det för jävla ordning? Nu senast, när Jonsson blev pååkt bakom målet, hände precis samma sak. Inte en synlig reaktion från övriga spelare som visade att de brydde sig! Man tar sig för pannan! Ska det vara på det viset?

Vad är det då jag vill se? Vad är det många med mig vill se? Jo, vi vill se att spelarna ställer upp för varandra. På alla sätt. Att man tydligt markerar att man inte accepterar när en kompis blir pååkt eller skadad. Jag vill helt enkelt se mer glöd, ilska, frustration. Jag kan till och med acceptera att man delar ut en och annan snyting för att markera sitt ogillande. Att man tar en utvisning för den goda sakens skull. Kanske till och med ett matchstraff om det är av nöden tvunget.

Jag inbillar mig nämligen att ett lag, ett kollektiv, där spelarna känner att alla står upp för varandra, i vått och torrt, oavsett vad som händer och sker, på sikt blir ett mycket starkare kollektiv. Kortsiktigt kan det kosta på att stå upp för en kompis men långsiktigt lär sig våra motståndare att det kommer göra ont att göra fel. 

Är det möjligen så illa att det just nu inte finns någon lagkänsla att tala om? Att spelarna för tillfället inte känner något större engagemang för sin uppgift? Att de är lite less på allt? Att de helt enkelt skiter i det mesta? Att de gör sitt jobb bara för att de måste? Inte vet jag. Det jag vet är att det ser jävligt illa ut då man lämnar en kompis i sticket. Som idag. Att se Johan Jonsson ligga närmast livlös på isen utan att övriga spelare reagerade nämnvärt mot den som åsamkat Johans belägenhet gjorde mig fullkomligt bestört, ja rent av rasande! 

För oss supportrar är det livsviktigt att alla spelare i laget sänder ut rätt signaler. Att de visar sin passion för uppgiften, för laget, för föreningen. En sådan signal är att man aldrig låter en kompis fara illa ute på isen utan någon form av repressalier. Nån jävla ordning måste det vara, helt enkelt!

Nästa gång en av våra spelare blir överkörd, pååkt, skadad, vill jag se hela båset tömmas. Jag vill se hela  laget storma in på isen för att ta fatt i och läxa upp den skyldige. Det må strida mot gängse regler men skit samma. Jag, och många med mig, skulle då verkligen känna att rätt signaler sändes ut. "En för alla, alla för en", "rör inte min kompis", och så vidare.Det om detta!

11 kommentarer:

 1. riktigt bra skrivet, word!

  SvaraRadera
 2. Det saknas någon som Mårtensson i laget. Det har jag tänkt ända sen starten. Någon som kan tacklas och stå upp för laget. Och han kan nog inte vara så dyr att få loss heller.

  SvaraRadera
 3. Ja, detta reagerade jag också på. Vad fan, är de ett lag, fattar spelarna vad det innebär att vara ett lag???

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet Olle!
  Det är nog väldigt många Gulsvarta supportrar som har haft liknande funderingar, men du satte ord på dem. Vet att både du och jag varit emot Mårtensson som nyförvärv eftersom det är ont om pengar, vi har både önskat mer valuta för pengarna vad gäller "hockey-kompetens". Det som Jerry skriver är ju tyvärr sant, laget saknar en samlande "fysisk kraft" typ en Mårtensson eller en Lindh. Nu börjar man fundera vad pengarna skall läggas på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inget emot Mårtensson egentligen. Är mer att jag är emot att man måste värva en spelare för att få fram egenskaper i truppen som redan borde finnas där. Vad jag menar är att alla spelare kan göra en "Mårtensson". Fish gjorde detta förra säsongen. Slängde handskarna och drog igång en fajt. Allt för att väcka laget. Skapa känslor. Få något att hända. Med andra ord kan vilken spelare som helst agera, visa känslor, och signalera att man står upp för laget, föreningen, supportrar, sponsorer, staden.

   Radera
  2. Ok, kan vara att jag misstolkat dina inlägg i GB. Dock så har ju inte alla människor samma typ av egenskaper, inte som framträdande styrkor i alla fall. Jag ser det tydligt på jobbet och vilka jag ger specifika uppgifter att hantera beror av just detta.

   Dock så har du rätt avseende Fish, hade jag "lyckats" glömt. Man kan fundera vad som gör att Fish inte tar på sig detta denna säsong, order av CO eller lagledningen? Vem vet egentligen, det blir bara spekulationer från en på utsidan. Jo, jag förstår absolut syftet med ditt inlägg på bloggen, man kan tycka att spelare som Fish, Gråhns eller Frycklund borde våga eller "vilja" stå upp för laget och föreningen.

   Radera
  3. Det kan vara så enkelt att tränarna "bestämt" att spelarna ska ta det lugnt när det hettar till. Inte dra på sig egna utvisningar. Det har jag förståelse för när det gäller vanligt småförseelser. Men när egen spelare bevisligen far illa, blir skadad, p.g.a vårdslöst spel, då anser jag att annat gäller. Det är då man ska stå upp för sin polare. Visa att man inte accepterar vad som helst. Att gränsen är nådd, osv.

   Radera
 5. Mkt bra skrivet, du kan ju bara du vill! / gns

  SvaraRadera
 6. Väl skrivet Olle!

  Jag blir likt dig tokig av "flatheten", den är värre än förluster när man ser helheten.
  Att se motståndare ta sig friheter mot våra spelare och sen åka hem med fler poäng än blåmärken är ett fett underbetyg till hela föreningens elitverksamhet.
  Ska vi vara ett jävla skitlag som spelar negativt kval framåt våren så kan vi iallafall göra det med hedern i behåll, stå upp för varandra och töm båset om det behövs. Det förväntar jag mig förresten oavsett tabellplacering men det är extra viktigt denna säsong att man visar upp ett kollektiv som inte tar skit från någon.

  SvaraRadera