4 december 2016

Så här tycker folket, om läget i laget...Det är alltid intressant att stämma av. Vad tycker andra? Har de samma syn som jag själv? Ser vi lösningar på samma sätt? Upplever vi problemen olika? Har vi en samsyn när det gäller hur laget ska ta sig ur det prekära läge som råder? 

Som synes visar min lilla omröstning att meningarna går isär en aning. Det mest oroväckande är att så många som 45% anser att det behövs en rejäl remake för att få ordning på torpet. Både spets framåt, bakåt, samt tränarskifte. Framför allt framåt.  

Den spelform som klarar sig bäst från kritik blir därmed vårt defensiva spel. Trots att alla våra backar, av och till, ifrågasätts ordentligt efter var match. Henrik Lundbergs insatser, innan skada, påverkar nog en del. Innan den oturliga skadan bidrog hans spel till att laget hade chans att vinna varje match. Det som fallerade var då, tyvärr, vår offensiv.

Att så många anser att vi behöver ett skifte på tränarsidan bottnar sannolikt i det faktum att vi supportrar inte ser någon nämnvärd utveckling i lagets agerande på isen. Det ser ut lite som de gjorde under de första fem sex omgångarna. Det är fortfarande ett famlande efter kedjeformationer, backpar, och uppställningar i powerplay som ska bära frukt. Visst har skador bidragit till den klena utvecklingen men faktum kvarstår. Många spelare når ännu inte upp till en prestationsnivå som man både kan förvänta sig och kräva.

Det jag själv upplever som det stora problemet är att så många av våra etablerade spelare misslyckas att leda laget. Bland forwards har vi en handfull spelare med enorm rutin från spel i HockeyAllsvenskan. Att skuldbelägga alla unga spelare, från egna led, som nu fyller på när skador tär är inte rimligt. 

Fredrik Johansson
Eddie Davidsson
Mikael Frycklund
Christopher Fish
Stefan Gråhns
Niklas Lihagen


Av ovan nämnda spelare är det endast två som inte ligger på minus! Av våra tio främsta poänggörare är det endast två(2) som inte har minusstats!

Som en liten jämförelse kan vi titta hur det ser ut för Moras topp 10:

Naturligtvis är det enklare att vinna matcher om fler spelare gör fler mål framåt än de är inne på bakåt! Man kan även notera att vår bäste poänggörare, Christopher Fish, skulle hamna först på åttonde plats i Moras interna skytteliga. Även det säger en del.


Det ligger en hel del i kritiken mot vårt offensiva spel. Den går inte att undkomma, längre. I matchen senast mot Hästen var det väldigt tydligt. Trots att vi lyckades hålla Hästen borta från mer en en handfull farliga avslut mot eget mål mäktade vi inte med att utnyttja detta faktum. Vår egen oförmåga att skapa, samt att nyttja chanser, var helt enkelt undermålig. 


- Vad hjälper det med en bra defensiv om vår oförmåga att skapa offensivt, samt sätta våra chanser, fortsätter i samma hjulspår

Nu är ju detta med "bra defensiv" en sanning med modifikation. Vinner man inga matcher skuldbeläggs allt och alla. Att bara släppa in ett mål är inte mycket värt om man gör noll mål själva! Hur man än vrider och vänder på det återstår kalla fakta: - Vi måste bli bättre på att göra mål!


Jag frågar mig om Christer Olsson har förmågan att leda ett lag i motgång. Eller, fel formulerat. Han leder idag ett lag i motgång. Sedan den dag han klev in som ansvarig tränare har laget arbetat i rejäl uppförsbacke. Först en försäsong utan segrar. Därefter en inledning på serien med en räcka förluster. Efter det oerhört varierande insatser från match till match. Inte mycket till stabilitet, vill jag påstå.

Så frågan får omformuleras: - Är Christer Olsson rätt man att få ordning på spelet, laget, och börja vinna matcher? I ärlighetens namn har han fått rätt långt tid på sig. Om det ska till en förändring får den inte dröja. Oavsett hur den kan komma att se ut.

Som vanligt har jag inte alla kort på hand och vet inte vad spelare tycker. De kanske är nöjda med ledarskapet och känner sig fyllda av tilltro. Vad vet jag? Det enda jag vet är att vi ligger näst sist i tabellen och fortsätter att förlora matcher i allt för stor utsträckning....


Det var det...3 kommentarer:

 1. Om det var så pass uppgivet mot Hästen som det påstås, är det för mig helt uppenbart att spelarna har tröttnat på Olsson. Sunda förnuftet undrar ju varför inte spelarna var heltaggade en så pass viktig match. Då kan ju tom ett litet barn räkna ut att någonting är galet. Varför kan folket på insidan inte räkna ut detta, när alla vi andra kan det??

  Jag hade hoppats på att Appelgren skulle leda laget från och med idag, men det verkar inte ha blivit så tyvärr...

  För mig är det helt uppenbart att Olsson ska lämna eftersom det inte skulle innebära några extra kostnader för klubben. Dessutom kan Zetterberg ta över Appelgren som uppgifter. Styrelsen har ju inget att förlora!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte påstå att det var "uppgivet" men det saknades något. Precis som om spelarna inte riktigt trodde på sin egen förmåga i många situationer. Istället för att åka in i situationer, fullfölja, fanns ofta en viss tvekan. Vi förlorade väldigt många kampsituationer över hela isen p.g.a detta.

   Radera
 2. Okej. Oavsett vilket, har ju Olsson uppenbarligen misslyckats med sitt uppdrag. Precis som du säger, har han ju fått ganska lång tid på sig att få fart på laget. Nä; Går inte att fortsätta gulligulla såhär...

  SvaraRadera