30 december 2016

Vad sa han, egentligen, chefen?

Efter artikel som publicerades i VLT

Jaha,då vet vi det. Att de inte blir någon förändring på ledarsidan i båset. Att allt rullar på. Eller! Vet vi det? Så här uttalar sig vår ordförande Mattias Jonson:
"– Vi står bakom Christer och Tony till fullo och meningen är att de ska köra säsongen ut, även om det så klart aldrig går att garantera någonting i hockeyns värld. Men de har vårt fulla förtroende och vi står bakom våra tränare. Vi planerar inte att göra någon förändring på den fronten"

Vi har både sett, hört, och läst liknande uttalanden tidigare. Vi vet även vad som brukar hända. Just det. Föreningen byter fot och tränare sparkas. Det kan ske över en natt. Helt utan förvarning. Av den anledningen har jag markerat en del av texten i hans uttalande. "Aldrig går att garantera någonting". Genom denna formulering talar man om, indirekt, att inga dörrar är stängda till en förändring. Minns när Martin Filander fick gå. Exakt samma tongångar då. "Vi har fullt förtroende", etc, etc. 

I nästa stycke uttalar sig Mattias enligt följande:
"– Oavsett om det blir playoff eller division 1-kval, vilket är en risk vi inte kan negligera även om jag inte tror att det kommer bli så, är vår intention att Christer och Tony tränar laget även då, säger Jonson"

Här finns ytterligare en formulering som tyder på annat än det som sägs. En "intention" kan ersättas med "tanke". Alltså är föreningens "tanke" att behålla nuvarande tränare även i ett eventuellt negativt kval. Han säger inte att vårt b e s l u t är att behålla nuvarande tränare i ett eventuellt negativt kval. Återigen ett något vagt sätt att uttrycka sig på. Återigen inbjuder hans sätt att uttrycka sig till vidlyftiga tolkningar. Återigen tolkar jag det som att "vi håller dörren öppen till en förändring"


På frågan om hur föreningen förbereder sig inför ett(eventuellt) negativt kval svarar Mattias:
"– Jag och "Äpplet" (Andreas Appelgren, sportchef) för hela tiden en dialog med tränarna om vår situation, vilka verktyg de behöver och hur vi kan försöka hjälpa dem. De detaljerna vill jag inte gå in på just nu"

Om det är något Mattias, och sportchefen, verkligen behöver göra så är det att visa utåt att det finns en beredskap. Skapa trovärdighet. Nej, Mattias behöver inte berätta "detaljer" men han behöver ge intryck av att föreningen är redo för det värsta. Att det finns en plan-B redo att sjösättas! 

Slutligen väljer jag att kommentera en del av uttalandet där "Bygga VIK" - insamlingen tas upp.
"– Sedan har vi "Bygga VIK"-pengarna och där för vi också en dialog huruvida vi eventuellt ska ta in ytterligare spelare, eller om det kanske snarare skulle störa dynamiken i gruppen"

Här tar jag mig faktiskt för pannan! Hur menade Mattias här? Snubblade han på orden så det blev en olycklig formulering? Jag hoppas verkligen så var fallet. Att påstå att ett eventuellt nyförvärv skulle störa dynamiken i ett lag som fram till  nu inte lyckats visa upp någon form av identitet, eller fungerande spel, är ju bara så tokigt att det inte finns. Skillnad om man har ett lag där sportsliga framgångar, och poäng, kan adderas och läggas på hög efter var omgång. Där är inte vi. Vi är faktiskt ett lag som vunnit endast en av de senaste nio matcherna. Vi har vunnit totalt sju(7) av trettio(30) matcher denna säsong. Lägg till försäsongsmatcherna så blir facit än sämre. 

Vad Mattias kunde sagt är: - Vi avvaktar med nyförvärv fram till att vi vet om det blir negativt kval. Då vet vi bättre vilken typ av spelare som måste in i truppen! Bara som ett exempel...

Tråkigt nog blev nu föreningens vilja, och skyldighet, att skapa transparens rätt misslyckad. Ni minns säkert hur tongångarna var inför denna säsong med ny styrelse. Nu skulle det bli mer öppna dörrar och större tydlighet. Inget skulle sopas under mattan. Raka rör. Ärlighet varar längst. Kommunikation var nyckelordet. Lätt att säga, svårare att efterleva. Vi var nog alla lika naiva när vi trodde på någon större förändring i det avseendet. Jag tror inte för en sekund att föreningen medvetet försöker undanhålla information. Däremot tror jag inte de i alla väder är riktigt rustade att hantera uppgiften. 

Nåja, det om det.

Nu är det match igen och jag ser fram emot att få besöka ABB Arena Nord än en gång. Mot seger!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar