29 december 2016

Men jävla öken...

Omröstning inför matchen...


Almtuna - Västerås 5-2
Då jag inte var allt för hoppfull inför gårdagens bortamatch mot Almtuna är det relativt enkelt att smälta förlusten som sådan. Det förhindrar dock inte att frustration är hög för stunden. Vilket jävla mörker!

Ja, vi förlorade, igen. Frustrationen jag känner beror inte enbart på att vi förlorade utan till lika stor del i på det sätt vi förlorade! Vi ser så förbaskat slaka ut, helt enkelt. Det tycks inte finnas energi i laget. Allt kan inte förklaras med att våra motståndare är så mycket bättre. Så enkelt är det inte. Sanningen är den att Almtuna såg bra ut i gårdagens match mycket beroende på vår egen passivitet i stora delar av matchen. Varför tycks ständigt våra motståndare åka dubbelt så fort som vi själva gör? Jag vet att det inte är riktigt så, men, det är så jag upplever det från sidan av isen. 

- Varför klarar inte vi av att hantera ett uppspel från egen zon när alla andra lag tycks klara av den saken?
- Varför kan inte vi ta in pucken med kontroll i offensiv zon när alla andra lag tycks klara av den saken?
- Varför kan inte vi få lite långa anfall och tryck mot motståndarmålet när alla andra lag tycks klara av den saken?

Erkänner  att ovanstående påståenden är aningen subjektiva, skrivna med viss frustration, men faktum kvarstår. Det är så jag, och många med mig, upplever det från sidan av isen! Vi är faktiskt komna till omgång trettio(30) i årets seriespel men vi uppträder stundtals/ofta som om vi ännu spelade försäsong. Det håller naturligtvis inte. 

Omdöme
Om jag i nuläget summerar lagets utveckling från försäsong till dagens datum blir omdömet klart underkänt. Ett stort fett F! Utan tvekan underkänt. När en grupp misslyckas är det naturligt att leta orsaker. Att ligga sist i tabellen är inget man snackar bort med vanliga termer som "stolpe ut" eller "vi hade inte marginalerna med oss". Felet är mer fundamentalt. Rent av ett systemfel.

Ser jag på vår trupp, spelare för spelare, så finns det potential att spela bättre, att ligga högre upp i tabellen, än vad vi gör idag. Varför gör vi då inte det? 

- Ta en spelare som Niklas Lihagen. Vad är det som händer?
- Ta en spelare som Fredrik Johansson. Vad är det som händer?
- Ta en spelare som Mikael Frycklund. Vad är det som händer?

Vad är det som gör att tre så skickliga spelare har så svårt att få ut mer av sitt kunnande under matcher? 


- Ta en spelare som Marcus Bergman. Togs in på tryout. Spelade till sig ett kontrakt. Slocknade!
- Varför?

- Ta en spelare som Kalle Jellvert. Inlånad från Örebro med meriter från spel i SHL. Tillför ingenting.
- Varför?

- Ta en spelare som Daniel Bernhardt. Meriter från spel i SHL och Tre Kronor(J20) Närmast osynlig.
- Varför?

Underprestation
Ja jag vet att ovanstående tre spelare är unga och inte ska bära ett lag. Men vad fan! Gemensam nämnare för alla tre är att de tycks prestera mindre och mindre! Varför blir det så? Att spela med oss är ju en ypperlig möjlighet att "visa upp sig" och därmed få komma tillbaka till sina respektive SHL-lag och spela på en högre nivå. De har faktiskt blivit utlånade av sina lag med motiveringen att de ska få istid och därmed en chans att utvecklas. Av detta ser vi inte mycket just nu. Snarare avveckling.

Systemfel
När så många spelare tycks underprestera kan man inte längre skylla på den enskilde individen. Då får man sannolikt söka felet annorstädes. Vi får istället leta efter ett systemfel. Kan det vara så att den spelmodell våra tränare förespråkar på ett effektivt sätt tar udden av spelarnas förmågor. Att taktiken dödar individen. Att spelsystemet är överordnat spelarnas enskilda förmågor. Ja, jag tror det lutar dit hän. Att så många spelare underpresterar under en så lång tid som nu skett kan inte förklaras annat än med ett - systemfel.

Christer Olsson
Därmed är jag framme vid vägs ände med dagens inlägg. Föreningen behöver på allvar tänka över möjligheten att göra ett skifte. Christer Olsson har kört fast, kört i diket, gått vilse i dimman. Om inte spelarna fram till nu lyckats anamma den spelmodell som C Olsson företräder är sannolikheten försvinnande liten att detta plötsligt ska ske i en nära framtid. C Olssons krut är numera blött. Hans tankar och värderingar inte längre gångbara eller mottagliga av spelare. Någon annan tolkning kan inte jag göra när jag summerar säsongen fram till nu.

Appelgren
Det allra bästa vore om Appelgren själv tar ett steg ned i organisationen. Tar över rodret, så att säga. Att ta in en extern kraft är inte att tänka på med tanke på föreningens redan ytterst ansträngda ekonomi. Vilken roll man istället kan erbjuda C Olsson är mig främmande. En sak vet jag dock med bestämdhet. Ska man göra något måste det göras nu. Inte sen. 


3 kommentarer:

 1. Ja, det är uppenbart att en mängd spelare i VIK underpresterar. Det måste tränarna ta ansvar för. Vi har ingen tydlig spelide' utan mer ett stillastående avvaktande spel som inte håller i dagens hockey som bygger på fart och snabba spelvändningar. Håller därför med om att tränarbyte måste ske omgående.

  SvaraRadera
 2. Enda rimliga förklaringen till att det inte händer ett smack från föreningen, måste vara att varken Appelgren eller tränaren i J20 vill ta över som tränare...

  SvaraRadera
 3. Håller med G-Olle till 100 %. Vi kan inte fortsätta att bara sitta still och leva på hoppet. Vill absolut inte kvala. Kan Appelgren egentligen neka, som ytterst ansvarig, som den mest meriterade i denna situation och moraliska ansvar, att inte (på alla sätt) hjälpa sin klubb som riskerar nedflytt. Nää. Tror nog han får bita i det sura äpplet och försöka styra upp spelet innan det är helt försent.

  mvh Gurk-ali

  SvaraRadera