16 januari 2016

Äpplet.......

Omröstning 16-01-13

Denna dag, den 16 januari, skrivs ännu ett nytt blad in i vår förenings historia. I båset till kvällens match mot anrika Leksand står nu Andreas Appelgren. En tränare som för några få år sedan dök upp som en frälsare för, Leksand! Lagsportens värld är förunderlig och föränderlig. Gårdagens sopor blir dagens middag, kan man lite slarvigt uttrycka det. Appelgren fick lämna Leksand som lite av en syndabock men kommer nu åter som vår frälsare. Han förväntas nu göra oss till ett nytt "Leksand". En märklig omständighet på sitt sätt men något vi ständigt ser upprepas. På några futtiga dagar ska nu Appelgren lösa alla de knutar som gjort vårt lag så sorgesamt ineffektivt. Är det rimligt? Har "Äpplet" detta magnifika trollspö att vifta med?

Naturligtvis har inte Appelgren något trollspö. Självklart kommer det ta minst några veckor(!) innan hans agenda kan börja råda fullt ut. Om ens då. Min stora förhoppning står till spelarna själva. Med all respekt för tränarbytet, det är fortfarande spelarna ute på isen som ska göra jobbet. I första hand måste alla spelare rannsaka sig själva och se till att göra rätt saker ute på isen. Till det behövs ingen tränare. De vet vad de måste göra. Finns inga hemligheter. Hårt och fokuserat arbete. Överallt, hela tiden. 

Den viktigaste uppgiften vår nye tränare har, den viktigaste rollen, är att genom klokt ledarskap varsamt leda trupperna. Han måste använda all sin rutin, sin fingertoppskänsla, till att säga rätt saker vid rätt tillfälle. Skapa lugn, inte kaos. Ingjuta mod, inte ångest. Det är på denna punkt jag inbillar mig Appelgren kan lyckas bättre än flyktade Filander. I allt övrigt när det gäller tränarrollen är de troligen likvärdiga. Den rutin och erfarenhet som saknades hos den ene finns mer hos den andre. Det är med andra ord "den nya rösten" jag förlitar mig på mest initialt. Längre fram, om några veckor, förväntar jag mig andra förändringar. 

Appelgrens uppgift är inte avundsvärd på något sätt. Han måste å ena sidan leva upp till närmast hysteriska förväntningar, till varje match, samtidigt som han förväntas arbeta mer långsiktigt. Vi supportrar kommer kräva omedelbara resultat, annat är inte att vänta. Blir det torsk redan idag mot Leksand kommer det genast börja muttras. Sanna mina ord. Man känner sina löss, om jag säger!

Hur stora är då mina egna förväntningar på denna rockad av tränare? Tja, jag har alltid varit skeptisk till denna typ av åtgärd. Att behöva sparka en tränare är alltid ett genuint misslyckande. Samtidigt är det den åtgärd som alltid ligger närmast tillhands. Sett över tid, i alla lagsporter, finns det inte mycket som säger att byte av tränare ger effekt. Eller mer korrekt. Det finns inte mycket som pekar på att det är tränarbytet i sig som får eventuell positiv effekt. Det är andra parametrar, variabler, som gör sig mer gällande. 

Det positiva med ett tränarbyte ligger oftast på ett annat plan. I vårt exempel visar tränarbytet på handlingskraft från styrande i föreningen. Att man inte accepterar situationen. Att man vill ha en förändring. Att man sätter ned foten, agerar. Detta tilltalar pöbeln på många sätt. Den pöbel som innan ropat på att "huvuden måste rulla" känner sig nu lugnad och tillfreds. Det skapas arbetsro, om än tillfälligt. En arbetsro som  ger laget, spelarna, en viss respit, lite andrum. Trycket mot truppen, förväntningarna, blir förhoppningsvis mer balanserade, nyanserade. Ur detta tillstånd föds sedan den framgång vi alla vill ha. Förhoppningsvis. 

Man kan likna det hela med att föreningen gör ett "bondeoffer" och ger sig själva lite tid. I detta fall blev Martin Filander bondeoffret. Nu återstår bara att se om detta var det mest optimala schackdraget..

Det om detta...5 kommentarer:

 1. Matchen verkar stor för Vikarna vilket är förståeligt efter tränarbytet. Allt annat än en Vik seger är en sensation mot det kanske sämsta LIF genom tiderna.Appelgren är en tränare som är oerhört defensiv och en liten trevlig mysfarbror som ej kan coacha i underläge. Rosèn är en av de sämsta assisterande i Lifs historia. Tror Vik kommer att flyga fram ikväll vilket är normalt vid ett tränarbyte oavsett namn. Sedan undrar jag fortfarande varför vissa Vikare kör med en hatkultur! vilket oavsett ålder är fruktansvärt lågt. Men dessa människor har aldrig någon självinsikt tyvärr och ska inte dra ner en hel förening. Bra intressanta inlägg av dig G.Olle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar! Detta med "hatkultur" är nog ett storstadsfenomen. Något som andra mindre supportergrupper tagit efter. Tänker då framför allt på relationen mellan AIK och Djurgårdsfans. Tyvärr har denna "hatkultur" anammats lite överallt och blivit ett signum för mer militanta supportrar. Genom att tillsammans hata någon annan skapas en känsla av samhörighet. Själv är jag för den positiva supporterkulturen. Där är Leksand på många sätt ett föredöme.

   Radera
 2. Intressanta tankar, GurkOlle! Precis som du säger, kan inte de nya tränarna uträtta underverk, utan det hänger på spelarna. Ett tränarbyre kommer förhoppningsvis innebära att spelarna får känslan av "0-0" och nu börjar vi om från början igen. Därför skulle jag bli väldigt förvånad om vi får se ett oengagerat och viljelöst VIK ikväll. Därför tror jag att kvällens match inte är av så stor vikt egentligen om man är ute efter att få veta hur bra Appelgren och Rose'n är som tränare. Ikväll kunde lika gärna Robert Gustavsson stått i båset .....Men det är matcherna därefter vi snackar om. ...När laget kommer in i vardagen igen...Då kommer vi se hur vilken klass nya tränarna håller.
  /Vimmerbyarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Underbart:) Rober Gustavsson i båset! Ja, du är något på spåret där:)

   Radera
 3. Hahaha, med Leif GW Persson som assisterande. ....

  SvaraRadera