2 januari 2016

Tränarfrågan...

Förtroendet är lågt..Det har nu gått några dagar sedan den usla prestationen mot Pantern på bortaplan. Direkt efter match var det väldigt upprört i supporterleden. Det vevades frisk på olika sociala forum och inte många var vatten värda. Upprördheten var så stor att flera supportrar stoppade sina bidrag till klubben(Bli Viktig 2.0) Inte ens under den usla säsongsupptakten 14/15 kan jag minnas att upprördheten var lika stor. 


Nu har det dock gått några dagar och de allra flesta supportrar har besinnat sig en aning, kanske resignerat(!), och istället börjar spekulera i vilka förändringar som behövs för att få fart på Gulsvart. Den stora stötestenen är den klassiska. Är det spelarna det är fel på eller är det spelmodellen? Hönan eller ägget. Som vanligt finns det lika många olika uppfattningar om vilken lösning som är bäst som det finns supportar. En sak sticker dock ut. Förtroendet för tränare Martin Filander. Eller kanske mer korrekt, ifrågasättandet, av Martin Filander.


Det som ligger den gode Filander till last är naturligtvis misslyckandet att ta laget till SHL förra säsongen. Bordet var dukat, dörren stod på vid gavel, men laget snubblade till när det gällde som allra mest. Redan då fanns det kritiker som  hävdade att med en annan coach, mer erfaren, hade vi absolut lyckats med uppgiften och nu spelat i SHL. Om detta är alldeles korrekt kan vi bara spekulera i. Det finns inget facit. 


Jag misstänker starkt att det är denna ryggsäck av misslyckande, vilket sved i själ och hjärta hos alla supportrar, som nu ligger till grund för den kritik som förs fram. Det finns en stor oro för att scenariot ska upprepas. Att laget ska stå med byxorna nere när väl allt ska avgöras vid eventuellt kvalspel till SHL. 


Själv har jag ingen riktig uppfattning huruvida Filander är rätt man eller inte. De enda som sitter på svaret är spelarna själva. Har de fortsatt förtroende för sin tränare, och tror på den spelmodell som föreningen vill gagna sig av, då finns det ännu hopp. Ytterst är det trots allt spelarna som ska utföra det praktiska momenten ute på isen. Alla spelare är otroligt välskolade och behärskar hockeyns ABC på sina fem fingrar. De vet vad de ska göra när de skrinnar ut på isen. 


Vi får inte heller glömma bort att Martin Filander var en chansning från föreningens sida. En medveten sådan. Den som sägs ligga bakom är vår sportchef Niklas Johansson. Med andra ord ska inte Filander behöva stå ensam när det blåser upp en storm av kritik. Han tackade jag till en fantastisk möjlighet. Inget ont i det. Det största ansvaret anser jag ligga hos vår sportchef som stod för rekryteringen. Ur det perspektivet borde sportchefen mer aktivt stå upp för sitt val genom att medialt ge sitt stöd till Filander. 


Fortsättning följer...1 kommentar:

  1. Ibland känns det meningslöst att vädra sina åsikter, när dessa ändå inte når föreningen. ...Du är ett exempel på att det finns mycket kunskap bland supportrarna. Du eller Bosse Wallin borde känna någon som har kopplingar till insidan på klubben. Och varför går samlar folk inte ihop sig och går i samlad trupp till hallen och visar vad man tycker? ? Känns som VIK behöver sig en hjälpande hand framåt.

    SvaraRadera