12 januari 2016

Tränare kommer, tränare går....

Tack och lycka till Martin! Den bäste Örebroaren på länge...


Så kom då beskedet som till slut kändes oundvikligt. Martin Filander får lämna skutan. Detta hand i hand med den person, Niklas Johansson, som rekryterade honom till vår förening. Martin har under denna säsong varit under enorm press. Med sig i bagaget till denna säsong hade han "misslyckandet" säsongen innan. Ett misslyckande som likväl kunde ha bedömts som en stor framgång. Om det inte varit för de allra sista, och avgörande, matcherna mot KHK och Rögle BK

Skillnaden mellan succé och fiasko är ibland inte mer än utvisning åt fel håll, en puck som studsar snett, ett felaktigt beslut av en spelare. Oerhört små marginaler som kan vända en framgångsrik säsong till endast vånda och mörker. 

Det var kanske den ballasten som gjorde att drevet bland supportrar snabbt fick fäste denna säsong. Så upplevde jag det hela. Misstron, eller kanske oron, att skeendet skulle upprepas. Vill man kan man lägga till tidigare säsongers misslyckande då vi lyckats(!) prestera som minst när det gällt som mest. På något sätt summerades dessa misslyckanden och lades Filander till last. 

När tron på en ledare/tränare går förlorad är det fara å färde. Sakliga argument går då snabbt förlorade i den allt mer aggressiva opinon som drivs framför allt på social medier. En opinion som snabbt sprider sig likt en löpeld till övriga media. När den negativa opinionen väl fått ordentligt fäste är den närmast omöjlig att bemöta eller bemästra. 

- I mångt och mycket fick jag ibland känslan av att Martin Filander bar de senaste årens sportsliga misslyckanden på sina axlar. Ett minst sagt orättvis omständighet. Han var på väg att bli vår Messias, vår välgörare, var ytterst nära att genomföra ett närmast Gudomligt under, men stupade på tröskeln. Som tack blev hans tid på slutet en lång Golgatavandring!

Själv har jag flera gånger uttryckt mitt vankelmod i denna delikata fråga. Mycket beroende på att jag inte haft tillräcklig insikt eller kunskap för att göra en rättvis bedömning av Filanders förmågor. Andra har dock inte sett denna brist på insikt som ursäkt för att framföra bestämda uppfattningar vilket får stå för dem. Jag har utgått från att spelare, kloka spelare, aldrig accepterar ett ledarskap som inte fungerar. Med andra ord inbillar jag mig att en tränare som spelare upplever som inkompetent inte blir särskilt långvarig i en förening. Ur det perspektivet tror jag, ännu, att spelarna hade fortsatt förtroende för Filander och var beredda att göra allt i sin makt för att vända på lagets dystra trend. 

- Men, nu är detta mina personliga spekulationer och jag kan självklart vara fel ute. Något som jag varit förut. Dock står jag för det jag tror...

Att spelare, in i det sista, går ut på sociala medier till försvar till sin tränare är inte bara ett skådespel. Det är nog så allvarligt menat. Det inte många tänker på är att spelarna ofta är de sista i ledet som får reda på när tränare ska entledigas. De kan ana, känna på sig, men de vet förvånansvärt sällan vad som faktisk kommer beslutas. Något att tänka på. På samma sätt är tillkomsten av nya spelare till en spelartrupp något som ofta är utan deras vetskap. 

Vad kommer då denna förändring att betyda? Den omedelbara effekten kan man ta del av i olika sociala medier. Genast vänder vinden och de allra flesta vädrar morgonluft. Nu ska det vändas, allt ska bli bättre. Nu kör vi och alla till hallen, etc. En annan effekt, mer i det fördolda, som är av än större vikt är den ökade tilltro som sponsorer kan känna. Även sponsorer är människor, typ. Ska de lätta på lädret och tillföra mer kapital vill även de känna hopp och framtidstro. De sveps med i den allmänna positiva opinionen. Trots detta finns det varningsklockor man måste lyssna till. Även i tider av eufori. Det är en bräckligt tid framöver. Laget, med sina nya tränare, kommer inte få allt för många chanser att nyttja detta gynnsamma läge till att vända. Trots medvinden. 

Om laget befunnit sig i ett tillstånd av stiltje en längre period kommer nu en period av medvind i seglen. Dock finns risk att även denna vind kan mojna så nu gäller det att segla rätt, ta ut rätt kurs, för att ständigt hitta nya vindar som bär farkosten Gulsvart fortsatt framåt. 

- Ett fullständigt skräckscenario för Gulsvart är att de inte får vind i seglen, fortsatt sitter fast i stiltjen. Vad har vi då att ta till? Kasta ankar för gott?

Man kan utan att överdriva att det just nu spelas högt av de beslutande i föreningen. Jag gissar att de alla har en hel del fjärilar i sina respektive magar. Nu har de agerat. Bra. Men vad blir utfallet på denna investering i handfast agerande? 

Vad tycker jag då själv, egentligen, om att man låter tränaren lämna? I sak tror jag det var nödvändigt. Detta trots att laget under de sista matcherna visade mer än på länge. Men, då segrar uteblev bakbands Filander. 

När det gäller vår sportchef säger jag pass, just nu. Där vill jag återkomma med ett annat inlägg. Kanske väljer jag att lätta på förlåten och berätta lite om de omständigheter som till slut fick föreningen att ta detta beslut. 

Nu önskar jag våra nya tränare välkomna och ställer mig givetvis bakom denna rekrytering. Jag lever i den fullständiga övertygelsen att de som är satta att förvalta vår underbara förening gör det på allra bästa sätt...


KROSSA LEKSAND!


4 kommentarer:

 1. Nu får vi hålla tummarna för att det här var rätt och att det går vägen. Men tusan vad det ringer ssk i öronen nu. Det scenariot skulle ju vara förödande. Nä nu tar nya tag och hoppas på att få se ledsna leksingar på lördag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver i mitt inlägg är ännu inga nya poäng vunna. Dock har föreningen genom sitt agerande tydligt markerat ett ställningstagande. Det är bra. Nu är det upp till hela spelartruppen att solidariskt ställa upp efter de förutsättningar som gäller. Detta trots att det säkerligen kan kännas en aning omtumlande....

   Radera
 2. Bra inlägg!
  Nu kommer alla spelare i truppen börja om på 0. De kommer få göra sina första intryck på det nya tränarparet. Ingen kan leva på gamla meriter. Så de spelare som har haft en räkmacka in kommer få bevisa sin plats i laget. De spelare som inte fått lira har en helt ny chans att ta plats i laget. Där tror jag vi kommer att få se en större förändring.
  Tänk dig att de välbetalda meriterade står på exakt samma ruta som de nästintill gratisspelande juniorerna! Det kommer bli spännande att se hur det utvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sanning en spännande skede för alla inblandade. På sitt sätt uppfriskande. Precis som du säger kommer nu varje spelare synas med nya ögon. Gamla meriter måste nu ersättas med nya för att övertyga den nye tränaren. Gissar att spelarna kommer gilla läget. I grunden är de alla tävlingsmänniskor.

   Radera