9 december 2015

AIK , en ödesmatch?

Omröstning 9/12

Mycken vikt kan man tillskriva matcher men kvällens match får nog ses som särdeles viktig. Detta ur flera aspekter. Dels behöver laget komma upp på banan spelmässigt, dels behöver vi minska glappet till de två lag som befinner sig före oss i tabellen. Förutom det skulle givetvis en vinst ge hela laget ett härligt självförtroende inför framtida uppgifter.

När kom Tingsryd på besök tog vi chansen. Det var nästan lite av en överkörning från vår sida den gången. En insats som pekade på att "vi kan när vi vill", typ. Sedan lyckades vi dock slarva bort det hela i de matcher som kom efteråt. Poängtapp mot lag som vi förväntades vinna mot. 

Det pratas i termer om sexpoängsmatch när vi nu möter AIK. Det är alldeles korrekt ur det perspektivet att avståndet kan ökas till 11 eller minskas till 5 beroende på vår egen insats. Men det räcker naturligtvis inte med att idag minska avståndet om vi nästkommande match faller platt på rygg och förlorar! 

Om vi ska ha minsta reella chans att komma ifatt AIK eller Tingsryd räcker det med andra ord inte att vinna våra interna möten. Vi måste faktiskt vinna några av de matcher som kommer däremellan. Det är framförallt där det brustit för oss den senaste månaden. För min egen självkänsla försöker jag förtränga den sista tidens usla resultat, poängmässigt, och fokuserar istället framåt. Det som är gjort är gjort och går inte att göra ogjort.

För att skaffa oss lite trovärdighet och andrum inför fortsättningen krävs det inte bara att vi vinner kvällens match, vi måste även se till att vinna nästkommande match hemma mot Sundsvall. Till att börja med...

Till kvällens match ansluter en ny spelare. Ville Korhonen. En hyggligt meriterad spelare från Finland. En riktig finne, helt enkelt. Detta i sig själv är naturligtvis spännande. Dock gör jag mig inga som helst förväntningar om att det kommer påverka vårt spel nämnvärt. På samma sätt som att "en svala gör ingen sommar" så innebär inte en ny spelare att laget plötsligt uppträder annorlunda än tidigare. Det är att göra sig för stora förhoppningar. 


Vad ska man då säga om AIK? Jag har sett AIK spela väldigt många matcher denna säsong och det finns något som utmärker detta gäng, som skiljer AIK från andra lag i serien. Oavsett hur en match gestaltat sig, oavsett vilket motstånd de stått inför, så har de hela tiden hittat vägar att vinna. Framgångsnyckeln har i de flesta fall varit offensiven. Jag tror inte något annat lag kan matcha AIK:s förmåga att trolla fram målchanser ur ingenting! Så fort de kommer in i anfallszon skapar de ett eller flera giftiga avslut. Detta har blivit deras räddningsplanka de gånger defensiven svajat eller målvaktsspel fallerat. Just vetskapen om att bara de kommer in i anfallszon så kan de göra mål. Att de sedan har en handfull spelare med förmåga att göra mål har naturligtvis hjälpt till.

Ska vi ha minsta chans till seger i kvällens match måste vår defensiv vara närmast 100%. Om inte är vi rökta. 

Enligt VLT kommer i stort sett alla våra formationer göras om till kvällens match. Hur det faller ut vet vi svaret på om cirka sju timmar.


Nu kör vi!1 kommentar:

  1. Ja,en ganska bra sammanfattning av årets AIK,GurkOlle..jag kan bara hålla med dig. Nu har vi fått in erfarna men samtidigt inte lastgamla nygamla AIKaren Stefan Johansson till försvaret,en spelare med rätt mycket elitseriespel i ryggsäcken. Förhoppningsvis stabiliserar han försvaret. Annars har vi saknat en Dick Tärnström figur därbak.

    SvaraRadera