5 december 2015

Tankar och funderingar om vårt tillstånd...

Omröstning den 3/12


Efter den mindre smickrande insatsen mot Timrå borta var jag rätt dyster till sinnet. En skapligt stabil förstaperiod följdes av två perioder där vi inte presterade alls som förväntat. En handfull spelare kom ifrån matchen med godkänt betyg men det räcker naturligtvis inte. 

För att försöka få lite ordning och reda i mina egna tankar och funderingar tog jag tillfället i akt att prata med en god vän med tränarmeriter på elitnivå. Kunde han peka ut vad som brister i laget just nu? 

Det första han påpekade för mig var att "man alltid måste räkna med förluster". En förlust, eller flera förluster, får inte komma som en överraskning för laget, tränarna, eller supportrar. Det hör till spelets regler. Vad han syftade på var att ett bra lag är alltid mentalt förberedda på att det kan komma en förlust. "Vikten av att hantera en förlust, en tillfällig motgång, är minst lika viktig som att hantera som en vinst eller framgång. Allt är en pågående process"

Det var kanske inte just det jag förväntat mig att höra. 

Sedan fortsatte han med att säga "Oavsett i vilken serie du spelar är det naivt att tro att man ska kunna vinna alla matcher. Har man den inställningen är det upplagt för problem när man förlorar". 

Vad han menade på var att man ska undvika att problematisera för mycket. Det leder sällan någonstans. Viktigare är att tränaren har en idé om hur laget ska spela och att den tanken råder oavsett om det kommer en förlust. Självklart måste spelidén utgå från de förutsättningar som finns i laget. 

"Om laget upprepade gånger inte klarar av att prestera måste man ställa sig frågan om spelidén verkligen är den rätta, eller om det inte finns material, förutsättningar, i truppen"

Blev jag klokare av detta? Tja, kanske lite. Det finns en risk att laget, föreningen, tränarna sticker huvudet i snaran om de är allt för kaxiga, eller saknar ödmjukhet, inför sin uppgift. Om de ger sken av att "alla matcher ska vinnas" får de vackert stå där med skammen när förluster radar upp sig. Tyvärr går vi supportrar i samma fälla genom att tro på detta och när sanningen kommer ifatt känner vi oss lurade.  Man skulle kunna säga att vi gemensamt hamnar i någon form av hybris där vi kollektivt blir aningen förblindande av fakta. 

Sanningen kanske är den att vi är inte bättre än så här? Vi är ingen aspirant för att spela SHL-kval till våren. Vår trupp är helt enkelt för tunn!

Om vi leker med tanken att föreningen gått ut inför denna säsong med budskapet att "vi kommer ta detta som ett mellanår då vår ekonomi inte tillåter oss någon större sportslig satsning". Hur hade vi då reagerat som supportrar? Troligen hade vi initialt blivit både förgrymmade och besvikna, men, samtidigt hade vår kravbild till lagets prestation minskat. Och nu kommer det fina i kråksången: - Jag hade varit förbaskat nöjd med dagens tabellplacering!

Sensmoralen i min gode väns budskap blev därmed mer tydlig. Föreningen kunde medvetet gett laget, truppen, lite arbetsro genom att varit aningen mer ödmjuka inför uppgiften. Erkänt att "detta kommer bli tufft" istället för att ge intryck av att vi redan från första nedsläpp hade fokus på vårens SHL-kval!

Vad är det man säger? Jo, som man bäddar får man ligga.....

Nu kör vi!
2 kommentarer:

  1. men sa han nåt intressant också, den där tränarn, eller? Eller var det bara såna där självklarheter som man inte ens behöver va hockeyintresserad för att formulera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har valt att redovisa några tankar som han hade. Tycker de var relevanta med tanke på hur det fungerar för vårt lag just nu. Utöver detta fanns naturligtvis funderingar och reflektioner över detaljer i vårt spel, men det kan jag redovisa en annan gång..

      Radera