4 augusti 2015

Vi pratar grundbultar...
"En grundbult eller grundskruv, är ett i betong ingjutningsbart skruvankare, det vill säga ett av flera fästelement som används inom byggbranschen. En sådan bult eller skruv kan användas för infästning av exempelvis en pelare eller en maskin till någon typ av fundament" [källa: wikipedia]

Till denna säsong mönstrar vi ett till stora delar nytt lag(igen). Inget ovanligt med detta. Till varje säsong brukar jag fundera över vilken, eller vilka, spelare som kommer få mer betydande roller. Spelare som själva tar på sig att vara ledare i sitt sätt att agera. Spelare som har den inneboende pondusen, kraften, som är nödvändig för att leda truppen i vått och torrt, i med och motgång. Spelare som går in till match och levererar byte efter byte, match efter match, på en jämn hög nivå.

Det är dessa spelare som jag anser vara grundbultarna i ett lagbygge, de bärande delarna, i en trupp. Utan dessa spelartyper saknar truppen en genuin ryggrad.

Här är de spelare som jag personligen anser uppfylla ovan nämnda kriterier och därmed får ses som denna säsongs grundbultar:


Johan Jonsson (alias: Jonas Johansson, John Jönsson, Johan Jonason)
Defensivt skicklig back som sällan får rubriker för sitt spel. En kille som gör sitt jobb i det tysta. En spelartyp som ofta glöms bort medialt. Hur kul är det att skriva om en spelare som "bara gör sitt jobb" i match efter match? För oss som har lite mer insikt i ett lagbygges mekanismer är denna spelartyp ovärderlig. Till denna säsong kommer  Johans stabila defensiva spel bli än mer avgörande för lagets totala framgång. En sann son av Skultuna. En defensiv - grundbult!


Stefan Gråhns (getingen i saften, myggan i tältet, finnen i röven)
Har under hela sin karriär varit samma typ av spelare. Hårt arbetande forward med fallenhet för att skapa irritation(mycket) hos varenda motståndare på isen. Som en mygga i ett tält en sommarnatt. Man försöker negligera(myggan/Gråhns) men vet att den/han när som helst, vid första obevakade ögonblick, kommer att sticka och orsaka både irritation, sveda och värk. En spelare som står upp för laget i vått och torrt. Är lika beredd att ge som att ta en smäll för laget. Genom sitt agerande banar han väg, motiverar,  övriga spelare i laget. En irriterande - grundbult!


Jonte Berg (eleganten, mustaschen)
En tränares dröm, vill jag påstå. Sällsynt laglojal spelare som tacksamt tar emot den istid som erbjuds och alltid gör det bästa av varje möjlighet. Är beredd att ta enormt defensivt ansvar likväl som han kan hota offensivt genom sin eminenta skridskoåkning. Täcker skott med samma självklarhet som andra borstar sina tänder. Kan användas i flera olika positioner i laget. Varje lag med ambition behöver en Jonte Berg, minst. En mångsidig - grundbult!


Gemensamt för dessa tre spelare är att de förväntas inte stå för någon större poängproduktion. Istället är det deras gemensamma insatser på isen som ska ge förutsättningar för andra spelare att kliva fram. De ska bana vägen, duka bordet, röja stigen, för andra. Ett lag må bestå av en drös kreativa och spelskickliga spelare. Utan spelare som gör det vardagliga hårda och nödvändiga jobbet  kommer kreatörerna inte att få utrymme att bli framgångsrika. 

Att bygga ett lag utan grundbultar är som att bygga ett hus utan väggar...

- Ha det gott till nästa gång...
2 kommentarer:

  1. Håller helt med i ditt resonemang. Jag räknar även Fredrik Johansson och förhoppningsvis också Jonas Fransson till detta års grundbultar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer ta med dessa herrar i ett kommande inlägg. I mina ögon är de lika viktiga som "grundbultarna" men har en annan kravbild över sig. Återkommer ...

      Radera