14 augusti 2015

Men vad är det för skit de hittat på?



Kan inte låta bli att låta mig hänföras och ryckas med när väl försäsongen drar igång. Inser att den passion och lidelse man känner för sitt lag aldrig tycks sina. Upplever stundom att jag är precis lika naivt hoppfull inför varje säsong. Så även denna gång. Det är i sanning mycket anmärkningsvärt. Borde man inte, efter år av sportsligt misslyckande, gett upp och kastat alla yxor i sjön? Finns det ens så många yxor att de räcker till för att täcka den besvikelse man känt efter varje avslutad säsong? 

Denna säsong är på många sätt en annorlunda säsong ty denna säsong är den första av många(?) där förutsättningarna för avancemang uppåt förändrats radikalt. I skrivande stund har jag ännu inte försökt sätta mig in i, och analysera, hur svår uppgiften är för lag med ambitionen att ta steget upp i SHL. 

I korthet gäller som vanligt att placera sig så högt upp i tabellen som möjligt. Ur det perspektivet är intet nytt. Däremot uppkommer en nymodighet när grundserien summeras. Lag ett och två möts för att göra upp om vilket lag som får möta ett SHL-lag i direktkval. 

- Räcker det inte att man redan vunnit serien för att få den chansen

Scenariot kan bli att det lag som vinner serien gör detta på ett suveränt sätt. Överlägset, helt enkelt. Man har varit det bästa laget över säsong utan prut. För detta belönas man inte. Att vinna serien ger därmed ingen fördel gentemot det lag som kommer - tvåa! 

Istället ska nu lag ett och två mötas i en matchserie i bäst av fem. Vinnande lag får därefter möta ett SHL-lag i bäst av sju.

- Men det är ju genialt, åtminstone ur ett SHL-lags perspektiv. Först ska alltså de två bästa lagen i Hockeyallsvenskan spela 52 tuffa omgångar och därefter avrunda det hela med att spela livet ur varandra. Detta gynnar naturligtvis det SHL-lag som väntar.

Ett inte helt otänkbart scenario är dessutom att det SHL-lag som står på tur varit avhängt en längre tid i SHL och därmed bara spelat av de sista omgångarna som en ren förberedelse inför direktkvalet. Kort sagt kan de ha vilat sig fram till den stundande matchserien i bäst av sju!

- Naturligtvis borde den självklara ordningen varit att seriesegraren gått direkt till kval mot SHL-lag!

PS. Vill avslutningsvis poängtera att det enda sportsligt rättvisa är att en seriesegrare, oavsett division, flyttas upp. Men som bekant gäller inte denna ordning i hockeysverige. Sedan en längre tid har vi dock fått lära oss att det är "alldeles för mycket sport i sporten" som Percy Nilsson så klokt formulerade det hela...

Det om detta..

1 kommentar:

  1. Hej Olle,

    Hur har du det ute på sjön? Ser fram emot dina bloggar, förstår nu bättre vad du menar med din överskrift: Do it with passion or not at all.

    SvaraRadera