14 september 2014

Södertälje - Västerås 3-1

Torsk - igen!
Nej, det gick inte vägen denna gång heller. Trots en riktigt bra defensiv där SSK inte tilläts komma till många avslut i matchen kunde vi inte hålla emot i långa loppet. Några utvisningar i tredje perioden blev ödesdigra med mål i baken som följd. Själv följde jag matchen via Hockeyallsvenskan(play) men sändingskvaliten var så ruskigt undermålig att det inte gick att avgöra hur "bra" eller "dåligt" vi spelade. Som exempel fanns det ingen bild, överhuvudtaget, de första femton minuterna av första perioden. När väl sändningen kom igång var det ständiga "frysningar" i bilden samt ett hackande och osynkront ljud. Under sådan förutsättningar är det svårt att objektivt bedöma hur bra spelet flöt på isen....

Enligt besökare, som jag pratat med, var matchen som sådan ingen "höjdare". Två lag som hade väldigt svårt att ta sig till avslut. Mycket kamp, riv, och slit. Väldigt lite ordnat spel. Det positiva var, enligt vissa, vårt försvarsspel. Backarna gjorde tydligen en gedigen insats. Värre då med offensiven som ansågs närmast oförklarligt blek denna gång. Till viss del får detta skyllas på att Filander, i sista stund, fick möblera om i kedjorna pga Dustin Johners tillfälliga frånvaro. Marcus Söderqvist fick därför vikariera som center i förstalinan. 

- Sett till puckinnehav, under hela matchen, fördelades detta med 55% / 45% till SSK:s fördel. I den sista perioden var puckinnehavet helt jämt, 50/50, men ändå var det SSK som krutade in tre mål och vi endast ett. Två av målen dock i numerärt överläge. 

- Sebastian Idoffs räddningsprocent hamnade på 95:83% medan Jonas Fransson stannade på 80%!

- Södertälje fick iväg femton skott under matchen medan Västerås sköt 24. 

- Jonas Fransson ligger just på på femtonde(!) plats i målvaktsligan med en räddningsprocent på 81,58%. Leder denna liga gör Moras Dan Bakala med 98,53%.

Vad kan man utläsa av ovan nämnda statistik? Jo, att bra målvaktsspel alltid är en räddningsplanka om inget annat fungerar. SSK:s Janne Karlsson var inte nöjd över spelet men däremot med vinsten. Hans lag lyckades bara skicka iväg femton skott mot mål men tre gick in. Det får man anse vara verkligt god utdelning. Jag hoppas verkligen att Jonas Fransson kommer tillbaka stort i målet nästa gång han får chansen. 

- Tro nu inte att jag vill lasta Fransson för våra förluster. Så enkelt är det inte. Men med en mer normal räddningsprocent för vår/a målvakt/er ökar chanserna att vinna framledes radikalt.

Det ironiska är att vi nu, på två matcher, spelat anständigt bra defensivt men trots detta släppt in åtta(8) mål! Merparten av dessa mål backskott som slunkit in, över, och bredvid den annars utmärkte Jonas Fransson. Är det våra forwards som inte gör jobbet? Hinner de inte ut i skottlinjen och täcka bort skott? Är det omställningen till de större zonerna som spökar? Jag vet inte, men, huvudsaken är att vår tränartrojka och spelarna vet...

Jag kan tänka mig att vår unge tränare Martin Filander nu behöver allt stöd han kan få. Ett förväntat topplag som öppnar upp med två raka förluster är ett lovligt byte för alla och envar. Martin är den som kommer att få stå i första ledet och möta press, radio, och TV. Trots att han är en rookie så kommer kravbilden vara tuff framledes. Skapa ett vinnande lag, något annat finns inte...

Själv försöker jag att inte hetsa upp mig allt för mycket över inledningen av seriespelet. Visst suger det, och suger ordentligt, att vi står på noll poäng. Det ska erkännas. Samtidigt gäller det att försöka vara objektiv och se på det hela med en hyfsat sansad blick. Vi gör absolut inte allt fel, men, vi gör inte tillräckligt mycket rätt - just nu...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utmaningen SSK - Västerås

Alternativ ett: 
- Om Mathias Bromé gör minst ett mål i matchen samtidigt som Johan Jonsson får minst en assistpoäng så skickar jag in 1000:- till insamlingen!

Alternativ två: 
- För varje mål Mathias Bromé smäller in sätter jag in 300:- till insamlingen!

Endast ett alternativ kan komma på fråga, självklart

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den observanta noterade säkert att Johan Jonsson gjorde det jag inte trodde var möjligt. Han stod för en passningspoäng när Mathias Bromé reducerade till 1-3 i spel sex mot fyra i slutet av matchen.

58:26
3-1 (PP1) VIK 86. Bromé, Mathias
26. Larsson, Hampus
20. Jonsson, Johan

Detta innebar att Bloggen fick krypa till korset, erkänna sig besegrad, och pynta in 1000:- till insamlingen.


1 kommentar:

  1. Jag kan tycka att du är problemet på spåret, forwards i de två ledande formationerna har för mycket fokus på att skapa poäng framåt, inte på plus-minus statistik. De blir frustrerade och tappar fokus och koncentration på backchekningen och låter motståndarbackarna komma till skott för enkelt i försvarsläget.

    SvaraRadera