15 januari 2017

Nya spelare in?

Vi behöver lite mer jävlars anamma...


Allt sedan VIK Support överlämnat sina insamlade pengar har vi supportrar gnytt och klagat över att det inte händer något på värvningsfronten. När dessutom beskedet kom häromdagen att ett sponsormöte genererat mer pengar till värvningspotten ökade klagosången. Jag har förståelse för detta. Naturligtvis vill vi alla se ett nyförvärv som kommer in i truppen och ställer lite frågor till övriga spelare. Frågan är dock, som vanligt, om det finns just den, eller de, spelare som vår sportchef Andreas Appelgren så hett åtrår. 

Röra om lite
Vad jag förstår siktar "Äpplet" på att plocka in tre spelare till den befintliga truppen. En back, en center och en mer renodlad avslutare. Nu är det inte vilka dussinlirare som helst som ska handplockas. Nej, här handlar om att hitta exakt rätt till varje position. Vi pratar nu inte om breddspelare. Vi pratar om spelare som ska göra skillnad. Spelare som genom sin närvaro sätter lite sprutt på övriga truppen. Spelare som under träning och match visar att det gäller att prestera för att få spela. Latoxar gör sig icke besvär, typ. 

Bättre konkurrens
Med några nya spelare in i truppen uppnår även tränarna ett önskemål om större konkurrens i truppen. Plötsligt måste spelare som tidigare närmast varit givna i startuppställningen slita lite extra för att få speltid. 

Lihagen
Angående nyförvärv. Vi har ju redan ett potentiellt nyförvärv som just nu står utanför laget. Tänker på Niklas Lihagen. Låt oss drömma för en kort stund. Förstå om Lihagen tänder till när han åter för chansen i laget. Känner sig motiverad, revanschsugen, lite lagom förbannad, och plötsligt hittar en väg tillbaka till sitt spel. Vilket välkommet tillskott. Kostar dessutom inte en spänn ur värvningspotten. 

Back som spelar skadad
Anton Mylläri får för tillfället rätt mycket skit för sitt spel. Frågan är hur mycket skit han förtjänar med tanke på den skada som han bevisligen brottas med inför var match. Är det möjligen så att våra tränare ställer för stora förväntningar på hans spel. Att Anton, trots sitt handikapp, ska hitta det spel som gjorde att föreningen månade om att snabbt skriva nytt kontrakt under förra säsongen? Ska jag vara ärlig har den gode Anton haft en tuff säsong redan från första skär. Det har helt enkelt inte klaffat. Han har aldrig hittat tillbaka till den förträffliga form han hade innan den olyckliga knäskadan. Det finns en enorm uppsida i Antons spel som ännu inte kommit fram denna säsong. Mycket tråkigt.

Här ovan två spelare som kan så mycket mer än de haft möjlighet att visa denna säsong. Förstå om Anton och Niklas kommer igång igen. På riktigt. Hittar formen. Det är banne mig som två nyförvärv.

Synergier
Vad ska vi då förvänta oss för effekter av tänkta nyförvärv. Framför allt att det blir lite nyordning i truppen. Att det tillförs någon form av ny energi. Att våra tränare får möjlighet att hitta nya uppställningar som kan generera mer poäng. Hitta en bättre balans i lagdelarna, helt enkelt. Med nytillskott av spelare öppnas dörren för att få igång spelare som just nu trampar vatten. Inbillar mig helt enkelt att övriga spelare i truppen tycker det är stimulerande med lite nytt blod i truppen. Vardagen för våra spelare blir kort sagt lite mer spännande. I allt från snacket i omklädningsrummet till spelet på isen.

Så, nu är det bara för "Äpplet" att leverera. Slovak, tjeck, finne, dansk, eller svensk, Spelar ingen roll. Då vi av erfarenhet vet att nya spelare behöver några matcher för att acklimatisera sig är det inte läge att vänta. Fram med plånboken nu kära Sportchef!5 kommentarer:

 1. Jag tycker att Mylläri kan få lite ledigt för att läka sin skada, det är uppenbart att han inte gör sig själv rättvisa. Bara att hoppas att Lihagen kan komma tillbaka i samma intensiva spel han visat upp i början av säsongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore otroligt roligt, på flera sätt, om Lihagen kom tillbaka och markerade mot alla belackare. Markera att han inte är slut som spelare. Ingen av oss vet vad som gör att Niklas presterar så dåligt som han gjort denna säsong. Det vet nog bara han själv, och förhoppningsvis, våra tränare.

   Radera
 2. Intressant läsning,Olle! För att hänvisa till mitt inlägg 14.59 på burken, tror jag att hela problemet är en kombination av bristande kompetens och brist på självförtroende. Tror att det är bland forwards kompetensen att göra mål saknas. Måste få in 1-2 forwards med den där individuella skickligheten. I försvaret ser åtminstone jag inte behovet av förstärkning som lika stort. Där är det självförtroende det handlar om. Här ska man sätta in fokus på att göra backarna redo för match. Mental träning alltså. Man måste kunna tåla att släppa in ett mål utan att kollektivt falla ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många aspekter. Har läst ditt inlägg på Gurkburken. I grunden har vi ett spelarmaterial som kan prestera mer än de gjort. Med ett nytillskott av en eller annan spelare som vågar hålla i pucken, vågar bryta lite mönster, kan mycket hända med övriga spelares agerande. Ett enstaka nyförvärv låter inte så mycket men kan påverka den omtalade dynamiken på ett väldigt positivt sätt.

   Alla spelare kan göra mål. Det finns inga större hemligheter. Om man skjuter mot mål finns alltid chansen att pucken slinker in. Tyvärr är vi i ett läge där flera spelare inte "vågar" ta ett avslut. Då är man som lag illa ute.

   Radera
 3. Tack för din respons,Olle!
  / Vimmerbyarn

  SvaraRadera