13 april 2015

Jonte Berg - eleganten!

Tydligen finns det en möjlighet att Jonte Berg stannar/får nytt kontrakt. Bra, skriver jag, och ska strax motivera varför. I tider med stor spelaromsättning säsong till säsong är det tacksamt för en tränare om vissa spelartyper stannar kvar. Till den kategorin av "typer" inkluderar jag Jonte Berg. 

Jonte plockades in under säsong och jag gissar att både Niklas Johansson och Martin Filander hade en agenda till grund för den värvningen. Man ville helt enkelt stärka upp defensiven samtidigt som man fick ett offensivt hot, i samme spelare! Sedan tidigare visste vi alla vilken kapacitet Jonte hade i det defensiva arbetet. En mycket kompetent spelare i boxplay som med sin fina skridskoåkning hela tiden låg på lur för att snappa upp puck och skrinna ifrån övermodiga motståndarbackar. Sett till den kravbild som jag gissar fanns på Jontes intåg i truppen tycker jag han uppfyllde den med råge. Överlag gjorde Jonte helgjutna arbetsinsatser över säsongen. Faktum är att jag faktiskt tyckte han var som allra bäst i slutet när andra spelare syntes tappat både lite fart och energi.

Jag vet att det snackas mycket om att vi måste ha producerande spelare i laget. Detta gäller i högsta grad forwards. Helst av allt ska alla forwards producera runt 15-20 mål per säsong. Nu är detta inte rimligt, naturligtvis. Om vi ser till denna grundserie gjorde vi i 144 mål. Detta fördelat på, låt oss säga, tretton forwards och sju backar. 

Mål backar: 16 mål
Mål forwards: 128

Med andra ord snittade våra forwards 11 mål under denna säsong. Tittar man sedan på hur målen fördelades mellan spelet fem mot fem och powerplay ser man ganska snart att de spelare som fick mycket tid i den senare spelformen självklart gjorde fler mål. 

Spelade mest pp:
Dustin Johner 
Fem mot fem: 6
Powerplay: 17

Jerry Williams
Fem mot fem: 10
Powerplay: 7

Eddie Davidsson
Fem mot fem: 6
Powerplay: 7
----------------
Spelade pp:
Fredrik Johansson
Fem mot fem: 12
Powerplay: 2

Spelade bp:
Jonte Berg
Fem mot fem: 2
Powerplay: 0


Vad jag vill visa med denna statistik är att när man bedömer en spelares poängproduktion måste man absolut ta i beaktande hur mycket istid spelaren fått i olika spelformer samt vilken roll spelaren haft. Jonte Bergs huvudsakliga uppgift under en stor del av säsongen handlade mycket om att med bra skridskoåkning ligga högt uppe i banan och störa motståndarnas uppspel. Ofta tillsammans med Marcus Söderqvist och Mathias Bromé. Något den formationen var väldigt framgångsrika med i många matcher. Min uppfattning var att den formationens huvudsakliga uppgift var att störa och förstöra för våra motståndare. Sekundärt var egen offensiv och målproduktion. 

Jag inbillar mig att det finns mer att plocka, locka, ut av Jonte Berg. Jag är så naiv att jag tror en förlängning med Jonte kan bli en bra affär inför nästa säsong. Följande skäl anför jag vill Jonte ska få chansen en säsong till:

- Det finns en offensiv uppsida hos honom som ännu inte fått utrymme.
- Med rätt omgivning, i en mer offensiv formation, kan det plötslig lossna poängmässigt.
- Sportchef och tränare vet precis vad man får för pengarna.
- Jonte Berg kommer inte bli speciellt dyr att behålla.
- Kontinuitet i vårt boxplay (ja, han kan även fortsättningsvis spela i denna spelform)
- Jonte Berg klär i mustasch!


Det om det...

2 kommentarer:

  1. Instämmer helt, vill också se Jonte Berg i VIKs kläder.

    SvaraRadera
  2. Klär i mustasch? Inget man funderat på ;) men om den kan "skrämma" någon i en slutspel så...

    Berg har många styrkor, mycket bra skridskoåkning, bra på att föra upp pucken längs kanten, täcker pucken bra, stark längs sargen och att gräva loss puck-uslingen vid sarg-dueller, kämpar alltid stenhårt och som du säger Olle bra på att störa motståndarna....allt detta sammanfattas i ett bra BP-spel. Om Berg vore en "15-måls" spelare så skulle alla klubbar i HA vilja ha honom. Det framgår nog av mina inlägg i GB vad jag anser om Bergs fortsättning i Gulsvart ;)) GurkLand

    SvaraRadera