3 april 2015

Eftertankar #2

Som bekant åkte Leksand ut i matchserien mot Malmö. Efter en otroligt rolig matchserie, för oss utomstående betraktare, avgick Malmö med seger i den sjunde och avgörande matchen. Jag konstaterar därmed, inte utan visst obehag, att Malmö, Rögle och Karlskrona alla gjorde vad inte vi klarade av denna säsongernas säsong.

Under se senaste åren i Hockeyallsvenskan har vi själva nu tvingats se hur Örebro, Växjö, AIK, Leksand, Rögle, Malmö, Djurgården och KHK tagit steget upp till SHL medan vi själva ständigt underpresterat när det gällt som mest. Åtta lag har lyckats där vi själva misslyckats. Något att begrunda för de som styr och ställer i vår egen förening.


Så här lång tid behövde ovanstående lag innan de tog klivet upp/tillbaka:

Rögle 2 säsonger
Djurgården 2 säsonger
Karlskrona 3 säsonger
Örebro 4 säsonger
AIK 5 säsonger
Leksand 7 säsonger
Växjö 8 säsonger
Malmö 8 säsonger


Västerås har fram till nu spelat tretton (13) säsonger i Hockeyallsvenskan. Under de senaste åtta säsongerna har vi spelat i Kvalserien fyra gånger. Våra placeringar har varit 6-6-4-6 i en kvalserie bestående av sex lag. Vi har med andra ord kommit sist vid tre av fyra tillfällen. Ett inte allt för imponerande facit. Med tanke på utfallet denna säsong kan vi likna vår prestation vid tidigare spel i Kvalserien. Av tre lag blev som hade chansen, KHK, Rögle och Västerås, blev vi sist.

När nu ansvariga sätter sig ned och funderar över tingens ordning anser jag det som ett rent tjänstefel om de inte rannsakar sig själva ordentligt och försöker leta efter den felande länken. Vad är det som brustit under alla dessa år? Det går nämligen inte att sticka under stol med att något varit fundamentalt fel i de lagbyggen som säsong efter säsong fallerat så fullständigt när allt står på spel.

Om man misslyckas en gång kan man skylla på orutin och okunskap. Kanske även på otur och motstuds. Misslyckas man varje gång man får chansen faller denna argumentation. Då har man helt enkelt inte lärt av läxan. 

Om vi tar Örebro som exempel så lärde de sig läxan under många magra år i division ett. Vi minns säkert alla hur Örebro, varje säsong, var storfavoriter till att kvalificera sig till Hockeyallsvenskan men ständigt snubblade på mållinjen. Säsong efter säsong. Men, så en dag tänkte någon om. Någon satte ned foten och pekade med hela handen. Bestämde en agenda. Pekade ut en färdriktning. Där och då började Örebro se slutet på sin ökenvandring. De gick upp i Hockeyallsvenskan. Första säsongen höll på att sluta i förskräckelse men en stark avslutning räddade kontraktet med marginal. Det intressanta var att redan till nästa säsong kom Örebro tillbaka mycket större och starkare. Varför? Jo, de hade lärt av läxan. Resten vet vi. Redan under sin fjärde säsong i Hockeyallsvenskan vinkade de adjö till oss andra och klev vidare på den utstakade vägen. 

Utan att jag känner till alla detaljer har jag i alla fall förstått att det i Örebro fanns kloka människor som hade en vision som de trodde på. Detta kombinerat med sunt förnuft, ett bra sponsorklimat, samt rekrytering av bra ledarskap blev ett framgångsrecept.

Frågan jag då självklart ställer mig blir: - Varför i hela fridens dagar har inte vi kunnat göra det Örebro gjorde?

Jag vill inte för ett ögonblick hävda att de som leder vår förening är inkompetenta eller utan visioner eller insikter. Däremot är jag nyfiken på varför de inte lyckas lära mer av sina tillkortakommanden. Är det så illa att de som styr och ställer förskjuter skuldbördan till någon annan. Är det spelarnas fel? Är det bristen på sponsorer som spökar? Är det publikens fel? Har vi för gammal arena? Är det för trög is i ABB Arena? Är det spelaragenternas fel? Saknas det klubbhjärta? 

Frågorna är många men svaren är få. Det är ingen avundsvärd uppgift som ansvariga inom föreningen står inför. Trots ännu ett sportsligt misslyckande börjar nu ännu ett återtåg. Ett återtåg där föreningen återigen skall övertyga sponsorer och publik att det ännu finns en ljus framtid för VIK hockey. Det är bara att hoppas att den vision de bär, den agenda de presenterar, är tillräckligt lockande för att ge oss alla hoppet tillbaka.

Själv säger jag bara: - Lycka till!


4 kommentarer:

 1. Karlskrona är ett undantag, men i övriga fall känns det som vi genomgående haft minst resurser. Spelartruppen blir helt enkelt för tunn.

  Minns exempelvis någon av de första kvalserierna (tror det var den med krossen borta mot LIF) där VIK fick ta in juniorer som var direkt vingliga på rören. Ett annat exempel är denna säsongs sista PP där Söderqvist åter igen kommer in på backplats. Inget ont om honom då han gjort mycket bra och varit lojal genom åren men att man måste spela honom då är ett tydligt tecken på att truppen även i år var alldeles för tunn.

  Läste igår att Växjö får 20 mkr i stöd av kommunen. Om det stämmer är ju bara det långt mer än kostnaden för VIKs spelartrupp.

  Vägen till SHL går via ökade resurser, från företag och staden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men detta kan inte vara hela svaret. Se på SSK i år som klappade igenom trots den dyraste spelartruppen av alla lag i Hockeyallsvenskan. Det finns andra viktiga komponenter också! Vilka återstår att identifiera.

   Radera
 2. Det viktigaste är det Olle tar upp. Att man nån gång tar lärdom och kritiskt granskar sig själv. Man ska inte tro att bara för att det fungerar i medlut och medvind så är det lugnt. VIK ska vara en klubb som kan tugga framåt i uppförsbacke och full orkan. Hur man än väljer att se på den här säsongen så är den ett misslyckande som är större än någonsin. Två gånger har man sett andra klubbar fira och vi får skamsna smyga ut bakvägen. Jag vill se ledningen säga -aldrig mer. Och dom ska mena det ;-)

  SvaraRadera
 3. Mpathi, så kan man såklart säga och självklart ska VIK försöka, men med låg budget jämfört med övriga topplag krävs det att chansvärvningarna levererar.

  Jämför med Formel 1: Med dålig ledning eller förare kan det gå dåligt i en Mercedes, men att vinna i en dålig bil är nästan omöjligt om övriga stall levererar som förväntat...

  SvaraRadera