15 mars 2015

Leksand mot Malmö - utslagsmatcher

Leksand - Malmö
Idag drar det igång. Matchserierna där vi får kvitto på hur överlägsna lagen i SHL är de lag som kommer från Hockeyallsvenskan. Först ut blir Leksand som tar emot Malmö. Ett Leksand som förlorade sig fram de sista tretton(!) omgångarna ställs mot ett Malmö som trasslat, snubblat, sig fram. Två lag utan fungerande spel ställs mot varandra. Har man som Leksand förlorat tretton matcher på raken kan man inte komma och säga annat än att spelet havererat, totalt!

Enligt vad jag förstår hyser Leksingar stort hopp till att nye tränaren, Sjur Robert Nilsen, ska få ordning på det som inte fungerat fram till nu. Vad jag förstår har han dock ännu inte lyckats få in speciellt mycket vinnarkultur i laget. 

Trots Leksands fullständigt usla matchfacit i slutet av seriespelet ser jag dem som självklara favoriter. Anledningen är bland annat den spelartrupp de förfogar över. De är trots allt ett SHL-lag med allt vad detta innebär. Med en lönebudget som är närmare tre ggr så stor som Malmös ska de naturligtvis var tre ggr bättre på isen. Eller hur?

Nja, så enkelt är det nog inte. Det finns många fler variabler att ta till. En klassisk är detta med "hjärta"! Hur många spelare i dagens Leksand är beredd att offra en tand, eller två, för att rädda föreningen kvar i högsta ligan? Hur många spelare har redan idag, via sina agenter, börjat sondera terrängen inför nästa säsong? Det gäller som spelare att ha en plan B. Går det åt skogen gäller det att ha en väg ut.

- Får Leksand en bra start på denna matchserie, via en seger, finns det nog ingen anledning att spekulera i spelarnas ambition att rädda föreningen. Att vinna är alltid lajbans. 

Mot detta kommer ett Malmö med många spelare som har en enorm önskan om att få bli hjältar. Att få föra upp Malmö till den högsta serien. Säkerligen finns det feta bonusar för alla spelare att plocka ut som extra drivkraft. De kan med andra ord nå både hjältestatus samt fylla på sina bankkonton rejält. För Leksands spelare finns risken för det motsatta. De kan bli ihågkomna in i evigheten för att ha spelat ned laget till HA.

Vad jag vill lyfta fram med denna text är att uppenbara. Det finns mycket som rör sig i skallarna på spelare och ledare i respektive lag. Den tränare som får sina spelare att fokusera bäst på nuet kommer gå segrande ur denna envig.

Hur det kommer att gå? Jag är av den uppfattningen att Leksand ska vinna denna matchserie tämligen enkelt. Detta påstående grundar jag på att Malmö för tillfället inte spelar så bra som man gjorde tidigare denna säsong. Det finns potential i Malmö för att bjuda LIF på hårt motstånd. Utan tvekan. Problemet, som jag ser det, är att jag förstår inte hur Mats Lusth ska lyckas mobilisera nu när det gäller. 

- Malmös insatser i slutspelsserien kan mest betecknas som mediokra!

Bloggen tippar 4-1 i matcher till Leksand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar