11 mars 2015

Dagen efter...

Vi saknar en sniper i pp!


Det var då ett jävla mörker! Inte nog med att jag är drabbad av detta decenniets värsta influensa. Vi förlorade matchspelet mot en jädra nykomling! Ett lag som knappt är torra bakom öronen. Ett lag som poppade upp som en finne på näsan en måndagsmorgon. Ett lag som byggts av överblivna och sekunda varor. Skandal, på min bara kropp. Det ska inte gå. Borde inte gå. Får inte. 

- Det är så man kan få näsblod för mindre.

Men nu är det som det är. Här sitter man härsken och butter och bitter och avig. Framför allt känner jag mig blåst, lurad, på konfekten. Och dessutom nyser jag hejdlöst och okontrollerat var tredje minut. Finns det stänkskydd till skärm och tangentbord?

Jag är "omvittnad glad och positiv till min läggning", säger min omgivning. Idag vete fan. Visst går det att hitta ett ljus även i detta mörker men först vill jag låta bitterheten läka ut. Det kan nog ta en stund till. Och så detta nysande...aa...aaa...aathschooo!

Som ren terapi hasade jag ut på vår lilla tomt på morgonen och städade upp efter hundarna. Det som göms  i snö kommer som bekant fram i tö. Att plocka lite hundbajs passade väldigt bra till min sinnesstämning, kan jag lova. Skit som skit, typ.

Men nu får det vara slut på självömkan.

Rättning i ledet.

Ryck upp mig.

--------------------

Under morgonen har jag tagit del av många synpunkter om våra chanser att lyckas i nästa matchspel. Jag kan lugnt säga att misströstan är stor. De flesta frågar sig "vem ska göra målen"? En helt relevant frågeställning. Inför finalen mot KHK var det flera av deras supportrar som pekade på denna brist hos oss. Med all rätt. Genom hela grundserien har vi haft det aningen besvärligt att få in trissan i nät i spelet fem mot fem. Med sju mål på fyra finalmatcher underströks detta faktum. Vi är tandlösa, uddlösa, framåt.

Jag får säga som Mikael Norén på VIKFanCentral. Vi saknar snipers! Vi har ett gäng mycket spelskickliga spelare. Kanske fler än någonsin tidigare. Men, vi har egentligen bara Dustin Johner som kan räknas som en riktig målgörare. Dessvärre gör Dustin merparten av sina mål i pp. 

Om vi leker med tanken att Evan McGrath fått den utveckling vi hoppats på så hade situationen varit mer gynnsam. I rätt omgivning är Evan en spelare som kan pricka in 15-20 mål på en säsong. Även Matt Fornataro, i normal form, hade kunnat producera på den nivån. Istället valde Niklas Johansson att plocka in Jonte Berg och Stefan Gråhns. Två mycket duktiga hockeyspelare som på många sätt bidragit till vår fina säsong. Men, det finns ett aber. Ingen av dem är naturliga målskyttar! Den enda "målskytt" vi plockade in under säsong var Jan Urbas. Urbas har varit en av våra ledande spelare under sin tid hos oss. Inte tu tal om det. Men, återigen, han har inte gjort tillräckligt många mål!

Låt oss se på målproduktionen för de spelare som kom in i laget under säsong:
(matcher|mål)
- Erik Andersson 42|13
- Jonte Berg 42| 2
- Jan Urbas 31| 10
- Stefan Gråhns 33| 2

Ovan nämnda spelare har lyckats producera tjugosju (27) mål. Jämför detta med en normal målproduktion för spelare som McGrath och Fornataro. (Denna säsong har dock dessa två spelare endast lyckats göra 10+8 mål)

Vad jag försöker lyfta fram är att två tänkta producerande spetsspelare lyckades inte leva upp till förväntningarna. De ersattes av andra spelare varav tre får anses som komplementspelare. Endast Jan Urbas kan räknas som "offensiv spets" då tanken var att han skulle vara en producerande spelare. Även om Urbas inte levt upp till epitetet "målskytt"får vi inte negligera det faktum att han har finfina +12 i plus/minus-statistiken. Endast Fredrik Johansson överträffar detta med +15! 

För övrigt anser jag att Erik Andersson bara blir bättre och bättre. Utifrån förväntningarna anser jag att han producerat på en bra nivå.

- För att göra en lång utläggning lite kortare så saknas det i laget naturliga målskyttar. 

Så, vem ska kliva fram i nästa matchserie och göra målen? 

4 kommentarer:

  1. Det värsta är att jag tror vi går ur askan och in i elden. Ett lag som förlorat en matchserie möter ett som just vunnit en. Blir ingen vila för nerverna på ett bra tag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ställs vi mot Rögle blir scenariot som mot KHK. RBK har tre-fyra spelare som kan betecknas som "målgörare". Vassa forwards som inte behöver så många chanser för att hänga en strut. I allt övrigt är vi ett starkare lag än RBK.

      Radera
  2. Bra skrivet..som jag sagt tidigare..målgörare finns i Vik,gäller bara att dom vaknar upp ur idet..det är ju vår nu.
    Nackdelen som jag ser det är att det är för långt uppehåll mellan matcherna..tror inte det gagnar VIK tyvärr,hade varit bättre som mot KHK..då hade chanserna varit större till Shl platsen..

    Men jag har nog fel..hoppas på det :)))

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet..som jag sagt tidigare..målgörare finns i Vik,gäller bara att dom vaknar upp ur idet..det är ju vår nu.
    Nackdelen som jag ser det är att det är för långt uppehåll mellan matcherna..tror inte det gagnar VIK tyvärr,hade varit bättre som mot KHK..då hade chanserna varit större till Shl platsen..

    Men jag har nog fel..hoppas på det :)))

    SvaraRadera