5 februari 2015

Förlust mot Timrå

Mathias Bromé briljerade på pass från Oscar Steen och hängde mycket snyggt 1-0 redan i matchminut två. Det tog dock bara knappa tre minuter så hade Timrå, hastigt och mindre lustigt, kvitterat till 1-1. De första sju åtta minuterna öste vi på med fart och kraft mot Timrås mål. Det såg trots allt rätt bra ut, tyckte jag.

Men sedan gick det mesta i stå....

Den första perioden vann vi knappt på poäng men Timrå hade en tydlig spelplan för kvällen. Täppa till, säkra upp, och backa av. En taktik som skulle visa sig fungera förträffligt denna afton. När de dessutom bjöds en straff i inledningen av andra perioden och kunde ta ledningen med 2-1 anade undertecknad vartåt det barkade. Trots att vi kvitterade till 2-2 i powerplay, genom en soloåkning av Fredrik Johansson, kunde vi inte riktigt få grepp om ett oerhört strikt och försiktigt spelande Timrå. Stundtals höll vi på att ge bort matchen genom eget slarv. Endast Jonas Franssons säkra målvaktsspel hindrade Timrå från att nyttja några bjudningar och utöka sin målskörd under andra perioden.

Men när man tyckte att vi ändå började få lite grepp över skeendet på isen kom nästa kalldusch. Timrås Emil Berglund flippade iväg en puck från blålinjen som studsade till framför Fransson, ändrade riktning, och studsade upp i nättaket! Målvaktstavla, kan tyckas, men sanningen är att den typen av studsar går nog inte att värja sig mot. Trots att vi till stor del ägde spelet i denna period var det Timrå som vann perioden med 2-1.

I den tredje perioden gjorde Gulsvart ett ärligt försök att kvittera och vända matchen till sin egen fördel. En kombination av usla avslut, oskärpa, samt en aning otur förhindrade dock detta. Timrås målvakt Adam Reideborn lyckades stå i vägen för alla skott oavsett om de kom högt eller lågt. Det powerplay som tidigare, oftast, firat stora triumfer fanns inte alls denna afton. Inte ens i spel fem mot tre i den avslutande perioden lyckades Gulsvart skapa tillräckligt bra avslut för att överlista Timrås målvakt. Det såg för ovanlighetens skull väldigt krångligt och omständligt ut i vårt pp. Ingen ville ta avslut. Det duttades och petades utan nämnvärt resultat. 

Ett hedervärt försök gjordes i slutfasen av matchen då man tog ut målvakt och körde på med sex mot fem spelare på isen. Chanser skapades men inget som gav resultat. Naturligtvis(!) fick Timrås Ludvig Nilsson tag i trissan och han lägga in pucken fram till 4-2 i samma ögonblick som slutsignalen ljöd. Detta underströk på att bra sätt att det var Timrå som hade marginalerna på sin sida denna gång..

Jag har tidigare påtalat vår oförmåga att göra mål i spelet fem mot fem. Denna afton underströks detta faktum. Vadan detta beror på kan man bara sia om. Chanser skapades för att göra både två,tre, fyra och fem mål i denna spelform. Det är avsaknaden av den riktiga spetsen i våra avslut som gör sig påmind. Ibland är det så att man sitter och saknar en Stefan "Loppan" Hellqvist som kunde vara osynlig i 57 av matchens 60 minuter men ända hänga två-tre kassar i en och samma match. Frågan är vem av våra spelare som kan iklä sig målgörarens roll? Det får gärna vara fler som kommer ut ur garderoben och mer frekvent börjar göra mål....

Självklart var detta en sur, tung och onödig förlust. Det var inte mot Timrå jag förväntade mig att tappa poäng. Inför matchen skrev jag att Timrå måste vara "riktigt riktigt bra" för att vinna mot oss. Där fick jag fel. Timrå behövde inte briljera speciellt mycket för att vinna matchen. Det var snarare vår impotens i avsluten som bäddade för denna förlust. 

Dock finns det ingen större anledning att gräva ned sig. Förluster måste givetvis komma. Nu är det bara att ladda om för laget och fortsätta vara seriens bästa bortalag(!). Då har vi snart tagit igen dessa förlorade poäng.

Skottstatistik:
39 - 22

Puckinnehav:
67% - 33%

Powerplay:
25% - 0,00%

Räddningsprocent:
81:22% - 94:87%

--------------

Matchens formationer:
1:a lina
62. Jacobsson, Robin
55. Fredriksson, Simon 

9. Urbas, Jan
12. Johansson, Fredrik
18. Williams, Jeremy

2:a lina
26. Larsson, Hampus
7. Angell, Nicholas

86. Bromé, Mathias
45. Steen, Oscar
79. Montpetit, Brock

3:e lina
44. Helmersson, Per
20. Jonsson, Johan

19. Andersson, Erik
83. Johner, Dustin
80. Davidsson, Eddie

4:e kedja
16. Berg, Jonte
91. Frycklund, Mikael
72. Svedlund, Linus

Extraspelare
11. Nilsson-Lindelöf, Alexander
58. Emmerdahl, Jonas

.... öken!

4 kommentarer:

 1. Egentligen bara 2 saker jag oroar mig för inför de hårda matcher som kommer. Dels att det av och till slinker in något slumpmål. Samt oförmågan att pricka rätt och då i synnerhet i spelet 5-5. Väldigt hårda matcher den närmaste tiden. Blir en nervpärs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns där. Flera spelare har möjlighet att kliva fram. Hockeyns ABC kan alla spelare i laget. Nu gäller bara att en, eller flera, spelare kommer in i zonen. Får den där känslan för att hitta nät. Då blir vi riktigt farliga..

   Radera
  2. En liten lock- out i NHL hade varit trevligt. Om man får önska sig något. Men helt allvarligt så tror jag också att vi har spelare som kan avgöra. Tror Steen, Johner och Angell samt målvakterna blir nycklarna till Shl

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera