23 juli 2010

Wayne Gretzky



På tal om ishockeyspelare gjorde jag ett fynd på Loppis häromdagen. Fann en bok att läsa. En biografi. Och inte vilken som helst! Nehej, denna var författad(!) av den Störste av de Stora. Nämligen Wayne Gretzky.

Nu ska de sägas på en gång att den litterära nivån inte föranleder någon Akademi i Världen att yvas. Tur att han inte satsade på författarskapet. Trots detta är det en intressant och läsvärd bok. Här kan man följa Wayne Gretzky´s vedermödor från liten knatte till fullblodsproffs. Det var inte alls någon enkel resa som man kunde tro.  Det fanns faktiskt stunder i den unge Wayen´s ishockeyliv då han allvarligt funderade på att byta idrott.

Inte för att han saknade talang utan för att han mötte "fel typ" av ledare. Ledare som i sin trångsynthet satte sig själva före spelares eventuella förmågor. Ledare som hade noll insikt i hur man skulle hantera en sådan talang som Wayne faktiskt var. Ledare som var mer intresserade av att lyssna till sin egen röst och utnyttja sin ställning än att se till lagets, eller enskilda spelares, bästa.

Det finns vissa händelser, och reflektioner, som Wayne lyfter fram som är väldigt tänkvärda. När jag läst igenom boken tänker jag lyfta fram några av dessa och  se hur de passar in i dagens kravbild på en idrottsutövare. 

Avslutningsvis kan man bara säga att Wayne Gretzky inte fick mycket gratis på sin väg mot ära och berömmelse! Bara en sån sak som att hans farmor kom från Polen och farfar från det gamla Sovjet gör inte hans framgångsresa mindre intressant!

Glöm ej heller att han, enligt egen utsago, hade ett uselt skott, dålig skridskoåkning, var alldeles för kort (1.80), vägde för lite (77kg), och dessutom alltid hade sämst fysisk status av alla i laget!

Nåja, nu ska jag läsa färdigt och sedan återkomma...

3 kommentarer:

  1. Hej Olle det var jag som länka min blogg. Jag mena inge illa att länka min blogg utan precis tycker jag som du att det är intressant att läsa andra lags supportrars åsikter.

    Tror inte att det är något problem att länka i Bofors forumet.

    SvaraRadera
  2. Ärligt talat tycker jag det var otroligt småaktigt att du inte fick länka din blogg! Det tycker jag är helt ok.

    Det är en annan sak om du hoppar in på alla forum och skriver: - Läs min blogg!

    Om man däremot skriver att vanligt inlägg som är relevant och har sin egen blogg som länk - herregud - vad gör det!

    Om det ska vara på det viset får de ändra på reglerna. Helt enkelt förbjuda egna blogglänkar!

    Frågan är då hur det blir om jag länkar till din blogg? Eller om du skriver på vårt forum och länkar till min blogg? Är det tillåtet!

    Trams tycker jag..

    SvaraRadera
  3. Tack för boktipet, GurkOlle! Det verkar vara en synnerligen intressant bok. Jag antar att han överdriver en aning när det gäller det sistnämnda... :)

    SvaraRadera