28 juli 2010

Ofrånkomliga tankar i natten..

Det kan bli en trevlig säsong för oss ishockeyälskare i Västerås. Framför allt om vi redan nu börjar rätta munnen efter kappsäcken, ställer förväntningar efter förutsättningar. Den stora chansen, som jag ser det ur mitt lilla perspektiv, är de andra lagens svagheter! För visst är det så att de lag som går in i AS denna säsong saknar riktig ES-känsla! Inget lag har värvat för ES. Inget lag kan anses vara riktig favorit. Inget lag kan ståta med några "lyxvärvningar" som skapar förväntningar om omedelbar framgång.

Istället har flera lag behållit en grundstomme, och en spelidé, att jobba vidare med. Flera lag har valt att chansa lite i sina värvningar. Istället för gammalt och dyrt hoppas man på ungt och billigt. Spelare från lägre divisioner både i Sverige och Europa ges istället möjligheten att blomma ut. Även en hel del juniorer kommer få mycket speltid. Leksand synes valt en ny väg - igen. Ut med "gamla FBK:are" och in med fler egna unga spelare.

Ska man dela in våra kommande motståndare i kategorier kan det bli enligt följande:

1. Lag som bygger vidare på en bra grundstomme och en tydlig spelidé:
- Örebro
- Bofors
- Almtuna
- MIF
- Mora
- Växjö

2. Lag som startar upp med många nya spelare:
- Västerås
- Oskarshamn
- Rögle
- Tingsryd

3. Lag som ändrar strategi:
- Leksand

4. Lag som får jobba med mindre medel och hoppas på det bästa:
- Troja
- Borås
- Sundsvall

Grupp 1 har troligen en fördel mot oss andra då de kan gå in i serien med stor trygghet i laget. Det vet vad som ska göras. Spelarna är bekanta med varandra och kommer snabbt hitta sina rätta roller i laget. Samma tränare som står och gapar och skriker. Förutom Almtuna! Alla dessa lag kommer sannolikt på ett tidigt stadium placera sig tryggt på den övre halvan av tabellen.

Grupp 2 är egentligen den mest spännande gruppen. Här kan det utvecklas både kalkoner och kanoner. Med en massa tur faller alla bitar på plats och vips kommer dessa lag bli att räkna med. Här finns nya spelare, nya tränare, nya sportchefer och en hel drös med utländska spelare. För att inte tala om Oskarshamn som kan tituleras ett Västerås B typ. Tränare, sportchef, målvakt samt flera spelare med anknytning till Västerås har anslutit. Minst ett av dessa lag kommer bli en raket i serien. Jag hoppas verkligen det blir Gulsvart...

Grupp 3 är Leksand! Vad kan man säga? Spännande. Så - men inte mer. I vanlig ordning uttrycker Leksand ett önskemål om förändring. Ett nytänkande. Ny sportchef, ny tränare, många nya spelare, unga spelare. Och så Christer Abris i spelargången iförd sina obligatoriska träskor. Leksand kan bli precis vad som helst denna säsong..

Grupp 4 känns som de lag som är minst spännande. Lag som visst kan lyckas men det kommer inte handla om sprudlande ishockey. Snarare då massor av blod, svett och tårar. Här handlar det väldigt mycket om att lagen måste gå för 100% i varje match och dessutom måste målvaktspelet ligga på en konstant hög nivå. Brunkargäng - helt enkelt!

4 kommentarer:

  1. Får två tankar när jag läser ditt inlägg.
    1. Almtuna? Har inte dem många nya spelare?
    2. Leksand? Ny strategi, har vi inte hört den förut?

    Men detta kommer ifrån en som har nollkoll på dessa två lag! Ja jag vet att Almtuna fått en drös AIKspelare :) & att Leksand skall satsa på eget och sånt, men där får nog plånboken tala tillsist i alla fall :)

    SvaraRadera
  2. Almtuna har en del nya spelare, en ny tränare, men framför allt en uttalad målsättning att fortsätta spela "sin ishockey".

    Leksand har alltid en ny strategi:)

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet, GurkOlle!

    Jag kan dock inte hålla med om "Lag som visst kan lyckas men det kommer inte handla om sprudlande ishockey" och "Brunkargäng - helt enkelt!" när det gäller Borås.

    Boråsarna har goda förutsättningar att spela väldigt underhållande sett till hur laget ser ut på pappret.

    Det återstår emellertid att se om de utnyttjar den egenskapen fullt ut till hösten, och mycket talar givetvis för att Borås får kriga i bottenskiktet av tabellen.

    SvaraRadera
  4. Tja, som vanligt vinglar man runt utan riktig förankring i verkligheten. Min prognos angående Borås bottnar i deras spel förra säsongen. De var "tunga" att möta. Nötte på och slet som galärer. Ingen glans, ingen finess, men mycket hjärta.

    SvaraRadera