11 augusti 2016

Smisk, som vanligt, i Karlskoga...

BIK Karlskoga - Västerås 6-3

Kul att årets hockeysäsong nu dragit igång. Kepsen och jag drog till Karlskoga för att ta del av försäsongens första skär. Som vanligt hade vi inga som helst förväntningar på laget. Givetvis finns alltid en önskan att laget ska gå fram som värsta ångvälten, mosa, krossa, och förgöra varje motståndare i varje match. Platta till, helt enkelt. På rak arm kan jag inte komma ihåg att vårt lag någonsin uppträtt på ett sådant ståndaktigt sätt under en försäsong, men i alla fall. Man kan väl få önska?

Inför matchen var vi ytterst medvetna om att våra unga nya backar skulle få det hett om öronen. Det var upp till bevis, genast, utan krusiduller. Av gammal hävd är BIK Karlskoga ett lag som kan blanda briljans i sitt spel med arrogans i sitt uppträdande. Inte sällan avslutas alla anfall för BIK Karlskoga med att Wessner sätter en handske i ansiktet på alla motståndare. Det är lite av hans signum. Han menar säker inget illa. Ibland kan arrogansen övergå i mer handgripliga yttringar. Då ska det bökas, stökas, och knökas i var och varannan minut. Med andra ord en perfekt miljö för våra nya unga backar att tuktas uti. Klarar man av Wessner och & klarar man allt. 

Nu blev det en väldigt snäll match. Nästan inget bus och stök alls. En liten missräkning på sitt sätt. Det var överhuvud taget en match med väldigt lite kroppskontakt. Spelaren gav varandra fritt spelrum att ta sig fram både här och där. Bäst på detta spelsätt var vi. Vi var väldigt artiga. Bjöd våra motståndare både tid och utrymme att spela pucken. Som gäster ska man visa hänsyn mot sina värdar. 

Som ni förstår av inledningen på detta inlägg lägger jag inte stor vikt vid resultatet eller enskilda spelares prestationer. Vårt lag är i en fas där man ännu inte bestämt vem ska ska göra vad. Vem som ska spela med vem, hur man ska spela, när man ska spela. Syftet med försäsongsmatcher är i första hand att söka svar på nämnda frågeställningar. Några svar fick säker vårt tränarpar och sportchef redan under gårdagens match. Frågan är om svaren är relevanta när vi summerar försäsongen? Mycket hinner hända i spelares utveckling på den månad som återstår till seriepremiär. 

För den som är lite mer insatt och tycker det är lajbans med taktik så finns det detaljer att fundera över. Under en räcka av säsonger har vårt lag arbetat mycket med överbelastning i egen zon. Det kan knappast undgått någon. Ett koncept som när det fungerar är alldeles utmärkt. I och med Andreas Appelgrens inträde som tränare under slutfasen av förra säsongen skedde något av ett systemskifte. Laget gick från att arbeta konsekvent med överbelastning till att mer spela ett uppställt zon-spel i egen zon. Man backade helt enkelt hem och ställde upp lite mer. Lät motståndare husera lite som de ville längs sarger. Det såg väldigt passivt ut. Oavsett system man spelar handlar det alltid om enskilda spelares prestation. Förståelse för när man ska agera. Har inte spelarna förståelse för hur taktiken, spelmodellen, ska genomföras faller det mesta platt till marken. 

Vad jag förstått av de träningar jag sett vill nuvarande tränare Christer Olsson implementera ett lite annorlunda spel för våra backar. Det har varit väldigt mycket fokus på man-man-spel för backar under träning. Att jobba aktivt mot motståndare och söka blad mot blad. Förhindra passningar eller avslut. Under gårdagens match såg vi flera exempel på detta. Med varierande resultat. Stundtals såg det inte speciellt bra ut. Precis som det ofta gör under träningsmatcher. 

Det vi inte alltid ser från läktarhåll är vad övriga spelare gör på isen. Vi ser ofta den ensamme backens/spelarens agerande men inte vad hans lagkompisar håller på med. Det är inte bra. Gör vi inte det så ser vi inte helheten. Då missar vi förståelsen för att saker ibland går åt skogen. Så mycket har jag begripit att alla spelare på isen har ett gemensamt ansvar oavsett var de befinner sig. Det kallas att ge varandra understöd. Var det något laget misslyckades med under gårdagens match var det just detta. Understöd. Någon som hört talas om begreppet "press med understöd"? Vanligt förekommande i fotboll. Samma formell gäller i ishockey. Man kan inte som back/forward sätta press utan understöd. Då är man rökt. Mer understöd, det vore fint. Gärna till nästa match...


Att redan nu ge sig in på att bedöma och fördöma spelares insatser är närmast fånigt. Nej, det är fånigt. Rent av urbota dumt. Själv tar jag fram yxan den 10 oktober. Känns som ett bra datum. Då ska huvuden rulla, sanna mina ord...


Ses i Hedemora!

2 kommentarer:

  1. Bättre att börja säsongen knackigt och sluta på topp. Tvärtom mot förra alltså

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa din analys - bra som vanligt! Hos BIK såg jag samma synder som förra säsongen i defensiven, dvs att man tappade tredje vågen hela tiden. Hos er tyckte jag det mest anmärkningsvärda var ett ganska darrigt målvaktsspel. Men Lundberg kommer väl igång, även om han inte tillhör mina favoriter. //Bengt O, Kga

    SvaraRadera