5 augusti 2016

Använda spelare på rätt sätt...

Det lönar sig att hänga på sargen vid träningar. Då och då snappar man upp lite intressant information. Det kan komma från anhörig till spelare, vänner, eller andra. Ibland kan det man snappar upp vara den sista pusselbiten i ett rykte som florerat. Man får något bekräftat. Att det som lät så dumt och tokigt faktiskt visade sig vara korrekt och riktigt.  

Ett sådant exempel gäller Nick Sorkin som blev en uppskattad spelare hos mången supporter. Trots en lång startsträcka innan han hittade rätt i spelet blev han en förhållandevis lyckad värvning. Inte alls i paritet med tidigare spets men helt okey. På Gurkburken har jag sett supportrar som gärna ser honom i vårt lag igen. Det har till och med talats om någon form av insamling för att stötta detta. Detta är något som inte kommer att ske. I alla fall om ledare i föreningen får bestämma. Anledningen är enkel. Sorkin var tydligen inte lika professionell på sidan av isen som på densamma. Något som vi supportrar ofta har väldigt lite insyn i. 

Nu till något annat. Jag undrar lite i mitt stilla sinne om våra nuvarande tränare vågar bryta lite mönster. Tänker på våra backar och deras kvalifikationer. Vi har tre rutinerade backar och därutöver nytt och mer ungt och oprövat. Vilka roller kommer delas ut? Ta Johan Jonsson som exempel. I stort sett alla ser honom som en utpräglad defensiv back. Men är det riktigt sant? Speciellt till denna säsong anser jag att man behöver vända på varje möjlighet. Hitta styrkor där de finns. Använda allas potential på rätt sätt. Jonsson har tidigare, bland annat i Södertälje, haft en betydligt större roll. Där var det naturligt att han fick spela powerplay. I Västerås inte alls, närmast. Jag påstår inte att detta är den optimala lösningen men jag hävdar att Johans potential är större än att bara ses som en ren defensiv back.

Linus Svedlund har ett fruktat bra slagskott. Hur kan detta nyttjas! Trots sin ringa storlek har jag med egna ögon sett när Linus tränat direktskott efter ordinarie träning. Kan Linus bli den skytt från blå som kommer behövs? Det vore spännande!


Våra centrar. Hur bra tekare är de? En nog så viktig frågeställning. Ett genomsnittligt byte för en kedja rör sig om 40-50 sekunder. Måste man börja bytet, efter förlorad tekning, med att jaga puck i 30 sekunder finns inte mycket krut kvar när pucken väl är vunnen. Tekningar kommer bli än mer viktiga denna säsong. Sanna mina ord!

Inför flera säsonger har det ofta räknats centimeter och kilo på våra spelare. Hur stora och tunga de är. Visst är det bra med tyngd men faktum är att förmågan att förflytta sig över isen väger tyngre(!). Ser man på vår uppsättning av backar till denna säsong är det just den egenskapen vi får nyttja. Rörlighet.  Att hinna med sina motståndare, vara på rätt plats i rätt  tid, är en mycket god egenskap. Kan bli hur bra som helst.

Min spontana känsla efter förmiddagens träning var att intensiteten skruvades upp minst 10%. Oerhört bra intensitet. Närmast matchtempo i övningar. Mycket kul att se.


Det om detta...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar