28 augusti 2016

Min värdering av truppen - i dagsläget.Som ett tillägg till mitt förra inlägg ska jag nu roa mig med att göra en liten inventering av den spelartrupp vi har. Göra en subjektiv bedömning av dess slagkraft. Hur tänker jag då lyckas med detta? Jo, helt enkelt genom försöka bedöma våra spelare utifrån tidigare meriter. Jag får ta till en klassisk värdering som många andra experter(!) gillar att använda. Om jag inte minns fel brukar vännerna på VLT-sport nyttja samma sätt att värdera och jämföra spelare. Så här hade jag tänkt mig. 

OBS: Min värdering bygger på spelarnas respektive maxnivå. Här tas inte hänsyn till eventuella formkurvor uppåt eller nedåt.


Fyra kategorier:
- Mycket bra Hockeyallsvensk klass (4)
- Bra HockeyAllsvensk klass (3)
- HockeyAllvensk klass (2)
- Oprövad i HockeyAllsvenskan (1)
(Inom parentes poängvärdet på spelaren)

Målvakter:
Henrik Lundberg 4
Marcus Dahlbom 3
Summa: 7
Snitt: 3,5

Kommentar
- Här är det Henrik Lundbergs meriter med spel i SHL som ger ett bättre omdöme.


Backar:
Johan Jonsson 4
Anton Mylläri 4
Hampus Larsson 3
Rasmus Edström 3
Alexander Lindelöf 2
Jimmie Jansson 1
Albin Lindgren 1
Douglas Alenbring 1
Summa: 19
Snitt: 2,4

Kommentar
- Spelare som är oprövade behöver inte vara dåliga. De är helt enkelt oprövade just nu. Ingen vet hur de kommer klara sig en hel säsong i HockeyAllsvenskan.


Forwards:
Markus Persson 4
Fredrik Johansson 4
Christopher Fish 4
Mikael Frycklund 3
Niklas Lihagen 3
Jonte Berg 3
Stefan Gråhns 3
Linus Svedlund 3
Eddie Davidsson 3
Jesper Andersson 1
Linus Rosdahl 1
Lukas Zetterberg 1
Adam Lidström 1
Eric Berkerud 1
Summa: 35
Snitt: 2,5

Kommentar
- Spelare som är oprövade behöver inte vara dåliga. De är helt enkelt oprövade just nu. Ingen vet hur de kommer klara sig en hel säsong i HockeyAllsvenskan.

Hela truppen:
Summa: 61
Snitt: 2,5

Min omedelbara reflektion är att  alla ettor drar ned lagets teoretiska slagkraft för tillfället. Vi har i truppen åtta(8) spelare som som är mer eller mindre oprövade att spela på en högre nivå än de gjort tidigare i sina karriärer. Men, märk väl, det är endast på papperet. Jag vet inte, troligen vet ingen, om de kommer vara ettor hela säsongen eller om de kommer utvecklas att bli tvåor eller mer. Jag törs även påstå att vi står och faller en hel del med  alla oprövade spelare.

På forwardssidan bedömer jag att vi kommer kunna ställa upp med tre formationer som håller HockeyAllsvensk klass. Men kommer det räcka? Allt beror på hur våra tränare väljer att formera laget. Med lite flax och flyt kliver några oprövade forwards fram och vips(!) har vi tillgång till fyra stabila formationer.

Som tidigare är det på backsidan det ser mest spännande ut. Eller oroväckande. Allt hur man vill se det. I sanning har vi just nu endast fyra backar som kan bedömas som stabila för spel i HockeyAllsvenskan. Minst två till behöver kliva fram. Värvningen av Rasmus Edström får ses som nödvändig inför seriestarten. 

Med ett totalt snitt av 2,5 är vi i dagsläget ett lag för mittenskiktet av tabellen. Det är min subjektiva bedömning. En mittenplacering ser jag personligen som en rimlig målsättning. Men som vanligt i sportens värld kan allt hända. Som exempel kan Jonte Berg plötsligt börja göra mål. Detta skrivet utan några ironiska undertoner. Se bara på Christopher Fish och hans utveckling förra säsongen. Blev plötsligt en poängmaskin. Om varje enskild forward ökar sin poängproduktion blir genomslaget stort för hela laget. Enkel matematik. 

När vi spelat några omgångar av seriespelet tänker jag revidera min bedömning. Se om spelare håller vad jag utfäst eller om de varit sämre, eller bättre. Så får det bli. Det vore fett kul om lagets snitt ökar för var omgång laget spelar....

Så får det bli...

4 kommentarer:

 1. Tack Gurkolle för ditt svar på mitt inlägg på din förra tråd. Om du kollar mitt inlägg på burken ikväll,ser du att jag trots allt väljer att vara positiv inför säsongen. =)
  Intressant med spelarbetygen! Ska låta det vara osagt,men har för mig att någon av Lindgren/Jansson har spelat i Allsvenskan tidigare. Dina 4or på Mylläri,Persson,Johansson och Fish är givna. Däremot skulle jag nog sänka Jonsson till en 3a....=)
  Vimmerbyarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ser lite olika på spelares styrkor och svagheter. Vi glömmer lätt att spelare får olika roller att förhålla sig till. En del spelare får göra "skitjobbet" i det tysta, andra får möjlighet att göra andra saker. Det är trots allt summan av vad alla spelare presterar som ger resultat.

   Radera
 2. Inte en enda 2:a förutom Lindelöf som väl ändå är ganska oprövad. En hel del av dina 3:or är nog snarare 2:or, tyvärr.
  4:or på Lundberg och Fish är nog att ta i däremot blir säkert någon 1:a en 2:a eller rent av en 3:a.
  Sen håller jag inte med om att det är ett drev om man skriver att det behövs 2 forwards/backar till när det ser ut som det gör. Ingen har väl basunerat ut att det måste vara spets annat än sportcheferna själva när det gäller den ena backen, hepp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker alla lite olika, så är det bara. Jag försöker jämföra våra spelare med andra lags trupper. Inte helt lätt.

   Radera