16 augusti 2016

Modo behöver pengar...

Ser idag att anrika Modo, inte helt oväntat, står inför tuffa ekonomiska utmaningar. På samma sätt som Timrå gjorde för blott några år sedan. Ni minns säkert eländet den gången. Situationen blev akut för Timrå och risk fanns för konkurs och degradering under pågående säsong. Under en tid var vi många som fruktade det värsta. Om Timrå inte klarat biffen hade konsekvenserna blivit oerhörda. Hela tabellen hade fått räknats om. Poäng omfördelas. Lag tappat eller vunnit placeringar. Detta i en fas då övriga lag slogs med näbbar och klor för playoff-platser och kvalserie. Lyckligtvis skedde inte detta utan Timrå kunde slutföra seriespelet.

Nu seglar en ny aspirant upp, Modo. Enligt föreningens ledare är det inte någon fara att klara av innestående säsong. Fan tro´t. Vi har hört de förut. Vår egen pinsamma belägenhet inträffade lyckligtvis(!) efter säsong. Vi slapp åtminstone oroa övriga lag under pågående seriespel. Frågan blir naturligtvis hur ärligt man nu redovisar den ekonomiska statusen från ledarhåll uppe i Örnsköldsvik? Det är inte heller några småsummor man äskar från kommunen för att klara föreningens överlevnad på längre sikt. 

Därmed är vi återigen tillbaka i samma dilemma. Vad spelar det för roll med krav på ekonomisk balans, eget kapital, som villkor för elitlicens om föreningar hålls levande med stora kommunala bidrag? Jag är absolut inte ute efter att hänga ut Modo när de nu har uppenbara problem. De är inte ensamma om att jobba i en tuff ekonomisk verklighet. Däremot anser jag att det nu är dags för SHL och HockeyAllsvenskan att revidera villkoren för elitlicensen. Det kan inte vara rimligt att förutsättningen för en elitklubbs överlevnad ska hänga på en kommuns beredvillighet att skjuta in pengar i verksamheten. 

Det går jävligt bra att kräva nykomlingar i mindre orter att de ska satsa miljoner på arenor, sittplatser, och andra faciliteter, men att detta ofta finansieras direkt från invånares skattsedel tycks inte bekymra herrarna i SHL! Då går det bra att blunda. Det viktiga är att det blir ett fin event. Det gäller att hålla skenet uppe. Låtsas att SHL är NHL. Så länge detta fortgår kommer allt fler elitföreningar utan kommuners välvilliga inställning slås ut. 

Det om detta...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar