14 november 2015

Tankar om vår dåliga form #2

Viss optimismen kan skönjas..

Fyra raka förluster
Ja. det är fakta. Vi har torskat fyra matcher i rad. Inför dagens match mot Pantern vet jag väldigt lite om vad som kan förväntas när pucken väl släpps. Det finns flera scenarier som är tänkbara men låt oss återkomma till dessa lite längre fram i texten.


AIK - Västerås 6-1


En match där vi började helt ok och gjorde första målet men därefter tappade momentumet i matchen. Sett över hela matchen så gjorde vi en godkänd insats men facit blev dystert. En mängd mindre bra defensiva ingripanden lade grunden till AIK:s triumf. Ser man till statistiken från matchen får man intryck av att det var en ganska jämn match. Notera dock våra utvisningsminuter. En olycklig incident där Juha Uotila drog på sig 5+20 i den andra perioden bidrog starkt till att vi själva inte kunde komma ikapp målmässigt. Det som fallerade var med andra ord defensiven, främst. Notera även 0% i kolumnen för powerplay!Sundsvall - Västerås 5-1

Efter storförlusten borta mot AIK på Hovet skulle vi nu snabbt studsa tillbaka mot jumbon Sundsvall, var det tänkt.  Precis som mot AIK tog vi ledningen i matchen och såg ut att skaffat oss det åtråvärda momentumet. Efter vårt 1-0 mål hade vi flera chanser att utöka vår ledning. Istället kom en kvittering av hemmalaget i slutet av perioden, precis som borta mot AIK, och ställde till det för oss. Återigen ser man på statistiken att vi skapade tillräckligt med avslut, och chanser, för att kunna vinna denna match, men icke. Istället kunde Sundsvall mer eller mindre defilera hem denna seger. Notera även 0% i kolumnen för powerplay!Västerås - Oskarshamn 2-3

Äntligen hemmamatch och nu skulle det bli stopp på förlustsviten. Innan denna match hade vi bara tappat en ynka poäng i den oavgjorda matchen mot Leksand. I övrigt idel hemmasegrar. Dessutom flera komfortabla där laget stundtals spelat riktigt bra. Återigen gör vi spelmässigt en så pass bra insats att vi kunde vunnit matchen men just i denna match såg det mer än lovligt segt och tungt ut på många händer och fötter. Oskarshamn övertygade inte heller, spelmässigt, men kunde med ganska enkla medel förhindra oss att från att komma ifatt i slutet av matchen. Vi hade helt enkelt inte orken(!) att forcera in en kvitteringspuck. I denna match lyckades vi dock göra ett(1) mål i powerplay. Hur sedan det kunde bli 50% utdelning i powerplay begriper jag inte. Vi gjorde ett mål på tre försök! 


Västerås - BIK Karlskoga 0-1

Match mot ett BIK Karlskoga i bra form mot ett Gulsvart i tveksam form. Nu tillbaka till match efter ett längre uppehåll där batterier laddats upp. Nu skulle väl ändå förlustsviten brytas? Icke sa Nicke! När slutsignalen gick stod vi där återigen med långa näsor och noll poäng. Detta efter en drabbning där vi stundtals fick förlita oss på en stor portion tur och Jonas Fransson storspel för att inte bli helt överkörda målmässigt. Speciellt i den andra perioden. Återigen var det många små, och irriterande, missar i det defensiva spelet som ställde till det för oss. Vi drog dessutom på oss flera onödiga, klumpiga, utvisningar som gav bortalaget mental övertag i matchen. Trots att BIK Karlskoga skapade fler och hetare målchanser än oss så hade vi märkligt nog chansen ända till slutsignalen att sno poäng i denna match. Något vi misslyckades med även om det var väldigt nära på slutet. Notera även 0% i kolumnen för powerplay!


Ovan har jag redovisat, lite kort, våra senaste fyra matcher som slutat med förlust. Det jag nu vill försöka lyfta fram är orsaken till att det blev som det blev. Det finns fyra saker jag vill peka på:

Powerplay
- Vi har bara lyckats gör ett(1) mål denna spelform. Om jag inte räknat alldeles fel hamnar vår effektivitet på magra 6%! Detta ska ställas mot de 28% vi hade innan denna förlustsvit.

Defensiven i egen zon
- Genom tveksamt agerande i egen zon bidrog vi till att våra motståndare kunde göra enkla mål.

Avsluten
- Vi kommer till många avslut i varje match men allt för få är av kalibern "riktigt heta". Under de senaste fyra matcherna har vi avlossat 131 skott och gjort fyra mål. Det innebär en skotteffektivitet på magra 3%! Våra motståndare i dessa fyra matcher sköt totalt 105 skott och gjorde 15 mål. En skotteffektivitet på 14%! De var därmed nästan 5 gånger effektivare i sina avslut....

Utvisningarna 
- Vi har haft förmågan att dra på oss utvisningar i fel lägen. Med fel lägen menar jag dels var på isen vi tagit utvisningarna och i vilket skeende av matchen det skett. Under andra perioden mot AIK var vi på gång och skapade chanser till att kvittera. Då drog vi på oss en 5+20. I och med denna utvisning tappade vi det lilla momentum vi skaffat oss och istället kunde AIK komma tillbaka spelmässigt i matchen. 

Tidigare matcher
Det som är viktigt att lyfta fram när vi bedömer de senaste fyra matcherna är att vi tittar lite längre bakåt i tiden. Hur såg det ut spelmässigt när vi vann? Spelade vi så mycket bättre, egentligen, eller blev vi lite fartblinda när poängen staplades på hög? Jag personligen har hela tiden försökt lyfta fram det faktum att vi inte alls spelat speciellt bra i någon av våra vinstmatcher. Spelet har "hackat" av och till redan innan vår förlustsvit. Inte ens i vinstmatchen mot Björklöven, där laget lovordades av många, spelade vi riktigt bra i sextio minuter. 

Vad jag vill försöka belysa är att vi faktiskt inte spelat så mycket bättre när vi väl vunnit! Däremot har vi då bättre lyckats förvalta våra powerplay:

Västerås - Vita Hästen 4-1 powerplay 50%
Västerås - AIK 5-2 powerplay 14%
Västerås - Sundsvall 3-1 powerplay 33%
Västerås - Mora 2-1 powerplay 0%
Pantern - Västerås powerplay 33%
Västerås - Asplöven 4-1 powerplay 66%
Västerås - Leksand 5-4 powerplay 100%
Västerås - Björklöven 5-2  powerplay 17%
Vita Hästen - Västerås 0-1 powerplay 50%
Västerås - Timrå 4-2 powerplay 33%
Västerås - Almtuna 6-2 powerplay 25%

Genomsnittligt effektivitet ovanstående elva matcher: 38
Genomsnittlig effektivitet senaste fyra matcherna: 6%

Man behöver inte vara någon raketforskare för att dra en ganska enkel slutsats av dessa fakta. Med lite bättre utdelning i spelformen powerplay hade vi med största sannolikhet vunnit en eller flera av de matcher som vi nu förlorade...

Vad vi behöver lyckas med för att komma tillbaka till vinnarspåret är egentligen både ganska enkelt och fundamentalt:
- Göra mål i powerplay
- Undvika utvisningar
- Mer effektivitet i avsluten

Fortsättning följer. Nästa inlägg ska jag spekulera lite kring våra formationer.....


Krossa Pantern!

3 kommentarer:

 1. Hur tycker du att vi ska upp effektiviteten? Jag tror att det ligger mycket i Wikegårds bedömning av våra forwards, att de är tröga, förutsägbara och inte tar sig in i slottet för avsluten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av våra avslut kommer ur rätt dåliga lägen. Ska kolla upp lite mer noggrant..

   Radera
 2. En annan sak som jag tycker hänt negativt med VIK sedan Filander är att försvarsarbetet blivit sämre över hela banan, dvs spelet utan puck. Dock har vi i vissa matcher blivit bättre med puck, men det känns som det hårda checkarbetet inte längre finns där lika konsekvent som tidigare.

  SvaraRadera