18 november 2015

En ny back..


Maksim Matushkin
Så kom då plötsligt en värvning såsom en blixt från en klar himlen. Med tanke på vårt knackiga offensiva spel den senaste tiden är det aningen överraskande att det blev en back. En back som fått foten från sin klubb med närmast omedelbar verkan. Maksim Matushkin ska från och med nu tillhöra oss, på lån, och inte längre representera Karlskrona i SHL. Att låna in spelare är alltid speciellt. Olika villkor kan gälla från fall till fall. Vi får inte glömma att när vi lånar en spelare så är det fortfarande hans klubb, KHK, som har äganderätten. I detta fall tycks föreningarna vara ense om att Maksim ska spela med oss resten av säsong, inklusive eventuellt kvalspel. Vi får se hur det blir med den saken om vi ställs mot KHK!  Speciellt med tanke på att Maksim faktiskt har kontrakt med KHK även över nästa säsong. Rörigt värre kan det bli!


Läser man på lite mellan raderna tycks inte separationen mellan Maksim och KHK gått speciellt snyggt till. Tydligen har sportcheferna i respektive klubbar fört förhandlingar bakom hans rygg. Utan hans vetskap eller medverkan. Maksim fick så att säga bara packa väskan. Den cyniske kan självklart hävda att det är så det går till i sportens värld. Är man elitidrottsman får man köpa konceptet, typ. Bara att packa väskan, se glad ut, spela med i farsen, och ge intryck av att allt är fina fisken. 


Så är det naturligtvis inte. Att som Maksim från den ena dagen till den andra behöva byta arbetsgivare, stad, föreningen, klubbkamrater, är självklart en form av prövning. Tänk dig själv att du kommer till ditt jobb på morgonen och möts av beskedet att du blivit uppsagd men fått en annan anställning, i en annan stad, och du börjar där i morgon! Även hockeyspelare har känslor, kan jag intyga. Det måste säkert kännas oerhört bittert att få ett sådan besked. Allt annat är lögn. Att man trots detta håller god min tillhör spelets regler. typ. 


Nu ska Maksim representera oss och vi har självklart stora förväntningar. Förväntningar på att han ska prestera och leverera. Detta under samma tid som Maxim ska komma över denna plötsliga deportation vilken kommer innebära en stor social omställning. Vi supportrar vill inte alltid se till denna helhet utan förblindas ibland att tro på verkligheten som om det vore ett TV-spel där vi kan köpa och byta digitala spelare. 

Min spontana känsla är att svenska klubbledare/sportchefer är dåliga på att hantera denna typ av situationer. Det är trevligt på alla sätt och vis att stolt visa upp nyförvärv, sola sig lite i den mediala glansen, gotta sig åt sponsorers och supportrars bifall. Betydligt värre, sämre, är tydligen förmågan att på ett ärligt och rakryggat sätt agera när band måste klippas..

Så, vad jag vill lyfta fram med min text är följande: - Jag förväntar mig inte topprestationer av vår nye back Maksim Matushkin under de kommande omgångarna. Han måste helt enkelt få tid på sig att smälta det förgångna och ställa om sig mentalt för de nya utmaningar som väntar...


Här har vår sportchef, ja hela föreningen, ett stort ansvar till att denna värvning blir det tillskott till truppen som vi alla önskar. 


- Själv hoppas jag självklart Maksim ska bli den förstärkning som är tänkt


Nu mosar vi Asplöven!

4 kommentarer:

 1. Jävligt bra skrivet. Viktigt att betona de sociala aspekterna av en sådan flytt. Hoppas att Maksim klarar av att ställa om snabbt och känner stöd bland sina nya kolleger, tränare och fans i den nya klubben VIK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att man då och då kan lyfta fram en verklighet som kan finnas bakom fasaden...

   Radera
 2. Räknar med att Lihagen tar hand om inskolningen. Tror det blir riktigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan visst bli bra. Dock får vi nog ha ett visst tålamod....

   Radera