28 juli 2013

Vem ska vi nu hata?



Under de senaste säsongerna har det funnits ett antal motståndarlag som väckt extra mycket känslor. Lag som genom historien varit som en tagg i foten på oss Västeråssupportrar. Lag som genererat extra hög puls då de varit på besök. Exempel på några av dessa lag är Leksand, AIK och Örebro.

Som bekant kommer inget av dessa lag figurera i årets hockeyallsvenska. På gott och ont. Det blir därmed färre matcher med den där lilla extra kryddan. Eller kommer det att bli så? Kommer avsaknaden av Örebro och Leksand kunna ersättas av andra lag?

Djurgården
Istället för klassiska AIK har vi numera begåvats med minst lika klassiska Djurgården. Ett lag som nu får göra en riktig omstart i sin strävan att åter nå eliten. Förra säsongen, då man var nedflyttade, blev nog mest en prövning för DIF. Man trodde sig kanske ha tillräckligt med kvalitet för att genast ta sig tillbaka då laget fått behålla ett antal redan etablerade spelare i truppen. Men se, det gick inte alls. Under en period av höstsäsongen gick det mesta emot och poängen uteblev. Trots en betydligt starkare vårsäsong räckte det ändå inte till utan DIF fick se sig besegrade, eller akterseglade, av Örebro i förkvalsserien. 

Djurgården har de just attribut som behövs för att väcka lite extra känslor. Gammal fin storstadsklubb, 08-lag, kaxiga, massor av meriter, lite styva i korken. DIF får nog räkna med att möta hårt motstånd varje omgång även denna säsong. Många kommer säkerligen göra sin bästa insats för säsongen just i dessa möten då alla "bonnalag" älskar att spö 08:or. Att DIF dessutom förgyller matcherna genom en månghövdad supporterskara även på bortaplan gör inte saken sämre.


BIK Karlskoga
Nästa lag som skapar lite extra nerv måste trots allt vara BIK Karlskoga. Ett lag som säsong efter säsong ställer till det. I alla fall för oss andra. Ett lag som man aldrig riktigt tror på inför säsong men som ständigt bevisar motsatsen. BIK är på många sätt raka motsatsen till DIF. En liten förening, från en liten kommun, med en liten supporterskara, och en väldigt liten plånbok. Ett "bonnalag" på alla sätt och vis. Ett litet "skitlag", helt enkelt, om man får uttrycka sig så plumpt! Det som retar och upprör är nog att BIK spelar rakt, enkelt, tufft, okomplicerat och lyckas så bra med det. Vi vill nog gärna till mans tro att framgång i ishockey bygger på en mer subtil och genomtänkt plan än att bara ånga på som BIK envisas med att göra....

Men förutom dessa två lag känns det aningen blekt ur "hets-och-hata-synpunkt". Finns det några fler lag som kan ge lite extra puls? Självklart kommer jag känna bitterhet och en illa dold aversion mot alla lag som är ofina nog att stjäla poäng av oss, det är liksom självklart. 

Jag avslutar därför detta inlägg med att göra min ranking över lag som jag tycker mest illa om att förlora mot genom att gradera i "smärtpoäng". Ju högre poäng, desto mer smärta vid förlust! 

Djurgården
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 3
Totalt: 13 i smärta

BIK Karlskoga
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 6
Totalt: 16 i smärta

Rögle
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 3
Totalt: 13 i smärta

4. Mora
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 7
Totalt: 17 i smärta

Oskarshamn
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 7
Totalt: 17 i smärta

Malmö
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 6
Totalt: 16 i smärta

Almtuna
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 10
Totalt: 20 i smärta

Troja
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 8
Totalt: 18 i smärta

Björklöven
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 6
Totalt: 16 i smärta

Karlskrona
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 8
Totalt: 18 i smärta

Timrå
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 6
Totalt: 16 i smärta

Asplöven
Hemmaförlust: 10
Bortaförlust: 9
Totalt: 19 i smärta

Nu blir ju denna ranking aningen märklig då jag helst ser att vi inte förlorar mot något av dessa lag. Dessutom kommer alla förluster kännas lika tunga. Men trots det så framhärdar jag att det finns en gradvis skillnad på smärtan av en förlust. Att förlora borta mot Almtuna är ett exempel på detta. Då mår man som en ilandfluten braxen några timmar efter slutsignalen. Minst. 

Om nu någon undrar hur jag tänkte med min "smärtranking" så har jag inget riktigt bra svar på den frågeställningen. Principen är dock tydlig. Mycket smärtpoäng är inte bra! Dessutom tycks Almtuna vara det lag som jag mår sämst av att vi förlorar mot!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar