7 juni 2010

Hur blir det nu då?

Ja jösses!

Solen gassar och det där med ishockey ligger väldigt väldigt långt borta för mig nu. Det är rent av skönt att släppa alla tankar på det som varit och det som komma skall. Man behöver en mental paus, tid för rehabilitering, tid att bara känna frid och lycka över vardagens trivialiteter. Tids nog är det dags att börja våndas, plågas och ligga sömnlös...

Tittar självklart in i Gurkburken varje dag och tar del av andras tankar. Det är alltid lika roligt och intressant. Att så många vill sitta där och spekulera om gulsvarts framtid är ett gott tecken. Det finns ett genuint intresse - minsann.

Men nu vankas som sagt ett annat evenemang.

Fotbolls-VM i Sydafrika. Sitter fortfarande och väntar på att någon av kvällstidningarna ska dra igång en kritiskt granskande artikelserie om det som väntar - där borta. Det är dock förvånansvärt lugnt. Kanske det kommer.

Att Sydafrika fick fotbolls-VM är bara det mycket märkligt. Politik på mycket hög nivå. Det var dags för Afrika att få arrangera. Afrika en enorm kontinent på många sätt. Dels till ytan men även rent socialt. Det är många länder där fotboll utövas men  få länder som har den infrastruktur som behövs för att arrangera denna fotbollsfest.

Inte ens Sydafrika hade arenor eller den infrastruktur som krävdes. Men nu har man självklart byggt den ena mäktiga arenan efter den andra. Allt för att tillfredsställa tillresande spelare, ledare och journalister som alla är vana vid extravaganta förhållanden.

En liten tanke dock:

- I Sydafrika är fotboll den svarta befolkningsens sport. De älskar detta spel. Har verkligen en lidelse och en passion för spelet fotboll. På så sätt känns det rätt och riktigt. Den vita befolkningen har dock väldigt  lite intresse för fotboll. Nu kanske inte det spelar så stor roll - tänker du - då en majoritet av landets invånare är svarta. Men, se det gör det!

- Det är nämligen så att nästan ingen av de svarta har råd att gå på de matcher som kommer att spelas! Och de som har råd, den vita befolkningen, är inte intresserade!

Här finns ett gigantiskt logistiskt och socialt problem. Hur ska man kunna fylla läktarna?

- Det ryktas om att Sydafrika satsat 200 miljarder(!) på förberedelser inför detta VM, då inkluderat arenabyggen och annan infrastrukur. Samtidigt finns det inte resurser till sjukvård för en majoritet av landets svarta befolkning...

Heja FIFA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar