28 januari 2015

Seger mot Almtuna..

Det går inte lika bra för alla lag, typ!


Västerås - Almtuna 3-1
Gratismatch och publikfest! Nja, både och, kan jag säga. Mycket folk, rätt festlig stämning på läktaren, men spelet på isen bjöd inte på så mycket att hurra över. Vi kom ut på ett bra sätt första 10-12 minuterna i första perioden och satte viss press mot Almtunas mål. Det såg bra ut men gav inte utdelning i form av målchanser. Vi hade fasligt svårt att överhuvudtaget komma till avslut, helt enkelt. Almtuna stod upp bra, tätade i mitten, och lät oss snurra längs sarger. Någonstans i mitten av perioden lyckades domaren hitta en utvisning mot oss. För många spelare på isen. Efter den, resultatlösa, utvisningen tappade vi lite schwung och fart. Vi kom helt enkelt av oss.


I matchminut sjutton inträffade en incident i egen zon. Johan Jonsson skulle jobba ut pucken från ena sarghörnet, blev forecheckad av Almtunas Emil Ripstrand, och stöp plötsligt i isen. På den efterföljande reprisen i Jumbotronen sågs att han träffades av Ripstrands armbåge rakt i ansiktet. I mina ögon en ren olyckshändelse. Jonsson hade uppenbara problem att ta sig av isen och återkom aldrig till spel. Han har låtit meddela att smällen tog på hakan, att han blev rejält groggy, samt att prognosen blir vila några dagar.

Då Johan har en viss historik med hjärnskakningar sedan tidigare är detta givetvis inte ett optimalt scenario. Vi får hålla alla tummar för att det blir en kortare konvalescens.

Som tack för detta tilltag erhöll  Emil Ripstrand en 5+10+Game. Tyvärr passade Robin Jacobsson på att "hämnas" lite och ådrog sig samtidigt en tvåminutare. Det blev ingen vidare ordning på vårt powerplay när vi väl fick chansen. Ett olyckligt fummel på blålinjen av Marcus Söderqvist(!) gav AIS chansen till en kontring. Fredrik Vesterberg spurtade ned mot Jonas Fransson och hängde enkelt in 1-0 till Almtuna.

Ridå, jämmer och elände, samt bönders klagan....

Skulle detta bli en typisk "Almtunamatch" undrade jag när den första perioden blåstes av. Många gånger förr har jag stått på läktaren i matcher mot just Almtuna och fått se hur vi blivit snuvade på poäng och segrar. Ofta i matcher som mer bestått av kamp och ställningskrig än ordnat spel.
Skott: 6-5

Den andra perioden började dock i dur. Vi hade fortsatt powerplay från den första perioden och kunde nyttja detta till att hänga in kvitteringen till 1-1.  Dustin Johner sköt, Eddie Davidsson blockade skottet(!), tog hand om pucken, och slängde in den i kassen. Ett aningen märkligt mål. Frågan är vem som slutligen fick målet. Johner eller Davidsson. Uppgifterna går isär.

I allt övrigt var den andra perioden en enda lång ökenvandring spelmässigt för oss. Det enda vi lyckades frekvent med var att dra på oss utvisningar! Inte mindre än fyra gånger bjöd vi Almtuna chansen att ta över matchen genom dessa tilltag. Som tur för oss är inte Almtuna seriens vassaste i denna spelform. De lyckades skapa några få riktigt heta chanser men i allt övrigt stängde vår box dörren. När sedan Jonas Fransson tog de skott som letade sig fram var saken biff...
Skott: 7-17(!)

Den tredje perioden var aningen bättre ur ett hemmaperspektiv. Vi lyckades stänga av Almtunas uppspel och kunde samtidigt få lite mer spel i offensiv zon. Men, det var ett rätt stapplande spel utan synk och harmoni. Almtuna såg fortfarande pigga och motiverade ut och bara körde på. Som tur var fick vi med oss en utvisning i början av perioden och kunde där gör 2-1 genom, just det, Eddie Davidsson, som återigen blockade ett skott från egen spelare(Williams). Denna gång så lyckosamt att pucken studsade via hans bröstkorg(!) och vidare in bakom Alexander Sahlin i Almtunas mål. Ett mål som definitiv får tillskrivas turkontot. Det finns säker andra som vill hävda att det var ett riktigt bra hockeymål. Skit samma! Alla mål räknas, även de turliga...

Efter målet handlade det hela om att stänga av matchen. Döda tid. Kort sagt, överleva fram till slutsignalen. Almtuna stretade på duktigt men hade förtvivlat svårt att komma till riktigt bra avslutslägen, de också!

När det var knapp tre minuter kvar drog AIS Fredrik Sandgren på sig en utvisning och den blev matchavgörande. Vi fick ingen ordning alls på det uppställda spelet i powerplay men genom hårt arbeta erövrade vi puck och kunde spela oss fram till 3-1. Ett riktigt snyggt mål signerat Fredrik Johansson på pass från Jan Urbas.
Skott: 9-11


Ska man försöka summera matchen som såg den ut ungefär som mot SSK hemma senast då vi vann med samma segersiffror. Vi övertygar inte i spelet fem mot fem. Det ser aningen krampaktigt ut. Vi är däremot väldigt bra i boxplay, i vårt försvarsspel över hela isen, samt har bra målvakter. Denna gång i form av Jonas Fransson som spelade riktigt bra. Spelmässigt skulle jag till och med kunna säga att Almtuna var strået vassare än oss över sextio minuter. Avgörande skillnaden denna match var utdelningen i powerplay. Vi stannade på 60%. Almtuna nådde 0%. Detta trots att jag inte tyckte vi fick något riktigt ordnat spel i denna spelform....

På något sätt känns det som om att vi nu har en nivå i vårt spel, en trygghet, som ger oss chansen att vinna alla matcher oavsett vilka vi möter. Det finns en stabilitet över hela lagbygget som känns lovande. Nu återstår "bara" att balansera upp våra formationer så spelet i fem mot fem lyfter igen. Lyckas vi med det, då blir vi farliga....


Till dagens match såg formationerna ut enligt följande: 

Förstafemman:
62. Jacobsson, Robin
55. Fredriksson, Simon

9. Urbas, Jan
12. Johansson, Fredrik
18. Williams, Jeremy

Andrafemman:
58. Emmerdahl, Jonas
7. Angell, Nicholas

45. Steen, Oscar
14. Gråhns, Stefan
79. Montpetit, Brock

Tredjefemman:
20. Jonsson, Johan
44. Helmersson, Per

19. Andersson, Erik
83. Johner, Dustin
80. Davidsson, Eddie

Fjärdelinan:
16. Berg, Jonte
82. Söderkvist, Marcus
72. Svedlund, Linus

Extraspelare:
15. Rubins, Kristians
86. Bromé, Mathias


Nu kör vi över Oskarshamn på fredag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar