11 januari 2015

Genomklappning mot Löven..

Löven vinner på straffar...

Inför matchen var jag ambivalent. Var ytterst osäker på vilket motstånd Björklöven skulle bjuda. Var även osäker på vår egen slagstyrka trots segrar både mot AIK och Malmö de senaste omgångarna. När den första perioden av matchen var spelad kände jag mig lugn. Vi styrde och ställde allt efter behag. Löven såg precis så vissna ut som deras tabellplacering skvallrade om. Utan att vi tog i för fullt tycktes vi göra lite som vi ville under den inledande perioden. Det fanns både en, två, och tre lägen där vi kunde gjort ett ledningsmål. 

Det bästa läget var ett dubbelläge som missades, dubbelt. Det var närmast sanslöst att det inte blev mål. Jag tror inte jag sett på maken tidigare. Mathias Bromé blir frispelade strax innanför Lövens blå linje och stormar fram mot målet. Väl framme vid målvakten gör han en Kenta Nilsson-dragning som lyckas väl, men inte perfekt. Puckuslingen stannar nämligen precis vid/på mållinjen vid den vänstra stolpen. Men, ingen fara på taket tänker jag då Jonte Berg kommer stormande sekunden efter och har bara att peta pucken över mållinjen. Men, det som då händer är närmast parodiskt! Tydligen träffar Jonte stolpen (!)med klubbladet och innan han hinner korrigera misstaget hinner en Lövenspelare peta bort pucken och det givna målet blir till platt och intet.

- Då jag vet hur mycket Jonte Berg traktar efter sin första fullträff denna säsong är det då själva djävulen att han inte fick in den trissan i mål!

Björklövens insats under denna förstaperiod var, blek.


I den andra perioden får vi lite retroaktiv utdelning. Vi gör 1-0 i powerplay genom Dustin Johner. I mitten av perioden slänger Per Helmersson iväg ett backsskott som studsar in till 2-0. Bara några minuter senare skickar Oscar Steen in 3-0. Vi gör alltså tre mål i mellanakten trots att jag tycker vi spelar lite halvtaskigt. Vi börjar nämligen slarva allt mer i vårt eget spel lite överallt på isen och bjuder in Björklöven som börjar skapa allt fler chanser mot Jonas Fransson. Spelmässigt är det en rätt jämn period där vi går ned oss lite i intensitet och Björklöven börjar lyfta upp sitt spel.


Inför den tredje perioden såg jag inte hur vi skulle kunna misslyckas att ro hem denna match och därmed otroligt viktiga tre poäng. När vi dessutom fick ett powerplay med oss direkt i inledningen av slutperioden räknade jag genast hem matchen. Det var bara att smälla in 4-0 och sedan packa för hemresan. Till min stora besvikelse blev dock detta powerplay lika mediokert som de flesta andra vi fick denna afton. Vi lyckades fumla, tappa puck, åka fel, och hade väldiga problem att ens ta oss in i anfallszonen! 

Trots detta usla powerplay kände jag mig fortsatt trygg. Inte skulle vi släppa in tre mål mot detta Löven som under två perioder knappt skapat en vettigt målchans?

Självklart fick jag äta upp dessa mina tankegångar då Johan Jonsson tog ett felbeslut, tappade puck i mittzon, och Löven fick komma i en spelvändning två mot ett. Efter en mycket tilltrasslade situation där avslutet från Lövenspelaren först täcktes bort petades pucken in i mål under/förbi en på ryggen sprattlande Jonas Fransson

Efter det målet började Löven spela mer desperat, men fortfarande väldigt oordnat, och vi kunde utan allt för stora besvär avvärja de flesta försök till målskott. Trots att vi bevisligen gick ned oss rejält i intensitet, skridskoåkning, inställning, motivation, etc. så dröjde det till matchminut 58 innan Löven lyckades peta in ännu en reducering. Återigen en tilltrasslad situation mitt i slottet där pucken studsade runt innan en Lövenspelare fick iväg ett avslut som letade sig in igenom(!) Jonas Fransson.

Nåja, tänkte jag allt med bedrövad. Nu hade vi skänkt bort två mål till Löven och det kunde räcka gott och väl. Någon ordning på bjudningarna måste det väl ändå vara? Mycket riktigt så såg man en uppryckning av de Gulsvarta som nu började försvara sig mer energiskt. Löven tog självklart ut målvakten och när det var knappt tjugo sekunder kvar av matchen kom läget jag väntat på. Jan Urbas snor pucken i egen zon, tar sig ut i mittzon, och har all tid i världen att kliva över röda linjen och bara lägga ned puckuslingen mot Lövens övergivna mål. Istället valde Urbas att chansa och skickade iväg pucken innan rödlinjen vilket naturligtvis resulterade en icing.

Tekning i egen zon med sexton sekunder kvar. Oscar Steen tar tekningen som slutar i remi. Dock lyckas Löven få tag i trissan och skickar upp densamma mot Stefan Andersson i backposition som blundar och skjuter. Självklart letar sig skottet, pucken, in och förbi Jonas Fransson och den givna, självklara segern, är borta med vinden.

I den efterföljande förlängningen börjar vi plötsligt spela ishockey igen och har chans att avgöra matchen. Det bästa läget får Nick Angell som lyckas tråckla sig fram till ett friläge som han dock missar.

Att Björklöven sedan vinner matchen på straffar förstärker bara kvällens debacle. 

-Jag är bitter! Framför allt är jag besviken, irriterad, smått förbannad! Dessutom frustrerad. Närmast lobotomerad. 

Visst är det så att man vinner och förlorar. Inte tu tal om det. Som jämförelse kan jag säga att förlusten borta mot BIK Karlskoga störde inte mitt sinnelag det minsta. Där gjorde vi en helgjuten insats och det enda som fattades var målen. I allt övrigt gjorde vi en klart godkänd match mot en riktigt bra motståndare. Även förlusten hemma mot Karlskrona kunde jag ta med ett visst jämnmod då vi trots allt var minst lika bra som våra motståndare men inte hade förmågan att få pucken i mål.

Däremot har jag otroligt svårt att acceptera hur mitt lag släpper en till synes given seger mot ett lag som genom hela matchen hade svårt att få ordning på sitt eget spel. Min subjektiva uppfattning är vi förlorade mot ett sämre lag. Vi förlorade inte för att våra motståndare spelade en glimrande ishockey. Vi förlorade pga att vi själva slutade spela ishockey! Naturligtvis var inte detta något som någon spelare önskade. Självklart kämpade de på för allt vad tygen höll för att bärga segern. Lika självklart är jag övertygad om att varje spelare i laget är väldigt missnöjd med utfallet i denna match. De är sannolikt minst lika frustrerade som jag själv är även i skrivande stund.

- Naturligtvis var det starkt av Löven att vända matchen till sin fördel men jag vidhåller att de fick mycket god hjälp på vägen av ett allt för passivt motståndarlag.

Kanske kommer det något gott ur detta. Kanske kan laget, spelarna, tränarna, vända detta debacle till något positivt. Kanske var detta en nyttig väckarklocka för laget som med all tydlighet visade att det inte räcker att prestera 70-80%. Kanske blir detta nyttiga lärpengar som gör laget ännu starkare till kommande matcher.

Ingen spelare ska känna sig utpekad som syndabock i denna match. Det var kollektivet Gulsvart som brast. Inget annat. När hela laget sjunker i prestation blir enstaka misstag ofta än mer dyrbara. Så var det denna dag...


- Det jag tröstar mig med är att det finns lag som spelar sämre än oss även när de spelar bra....


Lite statistik:


Nu krossar vi "äckliga" Rögle!

3 kommentarer:

 1. Väldigt oroande att man inte fortsätter med ett fungerande spel. Bevaka ledningen går fel varje gång. Nä det blev mycket oro inför framtiden av matchen igår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur att spelarna inte bär med sig dåliga prestationer. De brukar ha en utmärkt förmåga att glömma och gå vidare. Sätta fokus på nästa uppgift. Vi supportrar får ta på oss uppgiften att älta :)

   Radera
  2. Vi hoppas på det. Men nu ska det vara full fart ända till slutet

   Radera