16 april 2013

Grattis Mora - bra affär!

Klubbat och klart - arenan köpt!


Så blev det då klart. Mora kommun går in och köper tillbaka arenan från Mora IKs eget fastighetsbolag. En väntad utgång. Vad kunde kommunen göra, egentligen? På något sätt blir arenorna ett sätt för föreningarna att försätta sin kommun i en kniptång. 

- Nekar kommunen föreningen ekonomiskt stöd, och föreningen går i konkurs,  får kommunen ta hela det ekonomiska ansvaret för arenan. Man riskerar dessutom att få en förening, i en lägre division, som inte förmår att betala marknadsmässig hyra för användandet av arenan. Ett moment 22 av monumentala mått.

Det finns röster som hävdar att Mora IK inte betalat marknadsmässiga hyror till sitt eget arenabolag. Istället påstås man använt pengar till att skapa sportsliga förutsättningar, värvat spelare. På detta sätt har man då medvetet underminerat arenabolagets ekonomi. Man kan säga att man tog en rövare! Hade Mora IK tagit sig till playoff och en kvalserie kanske planen fungerat. En fråga är också hur mycket omkostnaderna för Anze Kopitar bidragit till den uppkomna ekonomiska krisen.

Jag som följde debatten från Moras Kommunfullmäktige under gårdagskvällen slogs av några saker:

- Det fanns redan från början  en klar vilja från sittande majoritet (s)(c) att bifalla Mora IKs önskan om ekonomiskt stöd. (uppgjort?)

- Det gick väldigt fort från att Mora IK presenterade problemet till att fullmäktige tog upp det på dagordningen för beslut. (ovanligt när det gäller denna typ politiska beslut)

- Många ledamöter i andra politiska grupperingar tycktes helt tagna på sängen över Mora IKs miserabla ekonomi.

- S och C drev  på för beslut och ville ta "alla detaljer" efteråt! Till detaljer hörde bland annat hur man skulle göra med restaurang och utskänkningstillstånd samt om föreningen fortsättningsvis skulle få andra former av bidrag!


Jag tänker inte moralisera allt för mycket över denna affär då vi nog får räkna med att det som nu hände i Mora säkerligen kommer få många efterföljare runt om i Sverige. Näst på tur står nämligen Timrå. Vad kommer att hända där?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar