3 december 2017

Bergman - Fish

Duellen

Så får det bli. Efter en del vånda, beslutsångest och tankemöda har jag slutligen bestämt mig för att jämföra Marcus Bergman med flyktade Christopher Fish. Till en början har jag tänkt mig Jan Urbas men det kändes inte riktigt rätt, på något sätt. Lite för olika i spelsättet, helt enkelt. Däremot anser jag att det finns rysligt många likheter mellan Marcus och Christopher. Förutom hårfärgen då, förstås! 

Då kör jag!

Marcus Bergman: ålder 25
- Kom till oss säsongen  2016-17. Från Huddinge. Under de första matcherna yrade han runt rätt ordentligt på isen. Fel plats vid fel tillfälle. Dock visade han prov på bra rörlighet, bra skridskoåkning, och man anade att det fanns potential. Efter några matcher kom Marcus in i hur spelet fungerade och började producera mål och poäng. Men sedan tog det lite stopp. Fick avsluta grundserien med att stå vid sidan om p.g.a skada. Kom till spel igen till det negativa kvalet men fick bara göra två matcher. 

Christopher Fish: ålder 24
- Kom till oss säsongen  2015-16. Från Mora. När jag fick veta att han skrivit på för oss tog jag kontakt med Johan Alcén. Numera spelandes i Brynäs. Ville höra lite vitsord. Han svarade kort: "-Underbar lagkamrat och bra skridskoåkare". Det räckte för mig. Fish var inte känd för att göra mål och poäng. Mer en obekväm spelarkaraktär som skulle vara i ansiktet på sina motståndare och ställa till lite kaos. Rivig, helt enkelt. Christopher överraskade oss alla, och troligen även sig själv, med att smälla in mål på löpande band! 

Head to head, öga mot öga, Marcus mot Christopher!

Fysik:
Marcus:
Längd: 190
Vikt: 93

Christopher:
Längd: 188
Vikt: 92

Ronden vinns av Marcus
--------------

Poängsnitt i HockeyAllsvenskan
Marcus: 0.31
Christopher: 0.38

Ronden vinns av Christopher
--------------

Poängsnitt i Hockeyettan:
Marcus: 0.72
Christopher: Inga matcher spelade i Hockeyettan

Ronden vinns av Marcus
--------------

Bäst plus/minus en säsong
Marcus: + 9 säsongen  2015-16 Huddinge IK 
Christopher: + 19 säsongen 2011-12 Linköping HC J20

Ronden vinns av Christopher
--------------


Mest utvisningsminuter en säsong
Marcus: 22 säsongen  2013-14 IFK Tumba Division 1
Christopher: 33 säsongen 2011-12 Linköping HC J20

Ronden vinns av Christopher!
--------------


Minst utvisningsminuter en säsong som senior:
Marcus: 8 säsongen 2014-15 Huddinge IK Division 1
Christopher*: 8 säsongen  2014-15 Mora IK Allsvenskan

Ronden slutar oavgjord!
* Svårt då Christopher hoppat mellan flera lag samma säsong innan han kontrakt med Mora 2014!
--------------


Skridskoåkning:
Marcus: +++++ av fem möjliga
Christopher: ++++ av fem möjliga

Ronden vinns av Marcus
--------------


Teknik puck/klubba
Marcus :+++ av fem möjliga
Christopher : +++  av fem möjliga

Ronden slutar oavgjord!
--------------


Passningsspelare (sätter upp lägen för kompisar)
Marcus: +++ av fem möjliga
Christopher: ++++ av fem möjliga
Ronden vinns av Christopher
--------------


Avslut:
Marcus: ++++ av fem möjliga
Christopher: ++++  fem möjliga

Ronden slutar oavgjord!
--------------


Elak på isen:
Marcus: ++ av fem möjliga
Christopher : ++++ av fem möjliga

Ronden vinns av Christopher
--------------


Tacklingar:
Marcus: ++  av fem möjliga
Christopher :++++ av fem möjliga

Ronden vinns av Christopher
--------------


Målgest:
Marcus: ++  av fem möjliga
Christopher :+++++ av fem möjliga

Ronden vinns av Christopher
--------------

Popularitet hos fans:
Marcus: +++++ av fem möjliga
Christopher: +++++ av fem möjliga

Ronden slutar oavgjord!
--------------


Jaha, och hur summerar man ovanstående? Inte det lättaste. Marcus vinner tre ronder, Christopher sju, fyra slutar oavgjort. Jordskredsseger, skulle man kunna säga, i favör till Christopher. Tittar man lite mer noggrant är det dock inte riktigt så. Om jag räknar alla + ser vi detta:
- Marcus 27 +
- Christopher 33 +

I mångt och mycket har de väldigt likartade skills men samtidigt skiljer de sig åt på några punkter. Båda är duktiga skridskoåkare, energiska, jobbar hårt, kan sätta puckar i nät. Däremot håller jag  Christopher som en bättre passningsspelare. Något han visade under sin andra säsong hos oss. En annan sak de har gemensamt är förmågan att sno puckar och göra mål i numerärt underläge! 

- Marcus är lite mer ånglok på isen. Väntar på rätt passning för att kunna skrinna iväg genom zonerna och utmana med avslut. Raka vägen.

- Christopher var mer elak på isen. Kunde gärna jaga någon stackare för att smälla på mot sargen. Inte heller rädd att kasta en handske eller två om så behövdes. 

- Marcus måste jobba lite med sin målgest. Den är aningen diffus. Fish hade sin klassiska "Fisken" eller vad han kallade den! Andra har spelat fiol på klubban. Här finns utrymme för utveckling. 

- Det Marcus kan spetsa till lite, ur mitt grodperspektiv, är grinigheten och närkampsspelet vid sarger. Lite mer eldfängt. Lite mer skotskt! Lite mer - Fish! 

Trots allt, med lite betänketid och viss vånda, håller jag ännu Christopher Fish som lite vassare. Dock måste jag påpeka att den utvecklingskurva som Bergman har just nu lovar väldigt mycket. Framgång föder framgång, heter det i visan. När vi summerar säsongen skulle det inte förvåna mig speciellt mycket om Herr Bergman skenat iväg och blivit lagets bäste målskytt! Just nu är det bara Fredrik Johansson som gjort fler kassar så mitt tips känns rätt säkert. 

Så, det var det om detta.

Slutligen en liten anekdot om Fish
- Match mot AIK. Underläge 0-2. Christopher lackade ur. Tyckte nog att den egna, och lagets, prestation var generalusel. För att råda bot på detta valde han att ta en fight, boxas lite, med en av sina motståndare. Han hade i ett moment tidigare fått en crosschecking i nacken av denne spelare men domaren valde att fria. Det svingades lite, handskar flög, och publiken jublade. Det blev helt enkelt lite god stämning i arenan, om jag säger så. Efter fighten reste vi oss spelmässigt och lyckades både reducera och kvittera men fick sedan ge oss i efterföljande straffläggning. 

Mer om matchen

Men nu till själva poäng i denna lilla anekdot. Någon dag senare i skolan, var jag tillförordnad som rastvakt för årskurs fem. Ordinarie lärare sjuk och jag fick rycka in. På skolgården spelades bandy, med innebandyklubbor, och det kämpades och kivades som det sig bör. Plötsligt avbröt två pojkar jakten på bollen och istället kastade de klubbor och handskar till marken och började en brottningsmatch! Jag ilade fram till pojkarna och fråga vad de höll på med! Deras svar var överraskande: 
- Vi gör en "fish", sa de, och log.
- Va då, en "fish"?
- Jo, vi var på hockey och såg när Christopher Fish spöade en AIK:are!

Så kan det gå när man är ett föredöme!

MOT KUMLA!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar