11 september 2017

Gult eller svart - supportrar rasar....

Det kan inte undgått någon som håller på Västerås i ishockey att det under en längre tid ältats om vilken tröjfärg som bäst representerar föreningen. Under de senaste säsongerna har vi spelat i gult, svart och vitt. Vi har växlat tröjfärg hemma mot borta och omvänt. Under förra säsongen fastnade vi i den gula tröjan. En praktisk färg ur det perspektivet att man kan använda den både som hemma och bortaställ. 

Till denna säsong har det åter bestämts att vi ska lira i gul matchtröja. Om detta även gäller på bortaplan har jag inte fått grepp om då det även finns en svart tröja att tillgå. Men, gult är huvudspåret.

Själv tycker jag svart är maffigare, mer macho, samt snyggare. Det ser lite mer styggt ut. Lite farligare. Spelarna tycks växa i svart. Se större ut. Men nu är det gult som gäller. 

Gult å andra sidan är en signalfärg. Den påkallar uppmärksamhet. Kräver vår sinnesnärvaro. Varnar för eventuell fara. Men samtidigt, gult är även ett urinprov. Nu finns det dock en massa nyanser av gult. Pissgult, är en. Sedan finns det gult som solen, och det är ju vackert(även om solen inte är gul). Gult som maskrosor. Det vet vi alla hur uppskattade dessa blomster är.

Med svart är det lite enklare. Finns bara en nyans. Lätt att välja, typ.

Men, nu är det faktiskt inte det faktum att vi spelar i gult som rör upp mest känslor hos supportrar. Nej, det är istället på det sätt som föreningen valt att torgföra sitt val av färg på matchtröja. Det pratas om att skapa en "gul vägg" på Södra stå. En gul vägg av skränande supportrar som ger sitt älskade Gulsvart sitt fulla stöd. 

Den tanken är vacker, på sitt sätt. Men det är här det blivit lite galet. Något har hamnat i otakt. Vad jag förstår är det vår nytillträdde VD, Mats Brokvist, som ligger bakom det hela. I lokaltidningen, VLT, kan man läsa om hans tankar kring gula tröjor och en supportervägg. Som exempel pekar han på Dortmund i Tyska fotbollsligan...
Den gula väggen

Själv ger jag honom rätt i tanken. Det skulle var häftigt med en färg som avviker på läktaren. Så att klacken verkligen syns! Så att spelarna ser sina supportrar. Så att övrig publik ser. I tanken att skapa mer atmosfär, tryck, stämning, så är jag med på tåget.

Men så har vi de mest motspänstiga(supportrar) som ser allt snack om matchtröjor som "Bolli-bompa". Något som bara Leksingar håller på med. De går just nu omkring i taket och är vreda och vrånga. På #Twitter har jag tagit del av deras tankar kring "den gula väggen" och de är inte glada. Inte glada alls. De tycker att Mats har trampat i klaveret, skitit i det blå skåpet, och rent allmänt är både dum och dryg. Komma här och komma, VA!

- Själv tycker jag som redan tidigare skrivits att svart är en fräckare färg!

Kunde detta hanterats annorlunda? Kunde Mats ha gjort lite annorlunda innan han sjösatte denna dröm om den gul väggen? Först och främst erkänner jag att det är lite fräckt med en chef som vågar sticka ut hakan lite. Ta ut svängarna. Med tanke på våra sportsliga resultat de senaste två decennierna kanske det är just vad föreningen behöver. En avig jävel som går lite mot strömmen. En visionär, helt enkelt!

När jag nu lyssnat av vad många supportrar tycker i detta ärende inser jag att det kunde gjorts lite annorlunda. I en tid då förtroendet ännu inte fullt ut är återställt mellan föreningsledare och supportrar hade det varit av godo med en diskussion i frågan, först. Mats hade kunnat bjuda in Supporterklubben, försökt förankra sin ide, bolla frågan. Supporterklubben kunde sedan stämt av med sina medlemmar hur de tyckt i frågan. Det är nämligen mer känsligt detta med klubbfärg än vad många vill tro. Klubbfärgen är identiteten som talar om vilka vi är. Vad vi står för. Vad vi vill, etc. 

- Vad Mats troligen inte är medveten om är det motstånd som finns bland många av våra supportrar att bära matchtröjor överhuvudtaget! (Se ovan med Leksand och Bolli-Bompa!)

(Som vanligt vet inte jag vad som försiggått bakom kulisserna men spekulera är jag bra på)

Nåväl. Det är väldigt tråkigt att vi så här dagarna innan hemmapremiären har hamnat i en "konflikt " rörande färgen på våra matchtröjor. Det är piss, helt enkelt. Piss-gult!

Nog om detta.... 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar