18 september 2016

Våra usla målvakter....

Spännande tema för en målvaktsmask!När förväntningar grusas, besvikelse ska kanaliseras, så är det alltid skönt att kunna projicera problemet till några få detaljer. Det blir liksom enklare då. Inför denna säsong visste nog alla att det skulle bli tuffare än någonsin för vårt kära Gulsvart. Bortskämda som vi varit de senaste fyra fem åren med hyggligt spektakulära värvningar. Nu står vi här med två raka nederlag och tingens ordning ska utredas. Varför förlorar vi?

Naturligtvis är det till största delen våra usla målvakters fel. Hade de bara tagit den eller den pucken så hade vi minsann vunnit matchen. Och visst är det så. I en värld byggd på illusioner och självbedrägeri.

Tittar man på de stats som nu finns tillgängliga på swehockey kan den tes som förs fram tyckas ha viss bäring. Både Marcus Dahlbom och Henrik Lundberg ståtar med skrala 84,1 i räddningsprocent. Det är naturligtvis inte mycket att hänga i toppen av en julgran. I ett tidigare inlägg hävdade jag själv att våra målvakter måste ligga på 93-94% för att hjälpa laget till segrar. Men inte ens detta är en garanti för segrar. Se bara Almtunas Jonas Johansson som har fina 93,1 i räddningsprocent. Vad hjälper det när Almtuna ännu inte gjort ett enda mål framåt!

Backar vi tillbaka bandet till första matchen mot Modo så släppte Henrik Lundberg in tre mål i boxplay samt ett mål föll i tom kasse. I den efterföljande matchen mot BIK Karlskoga släppte Dahlbom in ett mål i boxplay samt det sista målet kom även det i tom kasse.

Ska jag försöka lyfta fram något mål som målvakterna "borde tagit" så var det framför allt Modos 3-1 mål. Patrik Karlkvist fick vandra in från högerkanten och knäppa iväg ett skott. Där upplevde jag att pucken gick "rakt igenom" Lundberg. Spel i boxplay.

I matchen mot BIK Karlskoga klagades det en del över 3-1 målet. Många menade att Dahlbom var för långsam i en sidledsförflyttning. Spel i boxplay.

Självklart kan man nöja sig med att konstatera ovanstående fakta. Med bättre målvaktsspel hade vi haft större chans till poäng. Men då gör man det aningen lätt för sig. Tänk så här istället. Hade inte Markus Persson dragit på sig en fullständigt onödig utvisning för interference så hade BIK Karlskoga inte fått chansen att göra 3-1 i powerplay!

Samma sak i matchen mot Modo. Hade inte utespelarna dragit på sig en mängd onödiga utvisningar så hade vi inte behövt släppa in tre mål i eget boxplay!

Det är ingen statshemlighet och krävs ingen raketforskare för att förstå dessa enkla samband. Minimerar vi antalet minuter i utvisningsbåset maximerar vi samtidigt våra vinstchanser! Framför allt är det en gammal sanning att en målvakt blir inte bättre än det understöd han får av övriga laget.

Ett exempel på detta var när BIK Karlskoga fick göra 2-0 på en målvaktsretur. Dahlbom gjorde det han skulle göra. Räddade skottet. Därefter är det backarnas uppgift att hålla rent och sopa undan eventuella returer. Målvakter kommer alltid släppa ett antal returer i varje match. Även det en sanning.

Sensmoralen i detta inlägg är mycket enkel. Det duger inte att värva ny/a målvakt/er om vi fortsätter dra på oss utvisningar samtidigt som vi inte klarar av att göra mål i eget powerplay! Det är mer ett flyktbeteende istället för konkret problemlösning. 

Jag litar fullt ut på våra målvakter. Med rätt understöd, färre egna utvisningsminuter, kommer deras insatser bli bättre. Sanna mina ord.

OBS. Jag har inte ens nämnt att våra backar måste upp några snäpp!

Nu vinner vi mot Timrå!

3 kommentarer:

 1. I det stora hela håller jag med om att målvakterna skött sig. Det är backspelet som varit för svagt. De blir enkelt bortscreenade, lyckas inte hålla området kring mål rent etc. Annars måste jag säga att årets backbesättning visat sig bättre på uppspelsfasen än tidigare backbesättning för att nu se något positivt. Hoppas att laget snäpper upp koncentrationen till matchen mot Timrå, annars blir det tredje torsken på raken, det vill ingen vara med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen är att alla våra spelare måste lira på max. Finns inga marginaler i årets upplaga av spelare. Vi kan inte glida och avvakta. Då blir vi uppätna. Vi har inte tillräckligt skickliga spelare för att spela på resultat. Alla spelare måste köra som "idioter" i varje byte. Om så sker har vi chans att vinna mot alla lag. Om inte spelarna gör det, ja, då kan vi förlora mot alla lag.

   Radera
 2. Håller med båda föregående talare. Klockren analys av målvakterna. Att kritisera målvakterna efter dessa två inledande matcher är bara patetiskt. Är bara 3-1-målet mot Modo som man kan klaga på egentligen. / Vimmerbyarn

  SvaraRadera