27 februari 2017

Hästen på språng till ABB Arena

Häst

Jaha, så vankas det ångest igen. Match ikväll mot Vita Hästen. Hästen som fortfarande har chans till playoff och därmed kommer sälja skinnet dyrt. I vanlig ordning kommer det bli en rätt torftig tillställningen när vi möter Hästen. Inget av lagen har direkt lyst med så mycket briljans i sitt spel ute på isen. Två lag i avsaknad av riktigt fungerande spelsystem(!) som kompenserar detta med  flit, hårt arbete, bök och stök, samt en gnutta finess. Som vanligt hänger utgången på vilket lag som lyckas bäst i att inte lämna blottor till sin motståndare. 

Under de senaste omgångarna har vi fått se vårt eget lag, Gulsvart, uppträda med olika ansikten från match till match. Från flegmatiskt till explosivt. Ingen ordning alls, helt enkelt. Stundtals bra tryck i både åkning och passningar för i nästa match uppträda närmast lojt och oinspirerat. Förklara det den som kan?

Är det möjligen så att laget försökt anpassa sitt eget spel(!) till den motståndare som stått på andra sidan isen. Den ambitionen att anpassa sig kanske blivit dyrköpt då man inte vågat stå upp med en egen spelidé, en egen agenda. Har man i sin iver att anpassa sig till motståndarna helt enkelt sålt ut sig själva redan innan match?

Som spelare uppskattas att man håller fast vid en spelidé över tid. En grund att stå på och något att falla tillbaka till. Givetvis med modifikationer beroende på matchsituationer. Men i alla fall. Min känsla under säsongen är att vi flexat och flaxat lite fram och tillbaka i detta avseende. Vi har ännu till omgång 49 inte hittat den grundtrygghet i spelet som självklart borde funnits. Så anser jag. Anledningar till detta finns säkert men det undantar inte problematiken. 

Min spontana känsla är att i vissa matcher har vi oerhört svårt att bestämma oss för om det ska bromsas eller gasas. Allt som oftast blir det lite av både och. Därav det stundom haltande spelet. Varken eller, typ.

Exempel på detta är när puck dumpas  ned i offensiv zon. Väldigt många gånger kommer ensam spelare upp i mittzon, dumpar ned i hörn, jagar efter själv(!), förlorar pucken. Under tiden åker övriga spelare och, byter! Det innebär att spelare som kommer in på isen möts av ett anstormande motståndarlag med puck under kontroll. Inte så kul, typ! Tycker vi rent allmänt är rätt dåliga på tajmingen av detta viktiga moment. Rätt utfört kan "dumpa puck" vara ett utmärkt sätt att sätta press på sina motståndare. Fel utfört, är det bara en belastning för det egna laget.

Jag föredrar då att vi jobbar med burskydd istället för att kasta ned pucken i anfallszon och förlora puckkontroll. Ser hellre att man försöker hålla i, spela hem, och behålla trissan inom laget. Visst, det ser inte så vackert ut men av två onda ting anser jag det senare bättre för det egna laget.

Nu menar jag naturligtvis att man ska söka burskydd in absurdum. Finns möjlighet att hitta en smart och snabb spelvändning är detta givetvis att föredra. Vinner man puck högt i egen zon, eller mittzon, ska man givetvis försöka vända spelet framåt. 

För övrigt funderar jag över nyttan att "äga pucken" i hockey. Är det verkligen nödvändigt? Vad jag förstår tillkommer de flesta mål i samband med spelvändningar där man kommer till avslut närmast omedelbart. I det statiska, uppställda spelet, är det däremot betydligt kinkigare att hitta avslutslägen. 

Problemet är att vi i dagens trupp inte har det rätta virket för snabba omställningar. Inte heller har vi spelare som kan luckra upp ett uppställt försvar med genialiska passningar. Det är inte av elakhet jag konstaterar detta. Absolut inte. Det är bara en summering av de faktiska förhållanden som råder. Även en förklaring till varför vi i dagsläget ligger så fisigt till i tabellen.

Vad har vi då för styrkor att förlita oss till inför kvällens match? Tja, inte är det många. För fem omgångar sedan var vi riktig vassa i powerplay. Där är vi just nu iskalla. Vårt boxplay firar inte heller det stora triumfer. Målvaktsspelet, med Henrik Lundberg, är fortsatt bra men inte så bra att det räddar poäng. Målskyttet(3 mål senaste 3 matcherna) är inte heller något som skrämmer. Det finns anledning till att vi förlorat de tre senaste matcherna. 


Fyra nycklar för att vinna, eller, ta poäng i kvällens match:
- Henrik Lundberg. Måste upp några % till!
- Powerplay: Vi måste göra mål!
- Boxplay. Vi måste hålla tätt!
- Målskyttet: Någon måste göra mål!


Bara för det kommer det säkert bli proppen ur denna afton. Gulsvart kommer ut och smäller in ett par kassar direkt och defilerar sedan hem matchen mot ett uppgivet Hästen!

Tips:
Västerås - Hästen 6-1
Fish 2, Svedlund 1, Langkow 1, F Johansson 1, S Karlsson 1.


Nu kör vi....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar