17 februari 2017

Vem som får kvala nedåt...och SSK har ännu chansen..

GurkOlle analyserar och spekulerar


Att spekulera kring vilket lag, förutom SSK, som får den tvivelaktiga äran att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan genom ett negativt kval är intressant och spännande. Spänning är något vi supportrar vill ha. Spänning och dramatik är själva essensen. Utan den kunde vi alla istället roat oss med muralmålning eller korgflätning. 

Jag är naturligtvis inte ensam i min strävan att spekulera i denna sak. Många är skickade att försöka men få är förunnade att få rätt. Oavsett detta kommer jag nu att breda ut mina tankar och ge mig in i denna spekulativ zon. 

Först och främst vill jag dela upp alla lag i olika svårighetsgrupper. Detta utifrån respektive lags position i tabellen. Vinstchans är helt enkelt hur stor möjlighet vi och Björklöven har när vi möter lag från respektive grupp.


Grupp 1
Som exempel tillhör Mora en egen kategori just nu. Varför? Jo, av den enkla anledningen att de mer eller mindre är klara för den HockeyAllsvenska finalen och därmed kan spela väldigt avslappnat. De behöver inte jaga livet ur sig varje match. De har råd att förlora.
Vinstchans: 10%

Grupp 2
Nästa kategori av lag är BIK Karlskoga, Pantern, Timrå, och i viss mån Västervik, som alla rent teoretisk ännu har chansen att nå en andraplats i tabellen och därmed finalspel mot Mora.
Vinstchans: 25%

Grupp 3
Här återfinns alla de lag som kämpar om att klara av en plats i playoff. Tingsryd, AIK, Vita Hästen, Almtuna, Oskarshamn och Modo
Vinstchans: 50%

Grupp 4
Här hittar vi de två lag som i dagsläget kämpar, omgång efter omgång, för att undvika den trettonde platsen i tabellen. Västerås och Björklöven


Grupp 5.
I ensamt majestät ståtar SSK i denna kategori.


Låt oss då titta på vårt eget spelschema återstående sju omgångar:
2017-02-17 19:00 Västerås - IK Pantern
2017-02-19 16:00 Oskarshamn - Västerås
2017-02-21 19:00 Västerås - Tingsryds 
2017-02-23 19:00 AIK  - Västerås
2017-02-27 19:00 Västerås - Vita Hästen
2017-03-01 19:00 Västerås - Södertälje 
2017-03-03 19:00 Björklöven - Västerås

Vi möter därmed två lag från Grupp 2, tre lag från Grupp 3, ett lag från respektive Grupp 4 och Grupp 5.  Kort sagt så möter vi lag som in in till sista omgången kommer att ha väldigt mycket att spela för. Nå finalspel, klara playoff, eller undvika plats tretton. Däremot tror jag inte borta respektive hemmaplan kommer vara avgörande för något lag i denna slutfas av serien. Nu kommer det handla väldigt mycket om dagsform och mental inställning. 

I mina spekulationer finns även en Joker i form av - Modo! Eller kanske en Svarte Petter! Modos form är sviktande. Stryk senast borta mot SSK. Stryk matchen innan mot, just det, Västerås. Två raka torsk mot bottenlag. Under en tid trodde jag även Vita Hästen skulle kunna bli indragna i bottenstriden men det tycks man nu kunna avskriva. Detta trots att Hästens avslutningsprogram inte är att leka med. Så, jag avskriver Vita Hästen här och nu. Om de trots detta blir inblandade inför de sista omgångarna tas detta emot med stor tacksamhet.

Mitt grundtips blir därmed att Björklöven och Västerås är det två lag som kommer slåss fram till och med sista omgången om att undvika negativt kval, med Modo som dark horse!

Nåja, nu går jag vidare. Vad är ett rimligt poängutfall för respektive lag de sista sju omgångarna? Låt oss räkna lite på det.

Västerås - Pantern (Grupp 2)
Vinstchans 25%

Oskarshamn (Grupp 3) - Västerås
Vinstchans 50%

Västerås - Tingsryds (Grupp 3)
Vinstchans 50%

AIK (Grupp 3) - Västerås
Vinstchans 50%

Västerås - Vita Hästen (Grupp 3)
Vinstchans 50%

Västerås - Södertälje (Grupp 5)
Vinstchans 75%

Björklöven Grupp 4) - Västerås 
Vinstchans 50%

Totalt antal poäng att spela om: 7*3=21
Genomsnittlig poängchans i procent: 50%
Utfall: 10-11 poäng
Totalt: 66-67 poäng efter 52 omgångar

------

Låt oss då titta på Björklövens återstående spelschema samt vinstchanser:

MODO (Grupp 3) - Björklöven
Vinstchans 50% 

Björklöven - Karlskoga(Grupp 2)
Vinstchans 25%
Timrå (Grupp 2) - Björklöven
Vinstchans 25%  

Björklöven - Almtuna (Grupp 3)
Vinstchans 50%  

Pantern(Grupp 2) - Björklöven
Vinstchans 25% 

Mora (Grupp 1) - Björklöven
Vinstchans 10%  

Björklöven - Västerås (Grupp 4)
Vinstchans 50%

Totalt antal poäng att spela om: 7*3=21
Genomsnittlig poängchans i procent: 33%
Utfall: 7 poäng
Totalt: 61 poäng efter 52 omgångar

Om SSK går rent de sista sju omgångarna kan de komma upp i 63 poäng. Med andra ord ska vi inte räkna bort Södertälje riktigt än. Större under har hänt i idrottsvärlden!

-----

Då är det dags att räkna in Modo, Svarte Petter, i denna sanslöst väl beskrivna avslutning av säsongen 16/17 i HockeyAllsvenskan:

MODO - Björklöven (Grupp 4)
Vinstchans 50%

MODO - Vita Hästen (Grupp 3)
Vinstchans 50%
Västerviks (Grupp 2) - MODO
Vinstchans 25%

MODO - Karlskoga(Grupp 2)
Vinstchans 25%

Mora (Grupp 1) - MODO 
Vinstchans 10%

Timrå (Grupp 2) - MODO
Vinstchans 25%

Almtuna ( Grupp 3) - MODO
Vinstchans 50%

Totalt antal poäng att spela om: 7*3=21
Genomsnittlig poängchans i procent: 33,5%
Utfall: 7 poäng
Totalt68 poäng efter 52 omgångar

Notera att Modo är det lag som möter flest lag från de högre rankade grupperna 1 och 2. Notera även att både Modo och Björklöven möter Mora. Ett Mora som mycket väl kan bli den biljett till framgång som Löven(!) behöver. Det finns en uppenbar risk att motivation slår klass i näst sista omgången då Löven spelar mot Mora på bortais.


Det finns all anledning för oss själva att skrälla i de återstående omgångarna. Pantern hemma i dagens match är exempel på detta. Det har varit väldigt jämna matcher mellan oss denna säsong trots avståndet i tabellen. Det är närmast ett måste att vi vinner mot Panter och därmed behåller momentumet gentemot Löven!


Jag summerar och basunerar därmed ut att tabellen kommer se ut på följande sätt efter spelade 52 omgångar:

11. Modo  68 poäng
12. Västerås 66 poäng
---------------------------------------
13. Björklöven 61 poäng
14. Södertälje !

Detta skulle kunna innebära att vi i sista omgången, borta mot Björklöven, slipper uppleva en direkt avgörande match.  Men, osvuret är bäst.

Nu kör vi över Pantern....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar