26 juli 2016

Den där Fish!Spelare kommer och spelare går. De senaste tio åren har ett närmast oändligt antal spelare passerat revy i föreningen. Somliga faller snart i glömska då deras närvaro inte gav några avtryck. Några få satte prägel på sin närvaro från första bytet medan andra behövde längre startsträcka för att synas. Förhoppningar tändes och släcktes. Illusioner och förväntningar sprack som såpbubblor. 

En spelare som gjorde ett starkt intryck på mig var Greg Jacina. En spelare med brokigt förflutet. En spelare som lyftes in i truppen säsongen 2008-09 när laget behövde lite mer energi inför stundande kvalseriespel. Hans första framträdande på isen var ingen succé. Hans skridskoåkningen, eller brist på densamma, en parodi. Kan inte minnas en spelare, varken förr eller senare, sett så oerhört vilsen ut på isen. Ständigt på fel ställe. Allvarligt talat kändes det aningen pinsamt å Greg´s vägnar. Vad var detta för värvning? Min omedelbara känsla var att detta kunde bli tidernas flopp-värvning sedan omstarten. 

Men tänk så fel jag fick. Greg besatt nämligen förmågan att arbeta sig in i spelet genom att använda sina förmågor på rätt sätt. Istället för att försöka vara en kreativ spelare med puck tog han en annan väg. Han blev en jobbig jävel för alla motståndare att möta. Genom att börja spela precis lagom fult, i alla närkamper, hittade han sin väg in i spelet. Jag minns en match mot AIK hemma i ABB Arena att flera spelare i AIK efteråt beklagade sig över hur "jävla fult" Greg spelade. Greg kanske fick en smäll i en närkamp men hann själv dela ut minst två. Ibland tre. Det var en handske i ansiktet ,en smäll med klubbladet mot motståndarens hälar, och som avslutning en klubba i ryggslutet. Precis lagom fult för att inte drabbas av utvisning. Trots att han bara spelade fjorton matcher med oss utvecklades han till en av lagets nyttigaste spelare. Allt tack vare en fantastisk inställning. En stark passion. En yrkesman ut i fingerspetsarna. Personligen ansåg jag honom som en av de allra bästa under kvalserien den säsongen. 


Idag har vi en spelare i truppen vid namn Christopher Fish. På flera sätt ser jag likheter mellan honom och tidigare nämnde Greg Jacina. "Fish" första framträdanden i föreningen var en aning trevande. En spelare som ville tillföra energi. En spelare som ville vara jobbig att möta. Själv hyste jag rätt stora förhoppningar. Såg i "Fish" en spelare som skulle kunna ersätta flyktade Marcus Jonsson på ett bra sätt. Samma energi men förhoppningsvis lite mer offensiva poäng. 

I mångt och mycket tycker jag "Fish" följde samma utveckling som Greg Jacina. Till en början en aning vilsen på isen. Kom hela tiden lite fel i sin åkning. Var någon sekund efter eller före. Vågade inte riktigt göra saker med pucken. Helt enkelt inte tajmad. Det ville sig inte riktigt. Men på samma sätt som Greg börja "Fish" gör rätt saker. I takt med detta växte självförtroendet och när sedan mål och poäng började trilla in blev resten av säsongen en stor framgångssaga. Från att varit en uppskattad energispelare i Mora utvecklades han till en poänggörande energispelare i Västerås. Från att gjort fyra(4) mål i Mora säsongen innan gjorde han nu sjutton(17) i vår tröja. En remarkabel utveckling. 

Det är spelare som Greg Jacina och "Fish" man alltid kommer ihågkomma. Spelare som till synes saknar den riktiga spetsen, den riktiga talangen, men som trots detta jobbar, sliter, och till sist hittar vägen till framgång. Talang i all ära men i det långa loppet är det bara de spelare som är beredda att jobba riktigt hårt som når de största framgångarna.

Till denna säsong får nog "Fish" räkna med att bära betydligt större förväntningar på sina axlar. Han har visat vad han kunde. Nu gäller att upprepa. En bra säsong är ingen säsong, i lagidrottens värld. Så grymt är det. Jag personligen är övertygad om att "Fish" inte kommer göra oss besvikna.

Det om detta...
2 kommentarer:

  1. "Fish" ser konstigt ut. Han heter ju Fish.. nej jag är ingen svensklärare... just saying ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, man tar sig friheter när man skriver men visst har du rätt. Tror han kallas "Fishen" men är inte helt säker.

      Radera