27 november 2017

Bergman mot - vem? Ännu en märklig jämförelse!

Marcus Bergman 
Jan Urbas, Christopher Fish, Tom Eklund, Patrik Juhlin, Niklas Lihagen. Se där ett antal spelare som passerat revy i vårt älskade Gulsvart. Spelare med egenskaper som påminner lite om varandras. Det finns fler, naturligtvis, som spelat hos oss med liknande egenskaper men jag nöjer mig med dessa. Varför valde jag just dessa, då, kanske du undrar. Jo, ser du, jag tänkte försöka mig på att göra en jämförelse med en spelare i dagens trupp. Marcus Bergman. Vem påminner han om i spelstilen, egentligen? 

Jan Urbas kommer ni naturligtvis ihåg. Christopher likaså. Även Patrik Juhlin, konstigt vore annars. För att inte tala om väldige Lihagen. 

Men kommer du ihåg Tom Eklund? Nä, förstod väl det. Tom spelade med oss fyra säsonger från slutet av 70-talet och in på tidigt 80-tal. En mycket speciell spelare. Det var nog inte många som såg vilken potential killen hade under sin tid hos oss, men, via Björklöven i dåvarande Elitserien tog karriären fart ordentligt. Vi själva spelade i dåvarande division ett som motsvarar dagens HockeyAllsvenska. Det gick så rackarns bra för Eklund att han bara två år efter han lämnat oss fick representera Tre Kronor! Totalt blev det 30 matcher i landslaget och han fick kröna sin tid i Tre Kronor med ett VM-guld säsongen 86/87. Dessutom hann han med att bli svensk mästare med Södertälje där han spelade totalt åtta säsonger. Tom avslutade sin karriär som tränare  med leda Almtuna(2003/2005) och senare Enköping(2013/2015). Han var även ansvarig för Upplands TV-pucklag säsongen 2012/13.

Tidigare skrev jag ett inlägg där jag jämförde Jimmie Jansson med Andreas Lindh. Nu tänker jag försöka mig på en liknande jämförelse mellan Marcus Bergman och någon av ovan nämnda spelare. Frågan är bara vem som passar bäst, eller, som är mest relevant att jämföra med? Då jag faktiskt kommer ihåg Tom Eklund väldigt väl är han ett alternativ. Däremot skulle Jan Urbas, sannolikt, vara lättare då alla vet vem han är och vilken typ av spelare han var!

Det är rackarns  fint sällskap där jag nu inkluderar Bergman. Ta bara "Fish" som exempel. Där har vi en spelartyp som i mångt och mycket påminner om Bergman. En spelare som snabbt blev populär inom supporterleden för sitt framfusiga sätt på isen. Lihagen då, kanske någon undrar! Han var ju misslyckad hos oss! Jo, låt så vara, men, Lihagen hade säsonger(dock inte hos oss) där han verkligen gjorde skillnad för sitt lag på ett positivt sätt. Fråga bara supportrar till Vita Hästen eller Karlskrona!

Gemensamt för alla spelare jag nämner är att de gjort ett rejält avtryck under sin tid i Gulsvart oavsett antal säsonger. Nåja, Lihagen undantagen enligt tidigare text. 

Nåja, nu har jag kastat handsken och ingen återvändo synes. Jag behöver dock fundera lite till innan jag går åstad och fulländar mina tankegångar. Vad tycker du? Vilken spelare känns mest relevant att använda som jämförelse-objekt? Finns det någon annan spelare som skulle passa än bättre?

När det gäller Tom Eklund var en av hans egenskaper den märkliga förmågan att "klättra på sargen" för att ta sig förbi sina motståndare i offensiv zon. Han var som en ål, fast på skridskor. Benen gick som trumpinnar och det var hart när omöjligt att få stopp på karln efter sargkanten. Det var många backar som såg fullständigt uppgivna ut. De trodde de hade Herr Eklund i säcken, men, tji fick de. Mest hela tiden. Att han syntes helt orädd allt som stod i hans väg gjorde inte saken sämre. Dessutom hade samma hetsiga humör som en viss "Fish" ibland kunde visa upp. Nåja, jag återkommer med mera.

Tills jag återkommer med fortsättning tillönskar jag dig en bra dag, vecka, eller månad. Välj själv. 2 kommentarer:

  1. Svårt att hitta någon liknande spelare som passar perfekt, men Fish är nog en bra jämförelse. En intressant observation angående Marcus Bergman är att han oftast gör mer mål än assist, vilket är lite ovanligt.

    SvaraRadera
  2. Ytterligare en likhet är att både Fish och Bergman gör många mål i boxplay.

    SvaraRadera