1 april 2017

Kan vi inte bara börja köra, eller nåt?


Västerås - Visby/Roma 1-3

Matchen mot Visby/Roma i torsdags var inte så vidare. 

Måste nästan upprepa vad jag precis skrev. 

"Matchen mot Visby/Roma i torsdags var inte så vidare". Visby/Roma! Ja, faktiskt. Ett halvdant lag från Ettan som lyckades manövrera ut oss på ett pinsamt enkelt sätt. Ja, jag har sett, läst, och hört både spelare och ledare säga att lagen från Ettan "inte alls är så dåliga" etc etc. Det är mycket möjligt att så är fallet men med tanke på egna lagets märkliga oförmåga att spela någon form av strukturerad ishockey är det svårt att se hur saken faktiskt ligger till.  Min subjektiva uppfattningen är att vår inkompetens gör våra motståndare bättre än vad de faktiskt är. Det är helt enkelt ganska lätt att spela mot Västerås, just nu. Rent av lite lajbans för motståndarlagen. 

Det vet att bara de sätter lite press på våra backar så sprider sig paniken, puckar kastas kors och tvärs, och kaos infinner sig omedelbart. De behöver inte vara speciellt konstruktiva, eller kreativa, själva utan det räcker både bra och utmärkt att utnyttja några av alla de misstag vi bjuder på. Rätt mysigt för Huddinge, Troja, och Visby ur den aspekten. 

Lyssnade precis på Niklas Lihagen där han intervjuades av lokalradion. Han beskriver mycket väl det jag menar:

"Vi spelar för mycket en och en", säger han bland annat. Jo tack, säger jag och nickar instämmande. 

"Vi hamnar för långt ned i egen zon med hela laget", säger han också! Jajamensan, säger jag och håller med. 

"Det är svårt att vända spelet när alla spelare är nedanför egen tekningscirkel, säger han också. Kan bara instämma.

Niklas Lihagen var en av få forwards som faktiskt drev på offensivt och försökte skapa något med sin kraft och skridskoåkning. Det vill jag faktiskt ge honom. Men precis som han själv beskrev kom han ofta lite ensam. Vi fick inget tryck. Kunde inte ta till vara Lihagen offensiva åkningar på ett vettigt sätt. Det blev liksom inte mer än en slickepott av det hela. 

Som vanligt(!) fick Johan Jonsson en hel del kritik från läktarhåll. Inte minst för att han drog på sig två utvisningar. Jag kan hålla med om att Johan  har en bit kvar till den nivå man kan förvänta sig av en så rutinerad back. Men. MEN. Vad ska man då säga om våra andra backar som spelar lika uselt, eller till och med sämre(!). Till Johans försvar kan man åtminstone anföra frånvaro p.g.a skada sedan omgång 19 i grundserien. Övriga backar som ser minst lika vilsna, vad kan de skylla på? 

Återigen, och som vanligt, vill jag avhålla mig från att kritisera enskilda spelare i ett kollektiv som just nu underpresterar alldeles kolossalt.  Kan dock lyfta fram en forward till som i alla fall försöker i byte efter byte även om utfallet blir magert. Då syftar jag på Mikael Frycklund


Det är litet av ett mysterium att en spelare av Christopher Fish kaliber inte får ut mer av sitt spel. Kämpar, åker, sliter, men det har gått troll i både klubba och skridskor för pojken. En potentiell matchvinnare med ett krut blötare än en raggsocka doppad i Svartån. 


Något som man får ge spelarna, även i matchen mot Visby/Roma, är att de försöker. Visst, det är krampaktigt, taffligt, klumpigt och ostrukturerat, men de försöker. Man önskar så innerligt att de får lite medgång, lite medstuds, ja rent av lite vanlig bondtur. Med tanke på den mentala låsning som sannolikt finns hos alla spelare skulle detta kunna vara en framgångsväg. Få med sig ett enkelt mål som ger lite energi. 

Någonstans innan detta negativa kval drog igång skrev jag att "vi själva är vår största fiende". Tyvärr har detta besannats. Med andra ord har vi två motståndare att övervinna varje match. Så länge vi själva inte lyckas hitta tillbaka till det spel som bar frukt i många matcher under vårsäsongen kommer vår ökenvandring fortsätta i detta kvalspel. Sanna mina ord.

Men, men. Henrik Lundberg får bli vår räddningsplanka när alla andra plankor tycks drabbade av röta. Bilda flock framför kassen, blocka skott, och hoppas på en och annan spelvändning.

- Nu kör vi över Kristanstad! 
3 kommentarer:

  1. Inte en bokstav när VIK är som mest illa ute. Medgångare? Ja, hade nog den känslan hela tiden...

    SvaraRadera
  2. Jag undrar just vad det är för en negativ och destruktiv fegis som anonymt kastar skit (anonym kommentar den 8 april). Kom igen våga stå för din åsikt!

    SvaraRadera