7 januari 2018

Chockerande siffror presenteras...

Nu har jag tänkt lite igen..

Västerås - Skövde 4-0
Senaste hemmamatchen har det redan skrivits spalter om. Jag har läst det som skrivits, lyssnat på det som sagts, och den bild som beskrevs instämmer jag i till fullo. Första periodens första byten av våra Gulsvarta iskrigare signalerade en trevlig afton. Det var bra fart, chanser skapades, och Skövde såg väldigt tunna och tama ut. Men då fick vi ett boxplay och matchbilden svängde. Svängde ordentligt! Även om vi inte släppte till mer en något enstaka farligt avslut mot Dahlbom under första perioden så var vårt eget anfallsspel som borta med vinden. Istället var det Skövde som tog tag i taktpinnen och försökte sätta press mot oss. Stundtals såg vi aningen passiva ut i egen zon och den närmast klockrena defensiv vi visade upp matchen innan mot Lindlöven kändes avlägsen. Skumt, s Bull! Underligt, sa Bill!

Nu rätade det till sig genast i den andra perioden. Momentum över på vår sida mycket tack vare ett tidigt mål av notoriske målskytten Marcus Bergman. Fint framspelad av Manne Mattisson. Efter det målet var det inget snack. Vi ägde matchen. Fredrik Hetta smaskade in 2-0 via direktskott i powerplay och Fredrik Johansson serverade Lehman en härlig passning som förvaltades fram till 3-0. Med lite flyt kunde Gulsvart petat in två-tre kassar till under andra perioden. 

Alla tre ovan beskrivna målen var riktigt fina hockeymål. Inte de sedvanliga bryta, bända, grotta, och skotta framför kassen. Nej, riktigt fina spelmål. Klass! Men det bästa skulle komma i den tredje perioden. En period som vi spelade av på ett bra sätt. I ett powerplay klev grabbarna ut på isen och levererade ett av de vackraste powerplaymål som skådats i ABB Arena på många år. Det som gjorde målet så utomordentligt speciellt var att så många spelare var inblandade. Man lyckades få Skövdes box att rotera flera gånger innan en lång passning(Johan Skiöld) skar genom boxen fram till Jimmie Jansson som lyckades få fin träff och hänga in pucken. Lysande, helt enkelt. Hockey-porr! 

Summerar jag matchen så var första perioden underkänd, andra klart godkänd, samt den tredje stabil!

- Marcus Dahlbom höll återigen nollan. Andra matchen i rad. Sammanlagt 7 perioder utan insläppt mål. Det är banne mig riktigt bra! Vår defensiv, när vi spelar som det är tänk, är riktigt bra. Vårt snitt på insläppta mål de senaste 18 matcherna är imponerande 1,1! Det är hysteriskt bra....

Chockerande siffror...om man så vill:
Och nu till det som inte är lika hysteriskt bra. Jag glodde lite på vilka spelare som gjort poäng de senaste tre matcherna, i Allettan, och fick mig en tankeställare. Kolla in detta och dra era egna slutsatser:

1st Line
12. Johansson, Fredrik 0+3 = 3
22. Lehmann, Niclas 1+3 = 4
21. Hetta, Fredrik 3+0 = 3
Totalt: 4+6= 10

2and Line
25. Bergman, Marcus 3+2 = 5
40. Skiöld, Johan 1+3= 4
17. Mattisson, Manne 1+3= 4
Totalt: 5+8 = 13

3rd Line
27. Mattsson, Petter 0+0 = 0
62. Holmberg, Pontus 0+0 = 0
11. Weiskog, Kevin 0+0 = 0
Totalt: 0+0 = 0

4th Line
19. Wallin, Hampus 0+0 = 0
29. Cederberg, Jesper 0+0 = 0
53. Eriksson, Anthon 0+0 = 0
9. Lidström, Adam 0+0 = 0
Totalt: 0+0 = 0

Övriga spelare med poäng och mål:
10. Jimmie Jansson 1+1 = 2
66. Alexander Lindelöf 1+1 = 2
64. Anton Brandhammar 0+2 = 2
6. Robin Nilsson 0+1 = 1
7. Morgan Hassel 0+1 = 1

Totalt: 2+6 = 8

Är ovanstående bara en tillfällighet, eller, kan vi dra någon form av tidig slutsats? Har vi bara två kedjeformationer som är tillräckligt bra offensivt? Att vår fjärdelina inte producerat kan jag se en förklaring till. Dels roterar man med lite olika spelare där, under match, och dels kanske deras gameplan är att spela noll-noll. En klassisk checking-line som ska jobba hårt och vara rimligt besvärliga att möta.

Då återstår vår tredjelina att sätta under lupp. Vad händer där? Eller, vad händer INTE där? Den så kallande "Enköpingskedjan" saknar visserligen en komponent i skadade Oscar Pettersson, men vad fan! Kevin Weiskog gör alltid ett gediget och rejält arbete ute på isen, men, vad FAN! Det blir inga poäng! 

Manne Mattissons  intåg i andrakedjan har visat sig vara ett lyckodrag. Senast i matchen mot Skövde kunde han hängt två baljor till med lite flyt. Ett avslut tog i masken på målvakt och det andra ribban. Törs man gröta om i den formationen efter den utdelning de haft på inledande tre matcher? Tror inte det.

Då är frågan hur Paananen och Zetterberg ska kunna hetsa igång tredjekedjan. I det långa loppet duger det inte att bara två kedjeformationer gör mål och poäng. Det är så sant som det nu är skrivet. Handlar det om att ge fortsatt förtroende så ordnar det sig? Poängen börjar trilla in? 

En sak ska vi dock inte glömma när vi tittar på ovanstående statistik. De spelare som lirar powerplay har naturligtvis en fördel. Men i alla fall. Jag överlåter, som vanligt, med varm hand åt någon annan att hitta lösningen på ovanstående publicerade synpunkter.

När det gäller tankar kring nyförvärv anser jag att vi ska sitta ned i båten. Det spelarmaterial vi har för tillfället räcker utmärkt för att matcha våra konkurrenter i Allettan. Givet då att inte fler spelare blir skadade, naturligtvis. Kan vi vänta någon månad(!) till innan vi plockar in förstärkning finns möjligheten att få lite vassare spets(förre veckor att betala lön) Åtminstone bör vi vänta tills vi spelat en runda av Allettan. Mött alla lag. Då vet vi bättre vad som behövs in i truppen. Låter inte det klokt!?

- Till sist vill jag lyfta fram Anton Brandhammar. Nu när han fått komma in och spela mer frekvent har han gjort detta på ett riktigt bra sätt! Tack för det...
3 kommentarer:

 1. Håller med! Men saknas dock en reservmålvakt med tillräcklig rutin ifall Dahlbom blir skadad. Där har vi akilleshälen i lagbygget.

  Christoffer "vimmerbyarn" Franzen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanskligt läge. Daniel Wahlberg är ingen dålig målvakt men har inte fått många matcher. Enormt stort ansvar på honom om han kastas in vid skada på Dahlbom. Kan bli allt från fågel till fisk. Minns exempel på unga målvakter som fått komma in och gjort det fantastiskt bra. Andra tvärtom.

   Radera
 2. Känns skönt att vi har två kedjor som levererar konstant, sedan tror jag att tredje och fjärde kommer att leverera senare. Det brukar ju gå upp och ned, men ändå något för tränarna att ta sig en funderare på. Håller däremot inte med Vimmerbyarn om att andremålvakten är ett problem. Jag tycker också att vi har ett relativt bra material som kommer att räcka långt, på sin höjd att jag gärna såg en tuffare defensiv back till i laget.

  SvaraRadera