2 april 2016

"Sol-och-vårade"

Ja, det har hänt saker med min kära föreningen denna säsong. Mer än vad man egentligen mäktar med att ta till sig. Först en kaotisk sportslig resa där laget visade prov på en enastående förmåga att underprestera. Lägg därtill tränarbyte, sparkad sportchef, missat playoff samt som kulmen, ekonomiskt kaos. Inte heller förglömma de sedvanliga panikvärvningarna som under de senaste säsongerna blivi ett allt mer vanligt inslag.

Mitt i detta nedslående kaos, detta mörker, går plötsligt Leksand och vinner sitt matchspel mot Modo. Leksand tillbaka till SHL! Ett Leksand som vid omgång tjugofyra låg på sista plats i Hockeyallsvenskan. Vid samma tid huserade vi på en tredjeplats och ansågs vara en het aspirant för topp två! Det skilde vid denna tidpunkt drygt tjugo poäng ned till Leksand på jumboplats. Vad är det man säger? "En olycka kommer aldrig ensam". 

Allt sedan beskedet kom om vår ekonomiska ruin har olika uppgifter figurerat i medier om hur illa ställt det är/varit. Känslan av "noll koll i bollen" har infunnit sig vid flera tillfällen. Först fattades "några miljoner". Sedan "några miljoner till". När det räknats fram och tillbaka enades att det rörde sig om 4 till 5 miljoner, som sedan blev 8! Eller egentligen "bara" 62 miljoner är skulder som rör AB. Hänger ni med?


Det jag vet med besked är att den fantastiska insamlingen #Räddavik i dagarna genererat över en halv miljon i insamlade medel:Lägg därtill detta:


Summerar man dessa intäkter så närmar vi oss det kapital som behövs för att rädda hockeyn kvar i Hockeyallsvenskan till nästa säsong.


Men hur var det nu? Fattas det inte åtta(8) miljoner totalt? Jo, det gör det. Cirka 2 miljoner finns som underskott i VIK Västerås AB vilket dock inte påverkar föreningsverksamheten, om ni hänger med! Det är två olika saker. Två sidor av samma mynt, kan man säga, men de påverkar inte varandra. Åtminstone inte när det gäller våra förutsättningar till att överleva samt få vår elitlicens. Rörigt, ja visst.

Det är då en jäkla tur att vi inte äger vår arena! Då hade vi troligen fått sälja den till kommunen för åtskilliga miljoner för att sedan köpa tillbaka den, för en krona, eller så. Det är ju så man gör i andra kommuner! Eller vad säger ni som bor i Mora?Sol-och-vårad
Den fråga jag ställer mig själv är hur föreningen kunde backa så många miljoner på en säsong? Inför säsongen påstods att det fanns i runda slängar två miljoner på banken. Idag vet vi att det fattas nära åtta miljoner, totalt. En differens på nära 10 miljoner! Bra jobbat, kan man säga. Jag blir själv allt mer övertygad om att vi gick in i denna säsong med ett rejält underskott. Sedan må representanter i föreningen hänvisa till vilket prognosverktyg de än önskar. Ibland dyker faktisk tanken upp. Finns det en Gustaf Raskenstam i föreningen? Har föreningen blivit sol-och-vårad? Har någon jävel i lönndom skott sig gott? Är det läge att värma på lite tjära, plocka fjädrar, och göra sig redo att jaga någon från byn?

Nåväl, jag vet varken in eller ut, bak eller fram. Det enda jag vet är att jag vill se hockey i ABB Arena nästa säsong.


Vi höres!

2 kommentarer:

  1. Du bjuder på ett gott skratt i alla fall Gurkolle, och det kan man behöva för att orka med denna fruktansvärda röra. Puh!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite så jag känner. Ska man skratta eller gråta. Det är för mycket att hantera, denna säsong. Så mycket motgångar.

      Radera