9 april 2016

Nyval, styrelsen, spelarna, ledarna, pengarna, och lite skvaller

Det gäller att reda ut allt trassel....


Det händer saker mest hela tiden nu i föreningen. Både framtidssyftande och mer omedelbara och livsnödvändiga. Ska försöka sammanfatta lite av det som hänt. Här finns naturligtvis utrymme för både faktafel och andra brister men jag ger det ett försök:

Ledare

Fakta:
- Andreas Appelgren tillträder som sportchef. 2+1 år
- Patrik Zetterberg tillträder som biträdande sportchef. Tillsvidareanställd.

Valet av Andreas Appelgren som sportchef var både väntat och oväntat. För många av oss var Appelgren ett utmärkt alternativ som tränare inför kommande säsong. Det jag hörde från spelare, efter avslutad säsong, var enbart positivt. De gillade verkligen hans ledarstil och kände stort förtroende för honom.

Patrik Zetterbergs intåg som biträdande sportchef känns mer förbryllande. I ett tidigt skede fanns han med som ett alternativ till ny sportchef. Sedan blev det tyst kring hans namn. De flesta av oss inbillade sig nog att han nu var avskriven. Men sedan hände något. Vi kan kalla det "Facebook-upproret". Några gamla VIK-spelare började plötsligt oja sig över att P Zetterberg inte fick chansen. De ville minsann se en tydlig "inhemsk" prägel över valet av sportchef. Kort sagt, de ville se P Zetterberg som sportchef. Detta "uppror" fick offentlighet via andra sociala medier och även VLT skrev om det hela. Där någonstans fick troligen nu sittande styrelse lite kalla fötter och valde därför en alternativ lösning. Allt för att blidka de som stormade. De vågade troligen inte utelämna P Zetterberg med risk för att detta uppror skulle eskalera och till slut underminera styrelsens eget namn, Appelgren. 

Fakta:
- Vår förre sportchef, Niklas Johansson, är fortsatt anställd och avlönad av föreningen. Enligt uppgifter rör det sig om cirka 35-40 tkr/månad ytterligare ett år. 


Lite kuriosa:
- En källa hörde av sig till mig och påstod att valet av Appelgren till sportchef är mer intrikat och invecklat än vad vi alla förstått. Enligt källan hade Appelgren redan ett avtal om fortsättning i föreningen, som tränare, innan den stora ekonomiska härdsmältan uppdagades. Någonstans på vägen, i detta kaos, omvandlades rollen som tränare till sportchef
(Som vanligt när det gäller rykten får detta tas med några skopor salt)

Summering:
- Jag tror personligen Appelgren är precis den typ av personlighet vi nu behöver på posten som sportchef. Alla  jag pratat med vittnar om hans förmåga att kunna skapa  god stämning, skapa goda relationer, genom sitt ledarskap. Exakt det som vi saknat på denna viktiga post den senaste tiden. När det gäller P Zetterberg är mina insikter om hans kvaliteter som ledare för begränsade för att jag ska våga mig på något omdöme. Tids nog får vi besked. 


Truppen

Fakta:
- Linus Svedlund nytt kontrakt
- Mikael Frycklund(åter från Asplöven) har fått kontrakt
Ville Korhonen (som värvades in i slutet av säsongen) lämnar för spel i Finland.
Lukas Zetterberg (utlånad till Skellefteå) spelar med oss nästa säsong.
- Andreas Borgman lämnade, trots kontrakt, för spel i HV71

Summering:
- Gillar verkligen att Svedlund ges chansen att utvecklas än mer i Gulsvart. En spelare som i mina ögon tog nya fina kliv i utvecklingen denna säsong. När jag pratade med andra spelare i laget öste de beröm över Linus. Att Lukas Zetterberg kommer tillbaka är viktigt. Vi måste tillvarata våra utvecklingsbara juniorer bättre. Borgmans sorti var väntad. Rykten om att han skulle lämna fanns redan vid årsskiftet. Ville Korhonens intåg i föreningen var närmast obegriplig. Han kom, han skadade sig, och han lämnar. Räcker bra så. Frycklunds återinträde i truppen är glädjande. Ryktades om stort missnöje i ledarskapet som gjorde att han lämnade för Asplöven. Rykten: (Västeråsanknytning)
- Gamle Västeråsmålvakten Erik Ersberg är på väg tillbaka. Spelade senast i HV71. Har senaste säsongen dragits med ryggproblem. Har deklarerat visst intresse till att återvända.

- Mathias Bromé lämnar Asplöven och ryktas till Mora. Själv nekar han till den anklagelsen. Personligen har jag inget emot om han kommer "hem". 


- Marcus "Messy" Jonsson får inte förnyat förtroende i AIK. Enligt källor är han på väg hem till Björklöven. I mina ögon väldigt märkligt att AIK släpper iväg "Messy". Den enda spelare i Gnaget som spelade fysisk hockey. Dessutom har "Messy" gått framåt rejält när det gäller spelet med puck och klubba. Mycket mer än bara en "brunkare" i mina ögon.
Föreningen

Arbetet med rekonstruktionen fortlöper. Enligt alla indikationer ser det väldigt lovande ut. Då vi nu tillsatt en sportchef som redan börjat signa nya spelare känns det verkligen som vi tagit oss igenom den värsta krisen. Än är det dock för tidigt att ropa hej. Allt ska godkännas i laga ordning. Elit-licensensen måste i hamn. Än finns risk för lite mer trassel. 

Vår avgående(!) klubbchef Johan Fägerblad har blivit allt mer tillbakadragen. Istället har styrelsens ordförande, Camilla Törngren, numera blivit ansiktet utåt. Oavsett vem styrelsen nu låter ratta kommunikationen utåt så kvarstår faktum. Jag som supporter känner noll förtroende. Camilla må göra att gott arbete för att nu rädda klubben men detta väger lätt mot det faktum att hon varit högst delaktig i att försätta föreningen i denna situation. 

Valberedningen arbetar nu för att föreslå ny styrelse till kommande årsmöte. Ett tufft uppdrag. Normalt innebär uppdraget att några få lämnar och några få därmed behöver tillsättas. Ett skifte där några ledamöter sitter kvar för att säkra kontinuiteten medan andra tillkommer för att vitalisera. Då förtroendet just nu är bottenlågt för alla i nu sittande styrelse uppstår naturligtvis problem. Vem ska kunna sitta kvar och borga för kontinuiteten? En annan fråga som är minst lika viktig är vem, eller vilka, har modet att gå in i detta styrelsearbete? Det skriks om att "alla ska bort" och "vi måste få in vettigt folk". Lättare sagt än gjort, minsann. För det första kan det vara direkt olyckligt om alla måste bort i sittande styrelse. För det andra kan det vara svårt att hitta tillräckligt många och vettiga kandidater för att ersätta alla(!) avgående ledamöter.

Kort sagt en mycket besvärlig situation för den valberedning som nu sliter för att kunna presentera nya kandidater till olika styrelseuppdrag.

Summering:
I min värld vore det mest naturliga att sittande ordförande, Camilla Törngren, lämnar sitt uppdrag. Som ordförande har hon det största ansvaret i styrelsens arbete. Detta är faktum. Att Johan Fägerblad får lämna känns även det fullständigt naturligt. När det gäller övriga ledamöters delaktighet i föreningens kris är jag helt ovetande. Självklart har de alla ett gemensamt ansvar men innan man kräver "allas avgång" är det nog viktigt för föreningen att man gör detta med viss urskiljning.

..kommer mera..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar