9 augusti 2020

Denna söndag, den 9/8 2020, var det premiär för VIK Support HC!

 

VIK Support HC 2020/21
VIK Support HC 2020/21

Övre raden:
Gustav Wiberg, Niklas Ingvarsson, Rickard Lindgren, Tobias Långerud, Kim Östman, Victor Andersson, Patrik Strand, Daniel Sehlberg, Tommy Skoog, Fredrik Olsson (på väg ut)
Nedre raden:
Daniel Valmila, Martin Fredriksson, Patryk Kaczmarek, Kevin Ådin, Daniel Olzon, Robin Öhman, Philip Odehag (utlånad till AHL Stars)


För några veckor sedan offentliggjordes att VIK Support tillsammans med Patrik Strand skulle sjösätta ett nytt spännande projekt i VIK Supports historia. Det deklarerades stolt att från denna säsong kommer supporterföreningen driva ett eget ishockeylag i AHL. AHL som står för Aros Hockey League. En liga som på sitt sätt kan jämföras med den kvartershockey som förekom i Västerås fram till tidigt 70-tal. Kvartershockeyn samlade massor av unga pojkar som inte ville satsa på ishockey på "riktigt" utan mer spela för att det var så förbaskat roligt.

AHL fångar på samma sätt upp spelare som av olika anledningar vill spela ishockey bara för att det är så förbaskat trevligt. Här hittar du allt från rena amatörer som aldrig spelat i någon organiserad form tidigare till spelare med gedigen hockeybakgrund. Spelare som av olika anledningar inte har intresse av att spela på en högre nivå. 

Det var därför en speciell dag för de spelare som just nu representerar VIK Support HC. En träningsmatch mot AHL Allstars. Spelplats ABB Arena Nord. Allstars bestod av en härlig blandning av spelare från olika lag. Inför match var de på gott humör och det fanns spelare(1) som hävdade att han varit på is i flera veckor inför denna match. Andra spelare i Allstar var mer tveksamma till formen och den fysiska statusen. Gemensamt för dem alla var att de redan innan uppvärmning svettades kopiöst i den värme som rådde i spelargång och ishall!

Inne hos VIK Support HC var stämningen på topp inför nedsläpp. Spelande sportchef Patrik Strand deklarerade att det var ett riktigt bra gäng han nu hade att coacha. Eller coacha och coacha! Enligt Patrik var det mer så att den spelare som hade något vettigt att säga på bänken gärna fick ta den rollen under match! 

Klockan 16:20 var det matchstart. Spelarna fick några minuter till att värma på isen innan pucken kunde släppas.

När pucken väl släpptes var det VIK Support HC som till en början höll i taktpinnen. Detta accentuerades av att Daniel Olzon klippte in första målet fram till 1-0 för Support. Ett mål som på sitt sätt blev historiskt då det var det första någonsin för detta nybildade lag. Daniel Olzon nöjde sig dock inte med att bli förste målskytt utan passade även på att göra mål nummer två i matchen. Efter dryga tio minuter hade Daniel genom två snabba mål satt sitt lag i förarsätet. Perioden bjöd inte på fler mål trots att både lagen vaskade fram en hel del fina chanser ytterligare. Skott: 8-9.

Den andra periodens inledning blev spektakulär. Support, genom Robin Öhman, stänkte in 3-0. Det gick så snabbt att sekretariatet inte ens han starta matchklockan. Målet gjordes med andra ord 00:00! Det kan man kalla snabbt! Fem minuter senare höll han sig framme igen, kvällens målkung, Daniel Olzon då han lyfte in 4-0 för sitt Support. Det hade då bara gått knappa sex minuter av den andra perioden och folket på läktaren befarade en riktig överkörning av gästande AHL Allstar. Men se det blev inte riktigt så. Allstars reducerade till 1-4 och fick lite luft. Den luften pyste visserligen ut en aning då Tommy Skoog klippte in 5-1 efter dryga nio minuters spel. Där kändes matchen avgjord på alla sätt och vis. Man Allstars ville annat. Ny reducering. Denna gång till 2-5. Support svarade omgående med att skicka in 6-2 genom Gustav Wiberg. Återigen var känslan att Support stängt ned sina motståndare och mest behövde defilera mot en första seger. 

Men nu är ishockey en lagsport där saker kan hända väldigt snabbt. Och det gjorde det. Inom loppet av fyra minuter reducerade Allstars tre gånger om och plötsligt stod det 6-5 i matchen inför den sista och avgörande perioden. Skott 13:18

Inför tredje perioden var sportchefen Patrik Strand segerviss. "Det här tar vi", uttryckte han som vilken självklarhet som helst. Och visst fick han rätt, den gode Patrik. Support inledde den tredje och sista perioden med att utöka ledningen till 7-5 genom, gissa vem, Daniel Olzon! Målet kom redan efter knappa tre minuter och gjordes utan assist. När Victor Andersson sedan klämde in 8-5 efter sju minuters spel hade Support återtagit kommandot i matchen. Än mer cementerades detta faktum då Daniel Olzon skickade in sitt femte(!) mål för kvällen fram till 9-5. Under tredje periodens avslutande tio minuter kunde visserligen Allstar reducera tre gånger om men det räckte inte hela vägen fram. Matchen slutade 10-8 till Support efter att Gustav Wiberg gjort lagets tionde mål i matchen. Skott: 12-15

Summering:
- Överraskande många fina aktioner ute på isen av båda lagen. Även om det skiljde en hel del på spelarnas förmågor fanns där mycket hockeygodis att hitta. Allt från fina flippass till öppnande passningar som skar som knivar genom motståndarnas försvar. Många avslut vittnade om att flera spelare hade fin skotteknik. Skridskoåkningen var av mer blandad karaktär vilket till stor del kan skyllas på avsaknad av isträning. Gissar att alla spelare kommer var betydligt rappare i påkarna när det fått lite mer istid under fötterna. 


Matchens citat: 

- Jag coachar inte så mycket men jag brukar bänka mig själv först!
[Patrik Strand, spelande sportchef]
1 kommentar:

  1. Tack för reportaget om den lokala hockeyns händelser. Kul att höra att min tidigare lagkamrat ifrån ungdomsbasketens tid - Patrik Strand - också verkar ha förmågor inom ishockeyn.

    SvaraRadera