12 maj 2012

Mårtensson

Mårten eller inte? Självklart handlar det om Viktor Mårtensson. Ynglingen som kom till oss för två säsonger sedan och satte en ny standard för hur man tacklar sina motståndare. Eller brottar ner dem. Eller helt enkelt boxar omkull dom! Mårtensson som kunde tända laget, och publiken, genom sitt stundtals frejdiga sargspel. Nu är tydligen hans saga all i föreningen. Han får inte något nytt förtroende. Ett besked som delat upp oss supportrar i minst två läger. De som vill ha honom kvar och de som tycker han lika gärna kan försvinna. Själv väljer jag, lite fegt, att sätta mig mellan dessa två stolar. Lite som åsnan mellan hötapparna - typ!

Obestridligt är att Mårtensson kunde skapa lite "momentum" i matcher genom sitt fysiska agerande. Men minst lika obestridligt är det faktum att hans poängproduktion vara anskrämligt låg. Tre mål och sex assistpoäng på en himla massa försök. Inte mycket att skryta med för en forward.

Från läktarplats har man tydligt kunnat konstatera att Mårtensson gått hem väldigt väl hos den yngre delen av publiken. De har fascinerats av hans tuffa stil på isen och högljutt applåderat hans stök vid sarger, hans slagsmål, hans bröstvärmare som fått motståndarlagens tränare att gå i taket och motståndare att ligga kvidandes på isen.

Visst har även jag, i blomman av min ålder, stundom fallit in i hyllningarna. Men inte alltid. Ibland blev det bara så rätt när Mårtensson klev in i handlingen och tog tag i saker. Men bara ibland. För med tiden tappade Mårtensson sin fart, sin aggressivitet, och tillbringade mesta tiden med att hinna ifatt spelet. Till slut fick han allt mindre istid och därmed ännu sämre möjligheter att spela sitt spel.

Själv funderade jag ofta, och gärna, över den roll han hade i laget. Kunde han spelat annorlunda med annan omgivning. Fick han överhuvudtaget chansen att bli mer producerande. Använde Mats Waltin Mårtensson på det mest optimala sättet? 

Min spontana känsla är att Mårtensson blev ett offer för det spelsystem som Mats Waltin förordade. Han hade helt enkelt inte de "skills" som efterfrågades för att hänga med på isen. Han var ingen playmaker, ingen passningsspelare, ingen utpräglad målskytt, och dessutom till råga på allt, tämligen seg på rören. Den gode Viktor Mårtenssons bästa egenskaper kunde därmed inte komma till sin rätt. Något som tydligt märktes stora delar av denna säsong. 

Då det nu är sagt, tydligen, att Herr Fagerwall vill gå vidare med samma typ av "fartfylld" ishockey som Herr Waltin förespråkade, så finns det helt enkelt inte plats för Viktor. Så enkelt kan det vara. Och så kommer det säkerligen att bli. Detta trots att nu några entusiastiska supportrar startat en insamling för att rädda kvar Mårtensson i laget...

Vad tycker då jag? Tja, jag är kluven. Jag gillar verkligen Mårtensson men tvingas även jag inse att han inte räcker till i "spelet" med puck. Han är helt enkelt för dålig i det mesta förutom det fysiska spelet....

Så, tack för denna tid Viktor Mårtensson, och må du finna en plats där du får utrymme för ditt spel!3 kommentarer:

 1. För att dra liknelsen med biologins värld skulle jag vilja säga att han var en larv när han kom till VIK där han snabbt genomgick förvandlingen till en puppa som nu väntar på den sista förvandlingen till att slå ut sina vackra vingar och flyga ut över ängarna i sin fulla prakt och suga ut all nektar från motståndarnas finaste blommor.
  Kommer detta att ske i VIK? Tveksamt...
  För att ta det sista steget i utvecklingen krävs förtroende, speltid och framför allt det där lilla extra tålamodet som man faktiskt får ha med honom för att han ska utveckla alla aspekter i sitt spel ytterligare, tex som "pain in the ass med röven i ansiktet på målvakten" under PP. Detta kommer nog inte ske i ett lag med så pass höga krav på prestation som det faktiskt är på ( och i ) laget och föreningen VIK. Jag ser inget fel i det men för Herr Mårtensson är det inte de mest ultimata förutsättningarna om han vill utvecklas från en OK rollspelare till en UTMÄRKT rollspelare av hög allsvensk klass/låg elitserieklass. Jag har gärna honom kvar, men för honom själv är kanske en flytt tex till ett lag som Troja-Ljungby kanske det som behövs för sin utveckling.

  Kan inte låta bli att dra jämförelsen med Anton Hedman. Sparkad från VIK, nån vända till ett annat allsvenskt lag ( var det almtuna?) , hamnade i Hammarby där nånting hände med hans utveckling som gjorde att Växjö värvade honom och där gjorde han det riktigt bra, nu är han som bekant en rollspelare i Es.

  Big Vics nästa anhalt tycker jag borde vara Anton Hedmans "Hammarby". 1 steg tillbaka för att kunna ta 2 framåt typ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör en alldeles förträfflig analys av situationen. Kan bara hålla med:)

   Radera
 2. Ja, för Mårtenssons egen utvecklings skull bör han gå vidare till ett lag och en tränare där hans förmågor kommer bättre till användning. Trots detta gillade jag hans fysiska spel och var en fan av honom.

  SvaraRadera