1 maj 2018

Lite silly och så vidare...

Jag har tagit en liten timeout när det gäller att analysera säsongen som gått. Men, lugn bara, jag kommer återkomma i ämnet. Detta inlägg vill jag i stället tillägna den tid som är nu, silly-tiden. Den tid på säsongen då drömmar och förväntningar byggs upp, eller, raseras. Vi supportrar har nu fått lite distans till den sportsliga framgång laget, föreningen, supportar, uppnådde gånga säsong. En tumultartad upplevelse för oss alla. En framgångssaga som få av oss våga tro på. 

Den första fasen är nu påbörjad av vår sportchef. Eller rättare sagt. Den pågår för fullt. Dels ska det sållas bort spelare ur truppen som inte längre duger, rent sportsligt, dels ska det värvas nya kompetenta spelare som förväntas bära laget kommande säsong. Man kan säga att vår sportchef ger med ena handen och tar med den andra. Ger oss supportrar det vi vill ha men samtidigt tar de tråkiga beslut som innebär att spelare får lämna. Ska fan vara sportchef! Förstå att först umgås med hela truppen, alla spelare, under en lång strävsam säsong för att sedan behöva klippa banden. Kasta ut barnen med badvattnet, typ. Ingen avundsvärd uppgift. 

Vad har då hänt? Tja, först fick en kvartett beskedet att de får lämna. 

2018-04-23 [Källa]
"VIK Hockey meddelar att fyra spelare lämnar klubben efter den här säsongen. Det är kvartetten Douglas Alenbring, Anton Brandhammar, Adam Lidström och Daniel Wahlberg som det gäller. VIK Hockey vill tacka samtliga fyra för deras insatser i den gulsvarta tröjan"

Gemensam nämnare för dessa spelare var begränsad speltid sett över säsong. Lidström fick speltid under hösten men mindre på våren. Brandhammar under våren fram till slutet av säsongen då han kom in när skador grasserade bland backar. Gjorde då riktigt bra inhopp. Douglas var under stora delar av säsongen utlånad till Enköping dit han nu återvänder. Wahlberg hade en rätt tråkig säsong då han inte fick många matcher. Han får skylla på Dahlbom som spelade så starkt!


2018-04-26 [Källa]
"VIK Hockey har värvat den 21-årige backen Alexander Younan, som senast representerade Rögle BK i SHL. Alexander stod i sin debutsäsong i SHL för 46 matcher och 7 poäng"

Så kom då första nyförvärvet. En back. Visserligen en ung back men ändå en spelare som redan spelat på en högre nivå och representerat Sverige från U16 till U19. Totalt 33 matcher i olika landslag. Det är inte kattskit. Ingen i vår nuvarande trupp är i närheten av dessa meriter. 

Men inte nog med det! Samma dag rasslade det till med några förlängningar:


2018-04-26 [Källa]
"VIK Hockey förlänger med tre spelare från förra säsongens trupp. Jesper Cederberg, Marcus Dahlbom och Morgan Hassel har alla tre har skrivit på för två år med gulsvart"

Att Dahlbom skulle förlänga var väntat. Den pojken, med familj, trivs för bra i Västerås för att lämna. Morgan Hassels förlängning var inte lika självklar men inte alls oförtjänt. Morgan har trots allt redan lirat 203 matcher i HockeyAllsvenskan och vet hur det går till. Dock hade han minus 10(!) senaste säsongen med Vita Hästen vad nu det säger? Avslutningsvis då Jesper Cederberg. En mycket trevlig förlängning sett med mina ögon. Jesper var en av de spelare som successivt blev bättre och bättre över säsong. Visade upp en stabilitet i sitt spel som på ett påtagligt sätt bidrog till vårt avancemang. Man kan inte beskylla Jesper för att vara en "glassig" spelare, direkt. Däremot en hårt och klokt arbetande spelare. Alla kan inte vara "Conny". Någon måste stå för det hårda jobbet också!

När man trodde det var klart för dagen kom nästa förlängning:


2018-04-26 [Källa]
"VIK Hockey har under torsdagen förlängt med Marcus Bergman, den 25-årige forwarden som under kvalserien till hockeyallsvenskan stod för sju poäng på fem matcher har skrivit på för två år"

Denna gång var det en av publikfavoriterna som skrev på. Marcus har fått en lite speciell status hos oss supportrar. En person och spelartyp som attraherar på flera sätt. Dels genom sitt framfusiga sätt på isen, dels genom sitt trevliga sätt att bemöta oss supportrar. Det ska bli fantastiskt kul att följa Marcus ännu en säsong i Gulsvart. En frisk och kry Bergman kommer få sitt stora genombrott säsongen 2018/19, sanna mina ord. 2018-04-28 [Källa]
"VIK Hockey har värvat den 20-årige William Wikman som senast representerade Leksands IF. William var inlånad till VIK Hockey under säsongen 16/17 och gjorde då 28 matcher i den gulsvarta tröjan"

Så kom då en forwardsvärvning. En gammal bekant. En spelare som aldrig riktigt slog igenom i Leksand. Fick sina chanser både i HockeyAllsvenskan samt i SHL med dalalaget. Har under de senaste åren fått se sig utlånad till Borlänge, Västerås och Kristianstad. Har även varvat med spel i Leksands J20 samt hunnit med spel i Tre Kronor´s U19. Det jag minns från hans tid hos oss är farten, speeden, aggressiviteten. Under sin tid i Leksands J20 var han en notorisk målskytt och poängmakare. På 73 matcher skramlade han ihop 73(!) poäng. Påminner mig lite om en annan spelare som lämnade oss för några säsonger sedan, Mathias Bromé. Även han en pålitlig poänggörare i J20 som fick vänta innan det lossnade även på seniornivå. Först den fjärde säsongen, spel i Mora, kom islossningen. Förklaringen till hans förvandling kan enklast beskrivas med förtroende. Han fick helt enkelt en roll i laget som passade honom. På köpet vann han Moras interna skytteliga samt hade bäst +/- i hela HockeyAllsvenskan. Kan vi hoppas på en liknande utveckling för unge William!?


2018-04-28 [Källa]
"Den 23-årige backen Jimmie Jansson har skrivit på ett kontrakt för ytterligare två säsonger med VIK Hockey"

Tja, vad kan man säga? En förväntad förlängning med den spelare som, i mångas ögon, personifierade hela vår säsong. En spelare som under resan fram till slutmålet höjde sitt spel till ständigt nya nivåer. En spelare som genom sitt agerande ute på isen förkroppsligade vår gemensamma dröm om att ta oss tillbaka. Dessutom en förbaskat bra allsångsledare! Jimmie vann många supportrars hjärtan denna säsong, detta är ställt utom allt tvivel. Med Jimmie med på den fortsatta resan vet vi vad vi får. Engagemang, hjärta, inställning och en jävla vinnarskalle.


2018-04-29 [Källa]
"VIK Hockey har värvat den 21-årige centern Isac Skedung, som senast representerade BIK Karlskoga"
Precis som William Wikman har Isac Skedung producerat närmast hysterisk med poäng och mål i spel med Leksands J20. På 110 matcher stänkte han in 53 mål och stod för totalt 94 poäng. Under spel i HockeyAllsvenskan har utdelningen dock varit betydligt magrare. På 52 matcher samlade han ihop 5/5 poäng. Återigen får jag lite vibbar av en spelare som inte fått spela "sitt spel" när han väl kommit upp på A-lagsnivå. Minns tidigare nämnde Bromé som under sin tid hos oss mestadels fick harva i en defensiv fjärdelina. Kanske är det lite samma med Skedung! Det jag hört från supportrar till Leksand och Karlskoga är att Isac är en puck/spel/skicklig spelare. Inte bara åker runt med hög fart utan kan hantera trissan på ett anständigt sätt. Här finns det utvecklingspotential, med råge.  Rätt roll, mycket förtroende och speltid, kan det rassla till ordentligt i poängkolumnen kommande säsong för denne yngling!


2018-04-30 [Källa]
"Den 28-årige backen Kenny Källström har under måndagen skrivit på för ytterligare två säsonger för VIK Hockey"
Med 131 matcher från spel i HockeyAllsvenskan och där +15 är det en rutinerad back som nu får fortsatt förtroende. Även om utfallet, offensivt, inte alls blev som förväntat denna säsong har Kenny visat tidigare säsonger att han har dessa kvalitéer. Som bekant spelade han hela Allettan, playoffmatcher, samt Kvalserien med en duktigt trasig axel. Något som naturligtvis lade band på hans offensiva utflykter och insatser. Trots tuffa skadeproblem kom han undan säsongen med +24 i kolumnen. Jag räknar kallt med att en helt återställd Kenny kommer vara en av fyra bärande backar till kommande säsong. 

2018-04-30 [Källa]
"Lukas Zetterberg har skrivit på ett kontrakt med VIK Hockey för de kommande två säsongerna"

Så kom då den första värvningen som skapade lite rabalder bland supportrar ute på sociala medier. Lucas Zetterberg. En spelare som över tid skapat lite rubriker i föreningen. Säsongen 2015-16 lämnade han plötsligt Västerås till förmån för Skellefteå´s J20. Säsongen därpå var han tillbaka och representerade både J20 och A-laget i Västerås. Lukas har hunnit med att spela 119 matcher i HockeyAllsvenskan och poängsnittet är inte direkt lysande. Totalt 30 poäng och - 22. Men, precis som William Wikman och Isac Skedung var han en hejare på att skotta in mål och poäng i J20. På 81 matcher gjorde han 62 poäng.

Vi har alltså nu tre unga spelare med gemensam nämnare. Producerade massor av poäng i J20 men stagnerat på seniornivå. Här sätter jag stor tilltro till Tomas Paananen. Förstå om han kan få igång dessa tre ungtuppar, samtidigt! Vi har med andra ord tre potentiella mål/poäng-sprutor som bara väntar på att få sitt stora genombrott...

Truppen just nu...

Källa
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar