25 augusti 2013

Bloggen spanar in - Örebro

10 - 3 - 1 - 6  


Säsongen 2008/2009 avancerade äntligen Örebro till hockeyallsvenskan. Då hade man fyra säsonger i rad misslyckats i kvalet. Säsonger som var väldigt turbulenta. Oftast gick man fram som en slåttermaskin i grundserien för att snubbla till och spela som sämst när det väl gällde i kvalen. Detta trots att man ofta satsade friskt, och hejdlöst, på att värva in förstärkningar till dessa kvalspel. Med samma klena resultat. Men så, äntligen, tog man steget upp 2008/2009 och hela Närke stod i brand, typ. 

Vi Västeråsare var en aning ambivalenta och visste inte riktigt vad vi skulle tycka om Örebros ständiga misslyckande. Å ena sidan fanns en hel del skadeglädje men å andra sidan en önskan om att åter få spela alla dessa härlig derbyliknande matcher lagen emellan. Minst hälften av oss fick troligen som vi ville då vi säsongen 2009/2010 äntligen fick möta Kexen på isovalen igen.

Första säsongen i allsvenskan fortsatte Örebro sitt spel som man spelat i division ett. Det var ständigt full fart framåt och noll koll bakåt. Mest mål vinner, var parrollen. Och visst, till en början tog de en hel del poäng och glädjen visste inga gränser i Örebro med omnejd. Men, säg den glädje som varar för evigt. Sakta men säkert kom verkligheten ifatt laget och de slutade på en hedervärd tionde plats i tabellen. Inte alls dåligt av en nykomling. Placering grundserie: 10

Till säsongen 2011/2012 laddade Närkingarna om. Nu visste de att man kunde inte bara spela anfallsspel. Man måste även kunna försvara sig. Sagt och gjort. Nya spelare in och truppen fick en helt annan stabilitet. Fortfarande hyllades offensiven men nu med viss måtta. Genast gick det bättre, laget tog en fin tredjeplats, och belönades med spel i kvalserien. Där tog det dock stopp. Laget räckte inte till, helt enkelt. Placering grundserie: 3

Ny säsong igen. 2012/2013. Med erfarenhet av två säsonger i allsvenskan kunde nu Örebro forma ett än bättre lag. Det betalade sig omgående. När vi närmade oss jul var Örebro omutbara. De bara vann, och vann. Toppade serien överlägset och var klara för kvalserien långt före andra lag. Då kom den stora formsvackan. Under slutdelen av vårsäsongen stämde ingenting och förlusterna radades upp. Det enorma poängförsprång man haft började plötsligt ätas in av lagen underifrån. När det såg som mest illavarslande ut tog sig dock laget samman och kunde behålla serieledningen in i mål. Dock fick aldrig Örebro igång sin lagmaskin i kvalserien utan det blev istället en ny viktig erfarenhet. En mycket bra säsong av Örebro. Placering grundserie: 1

- Man hade nu på tre säsonger gått från en tionde till en tredje och sedan en förstaplats i serien! Man kan med andra ord säga att Örebro visade vad de ville. De ville - upp!

Så kom då föregående säsong. 2012/2013. Redan innan serien startade tippade i princip alla experter att Örebro skulle ta sig till KS väldigt enkelt. Detta tillsammans med favorit nummer två, Leksand. Till denna säsong ställde man sitt hittills starkaste lag på benen. Säsongen blev nu inte alls som det var tänkt. När vi närmade oss jul låg faktiskt Örebro utanför en playoff-plats! Helt osannolikt. Skulle laget kraschlanda helt nu? Många svarta rubriker hängde över laget. Spekulationerna var massiva. Skulle tränare Andersson få stanna kvar? Skulle det värvas nytt mitt under säsong? Men vi vet ju nu alla hur märkligt(!) denna säsong slutade för ÖHK. Med viss möda säkrade de en plats i playoff. Väl där var de uträknande fram till och med sista omgången. Då hände det osannolika. BIK Karlskoga som "bara" skulle vinna sin hemmatch mot avsågade IKO föll ihop som ett korthus och förlorade! Samtidigt vann Örebro sin sista match borta mot Djurgården. På några omtumlande minuter hade Örebros säsong förvandlats från fiasko till triumf! De hade åter tagit sig till kvalserien. Placering grundserie: 6

Efter det var det inget snack. Örebro gick in i kvalserien med ett enorm självförtroende och inget kunde stoppa laget. Seger lades till seger och avancemanget till Elitserien blev ett faktum! 

Detta är min resumé av Örebros resa från division ett till elitserien. Det kan förekomma vissa faktafel men då är det bara att kommentera detta. Har skrivit allt rakt ur minnet, det mesta, nämligen...

Den stora frågan blir naturligtvis om Örebro nu kan etablera sig i elitserien (SHL). Något man aldrig lyckats med förut. Med etablera menar jag naturligtvis att inte bara hänga kvar utan att bli ett stabilt SHL-lag. Skickade därför över några frågor till en Örebroare, Henrik Andersson,  som får berätta om sin syn på årets lagbygge:


Hur tycker du lagbygget ser ut?
- Örebros lagbygge inför första säsongen i högstaligan ser mycket intressant ut. Man har valt att behålla flertalet spelare som tog klubben till SHL och spetsat med flera intressanta namn, som Tim Wallace, Justin DiBenedetto och Ben Walter för att nämna några. Dessa tre nämnda nordamerikaner är för oss svenskar rätt okända, men de har ett bra CV och har mycket kvar att tillföra på isen.

Ta 24-årige Justin DiBenedetto som exempel, han har som mål att ta sig tillbaka till NHL, och har visat riktigt fin kvalité på försäsongen och levererat bra spel och en bra poängskörd. Tim Wallace spelade gångna säsongen i Carolina Hurricanes där han noterades för 28 matcher. Wallace är en bra tvåvägsspelare som fått en mer defensiv roll i NHL, och en mer offensiv roll i AHL. 29-årige centern Ben Walter kommer, om man ska tro försäsongen, vara förstacenter. I AHL blev det 460 poäng på 566 matcher.

I Örebro är Walter  tänkt som playmaker. På backsidan har man värvat pp-backen Daniel Sondell och allroundbacken Tomas Skogs, som jag anser är två riktigt bra SHL-backar. Jared Aulin ska jag inte glömma, ska bli riktigt intressant att se mot han mot de bästa spelarna. General manager Pontus Gustafsson har gjort ett bra jobb med truppen.

 Hade du förväntat dig mer,eller mindre, eller blev det som väntat?
- Man har värvat ungefär som jag trott och hoppats. Örebro ryckte länge i Färjestads Mikael Johansson, men förlorade kampen när han skrev på för Leksand. Jag trodde dock Örebro skulle knyta till sig en etablerad målvakt, då det funnits, och finns kvar, riktigt bra målvakter på marknaden. Men ÖHK har valt att satsa på Tim Sandberg som gjorde en strålande kvalserie. I målvaktsvalet tror jag målvaktstränaren "Micce" Andreasson haft mycket att säga till om.

 Någon spelare du tror kommer dominera?
- Svårt att säga så här tidigt. Finns flera spelare som har bra potential. Tidigare nämnda DiBenedetto skulle kunna dominera och kemin klickar bra i kedjeformationen. Conny Strömberg ska inte underskattas heller.

 Hur kommer det gå för liraren Conny Strömberg?
- Många har dömt ut Conny Strömberg i flera år. Conny är kanske inte den snabbaste skridskoåkaren, men han har en otrolig speluppfattning. Jag tror han kommer överraska många i SHL. Strömberg har, enligt fystränaren, Mathias Mattsson, de bästa testvärdena på försäsongen någonsin. Conny har aldrig varit så bra tränad som han är nu. Och Conny Strömberg vill verkligen bevisa att han håller i SHL. Jag tror han kommer göra över 30 poäng, helt klart.

 Vad har du för kommentar till de träningsmatcher ni spelat?
- Jag har inte haft möjligheten att se precis alla matcher, men man tv-sände matcherna från Schweiz så lite kunde jag se. Spelarna är naturligtvis lite ringrostiga så här i början och man gjorde misstag i början. Men det har sett bättre och bättre ut efter varje match som spelats.

Har du fått någon uppfattning om era nya tränare?
- Patrik Ross kanske inte gjorde några stordåd i Troja-Ljungby, men han gjorde det bra med tanke på klubbens små resurser. Av det jag sett av Patrik i media är positivt, både som tränare och person. Örebro bygger för framtiden och skrev ett treårskontrakt med Patrik Ross, som bevisar att man tror mycket på den gamla elitspelaren.

 Är er ombyggda hall redo för spel i SHL?
- Den är redo, men inte helt. Behrn arena uppfyller inte antalet sittplatser som krävs i SHL. Så man har fått, om jag förstått det rätt, dispens att spela utan uppfyllt krav kommande säsong. För övrigt uppfyller arenan kraven. Strax över 5000 personer ryms i Behrn arena efter ombyggnationen.

 Vad har du för känsla inför premiären borta mot FBK?
- Det är en grym känsla att Örebro ska få möte Färjestad i premiären. Ett derby direkt. Efter 34 års frånvaro är Örebro tillbaka i högsta serien. Många örebroare kommer finnas på plats där 14-3 (supporterföreningen) kommer bjuda bra stämning.
(I dagsläget är nitton(!) bussar bokade! GurkOlles kommentar)

 Kommer ni klara er kvar?
- Det tror jag vi kommer göra. Som nykomling gäller det att gå in i serien med stor ödmjukhet. Och det kommer Patrik (Ross) på ett bra sätt få in i truppen. Örebro har i dagsläget tre målvakter, tio backar och 17 forwards, vilket är viktigt i en lång serie med 55 omgångar, då skadorna avlöser varandra. Men det är alltid svårt som nykomling í SHL där klubb, spelare, ledare och publik kommer sättas på prov rejält under säsongen. Men man har goda chanser att undvika kvalserien.

 Kommer du sakna era möten med oss Gurkor?
- Självklart! Stormatcherna för Örebro var mot Leksand, Bik Karlskoga och Västerås, där jag rankade matcherna mot Västerås som den största höjdpunkten. Det finns en rivalitet sedan länge mellan städerna, på ett bra sätt, där "hatet" är på en bra nivå. Hoppas lagen möts nästa säsong. Då i SHL.

Bloggen tacka Henrik Andersson @StanTheMan1978   för svaren och ser fram mot heta möten i nästa års kvalserie:)

- Här finns mer att läsa om Örebros resa till SHL (Länk)

Örebros resultat i träningsmatcher:
Örebro - AIK 4-2
Rapperswil - Örebro 0 - 1
Davos - Örebro 5 - 3
Ambri - Örebro 1 - 2
Örebro - Södertälje 2 - 3 (straffar)

4 kommentarer:

  1. Kul inlägg! Kommer sakna derbyna mot Västerås också... Tror jag aldrig varit så nervös som när vi möttes första gången i kvalserien i ABB.
    Hoppas på nya möten snart, och inte i kvalserien utan i SHL!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste ju hålla koll på ÖHK. Risken finns att vi träffas på redan denna säsong:)

      Radera
  2. Örebro är magiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magiskt och magiskt! Örebro har gjort det förbaskat bra. Men risken är att "magin" tar slut denna säsong..

      Radera