14 juni 2013

Centertanken...

Sista pusselbiten - centertanken..

Det är allmänt bekant att VIK Hockey just nu söker efter den sista pusselbiten till lagbygget säsongen 13/14. Det är man å andra sidan inte ensam om. Följer man de andra lagens lagbyggen ser man samma sak. Den allra sista, kanske avgörande, pusselbiten saknas. Något lag letar en rejäl back, andra en uttalad förstemålvakt, medan vi själva nu letar efter en riktigt bra center. Kravspecifikationen är tuff. Det ska vara en spelare som sticker ut, som levererar, som kan bära laget, en förebild, en som går i bräschen. 

Vår nye förstecenter ska:
- vara en skicklig tekare
- ha bra spelsinne
- leda offensiven
- kunna dominera i powerplay
- jobba starkt defensivt
- vara bra på skridskorna
- vara stark i närkampsspelet
- visa genuina ledaregenskaper

Hur rimligt är det då att hitta en spelare ute på marknaden som lever upp till ovan skrivna kravbild? Får jag gissa så är sannolikheten ganska liten. Rent av försvinnande liten. En spelare som lever upp till min beskrivna kravbild är sannolikt redan kontrakterad av ett lag i NHL, AHL, KHL, ES eller annan Europeiskt liga. Vi får inte glömma bort att hockeyallsvenskan kommer ganska långt ned på rankingen sett till alla ligor som spelare numera kan välja. 

Att värva en svensk, finsk, tjeckisk eller rysk spelare med dessa egenskaper går självklart men då kostar det alldeles för mycket pengar. Och då pratar vi om VÄLDIGT stora pengar. Mångmiljonbelopp. Se bara Rögle som värvade in den finske "stjärnspelaren" Juhamatti Aaltonen under säsong.  Rykten säger att han kostade  runt 5-7 miljoner! Visserligen gjorde han 31 poäng för Rögle man hans +/- var inte bättre än - 10! För 5-7 miljoner kunde man förvänta sig lite mer, typ!

Det sannolika är att vår sportchef åter måste "chansa" lite i sitt värvande. Det blir till att hitta en spelare som ligger på gränsen att spela i de största ligorna men som aldrig riktigt lyckats ta en plats där. En spelare runt 25-27 år som är beredd att acceptera lite mindre ersättning och istället erbjuds en stor sportslig utmaning. Det kan vara stimulerande att bli värvad som "frälsare". Det mest troliga är att Niklas Johansson, vår sportchef, måste ta hem ännu en transatlantisk spelare. Trots allt är det i USA och Kanada som det finns störst urval av spelare att välja på. 

Oavsett vilket tror jag det blir svårt att hitta en spelare av den kaliber som vi tror oss behöva. Sannolikt får vi nöja oss med något "nästan lika bra". 

- För övrigt är vi det enda laget i hockeyallsvenskan som har en Viktor Mårtensson i truppen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar